full screen background image
Keresés
2020 július 30 - csütörtök
  • :
  • :

Tizenegyen nyújtották karjukat, hogy segítsenek

Tizenegyen nyújtották karjukat, hogy segítsenek

2019.07.18. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság minden évben több alkalommal szervez véradó napokat, az idei évben a mai volt a második alkalom.

A véradásra tizenegyen jelentkeztek, végül tizenegy egység vért sikerült levenni a vérellátó szolgálat munkatársainak – tájékoztatott honlapján a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Véradásra minden 18 és 65 év közötti, legalább 50 kg testsúlyú egészséges felnőtt jelentkezhet. Férfiak akár 5-ször, nők maximum 3-szor adhatnak vért évente, két véradás között legalább ötvenhat napnak kell eltelnie. A véradónak nyilatkoznia kell arról, hogy vérét alkalmasnak tartja arra, hogy betegeknek beadják gyógyítási célból. Egy kérdőívet is ki kell tölteni, amely a donor életvitelére, betegségeire, gyógyszerszedési szokásaira kérdez.

A véradásra való alkalmasságot jelenleg Magyarországon mindig orvos dönti el, a leendő véradó részletes kikérdezése – korábbi és jelenlegi betegségeiről, egészségi állapotáról -, és fizikális vizsgálata után. Az orvosi vizsgálat vérnyomásmérésből, szív – tüdő meghallgatásából, a nyaki nyirokcsomók tapintásából, a látható nyálkahártyák megtekintéséből áll.
Read previous post:
Close