full screen background image
Keresés
2018 április 24 - kedd
  • :
  • :

Látványos gyakorlatot tartottak a tűzoltók Pakson

Látványos gyakorlatot tartottak a tűzoltók Pakson

2016.11.16. Látványos szivacségetési és oltási gyakorlatot tartottak a tűzoltók kedden Pakson, a Vitafoam Kft-nél.

polus_autohazhirdetés

A háztartásokban is igen nagy arányban vannak jelen a poliuretán szivacsok, például ülőgarnitúrák, vagy ágymatracok anyagaként. A gyakorlatot annak érdekében tartották meg,  hogy a tűzoltók tisztában legyenek a szivacs égési tulajdonságaival, és az oltási módszerek hatékonyságával.

A tűzoltók általában oltani szokták a tüzet, ezúttal azonban ők voltak azok, akik a szivacsok meggyújtásával gerjesztették azt. A gyakorlat során a résztvevők szembesülhettek a poliuretán szivacs égési sajátosságaival, valamint a különböző tűzoltási módok hatékonyságával. Először az üzem dolgozói próbálták porral oltóval megfékezni a lángokat. Ennek során megtudhatták, hogy a csapatmunka ebben az esetben is sokkal célravezetőbb, hiszen így több oldalról lehet „támadni”.

Azután a tűzoltók is megmutatták, mit tudnak. A gyakorlat során tisztán kiderült, hogy nem sokra megy az, aki vízzel próbál meg eloltani egy égő szivacsot. A habosított vízsugár már lényegesen hatékonyabbnak bizonyult, segítségével jóval rövidebb idő alatt sikerült eloltani a lángoló szivacsokat, mint a vízzel történő oltás során.

Az oltási gyakorlaton az igazgatóság és a katasztrófavédelmi oktatási központ szakemberein túl a paksi, a szekszárdi-, valamint a környékről meghívott hivatásos- és önkormányzati tűzoltók vettek részt. Gyakorlási lehetőséget kaptak a Tolna megyében működő önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai és az erőmű létesítményi tűzoltósága is.

Erősen irritáló anyagok keletkeznek a szivacsok égésekor

A szivacsgyártás egyik nélkülözhetetlen anyaga a toluol-diizocianát (TDI), ami egy rendkívül veszélyes anyag, melynek égése során olyan gázok és gőzök keletkeznek, amelyek erősen irritálják a szemet és a nyálkahártyát, belélegezve pedig tüdőödémát okozhatnak.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Fotó: Boros Brigitta tű. fhdgy.




Read previous post:
Close