full screen background image
Keresés
2017 december 18 - hétfő
  • :
  • :

Templomok és kápolnák újulnak meg Szekszárdon, Bátán és Bátaszéken

Templomok és kápolnák újulnak meg Szekszárdon, Bátán és Bátaszéken

2017.09.19. Másfél milliárd forint értékű turisztikai fejlesztés kezdődik a Pécsi Egyházmegyében, ennek keretében templomokat, kápolnákat újítanak fel négy településen.

A bátai Szent Vér templomtól a bátaszéki molyhos tölgyesig elnevezésű projekt célja egy olyan vallási turisztikai hálózat létrehozása Báta, Bátaszék, Mohács és Szekszárd között, amely a kulturális és vallási turizmus igényei szerint segíti a kulturális értékek bemutatását – közölte az egyházmegye az MTI-vel.

A még idén elinduló és várhatóan 2019-ben befejeződő fejlesztések részeként felújítják a bátai Szent Vér kegytemplomot, a szekszárdi belvárosi katolikus és a mohácsi fogadalmi emléktemplomot, a bátaszéki Szent Orbán-, valamint a szekszárdi Remete kápolnát. A bátai templomban az oltár is megújul, Szekszárdon pedig a freskókat is restaurálják.

Az európai uniós program forrásaiból Bátán szabadtéri oltár és a középkori apátsági templom falrekonstrukciója épül meg, felújítják a plébánia épületét, és zarándokokat fogadó, 14 ágyas szálláshelyet hoznak létre – áll a közleményben.

A Szent Vér kegyhelyeket Európa-szerte nagy érdeklődés övezi, különösen a vallási turisztikai céllal érkezők között, a kegyhelyre és a gyalogos zarándoklat állomásaira fokozódó figyelem irányul – írta az egyházmegye, emlékeztetve arra, hogy Udvardy György megyés püspök újraindította a gyalogos zarándoklat évszázados hagyományát.

A bátai kegyhelyhez 2015-ben szerveztek országos zarándoklatot, fennállásának 600. évfordulóján. A falu temploma a török időkig a szent vérrel kapcsolatos egyedüli kegyhely volt a történelmi Magyarországon. A helyet egy – valószínűleg a 14-15. század fordulója körül történt – csoda tette ismertté: a hívek szerint a szent ostyában Krisztus kiömlő vére jelent meg. Országos hírűvé akkor vált, amikor 1415-ben Garai János – Garai László nádor testvére – boszniai fogságából szabadulva elzarándokolt Bátára. A középkori templom 1539-ben egy török támadásban megsemmisült, csak 1938-ban építették újjá.

A mohácsi fogadalmi templomot a mohácsi csata 400. évfordulóján, 1926-ban kezdték el építeni, a bizánci stílusú építmény 1989 óta műemlék. Az 1805-ben felépült, késő barokk, szekszárdi Urunk mennybemenetele templomot Közép-Európa legnagyobb egyhajós templomaként tartják számon.

A képen a szekszárdi belvárosi templom. Fotó: Dala György

MTI


  • cucckombo

    Ezek a kibaszott papok is adhatnának abból a pénzből a kórházaknak, hogy azt is tudják fejleszteni, mert azért valljuk be, kár önteni a pénzt olyanba, ami soha nem és soha nem is fog létezni! Az emberek butaságát, tudatlanságát és nyomorúságát kihasználja minden egyes korban az egyház. Én személy szerint felszámolnám az összeset, teljes vagyonelkobzás, a templomok lebontása, az építőanyagból hajléktalanoknak lakóházak építése, na ennek lenne értelme, de hinni egy olyan szarságban, ami nincs …hagyjuk már!Read previous post:
Close