full screen background image
Keresés
2020 augusztus 3 - hétfő
  • :
  • :

Tizenegymilliárdból épít új üzemet a Vajda-Papír Kft. Dunaföldváron

Tizenegymilliárdból épít új üzemet a Vajda-Papír Kft. Dunaföldváron

2017.06.12. Papírgyártó üzemet épít zöldmezős beruházással 11 milliárd forintból a higiéniai papírtermékeket gyártó Vajda-Papír Kft. Dunaföldváron, a létesítmény alapkövét hétfőn helyezték el a Tolna megyei város ipari parkjában.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az eseményen bejelentette: a kormány 4,5 milliárd forinttal támogatja a beruházást a nagyvállalati támogatási program forrásaiból. Az elmúlt években komoly teljesítmény elért, de az európai uniós forrásokból kiszoruló magyar cégek növekedését segítő, hazai támogatású program egyre inkább beváltja a hozzáfűzött reményeket – tette hozzá.

A miniszter reméli, hogy a budapesti Vajda-Papír Kft.-nek sikerül regionális jelentőségű papírgyártóvá és feldolgozóvá válnia. A nemzetgazdasági tárca vezetője beszélt arról is: minden esély megvan arra, hogy a magyar gazdaság sikeres felzárkózási pályán maradjon, ahol a bérek növekednek, a munkaerő képzettebb lesz, és a 4,5 százalékos munkanélküliség tovább csökken.

Hangsúlyozta: Magyarország az elmúlt években visszakerült a gazdasági térképre, a korábbi sereghajtóból a visegrádi országok megbecsült tagjává vált. Az első negyedévi 4,2 százalékos gazdasági növekedés az elmúlt tíz év második legjobb adata – jegyezte meg. Hozzátette: a magyar gazdaság egyre egészségesebb növekedési arányokat mutat. Az elmúlt negyedévben a szolgáltatás és az építőipar adta a növekedés lendületét.

Kitért arra, hogy a Magyarországot megítélő külföldi szereplők sorra javítják várakozásaikat, azt vetítve előre, hogy 2017-ben és 2018-ban is négy százalék felett lesz gazdaság növekedése.

“A növekedéssel össze tudjuk kötni további adó- és járulékcsökkentési elképzeléseinket: sikerült elérni az az egyensúlyt, amely alapján a növekedés többletbevételei lehetővé teszik a terhek fokozatos csökkentését és a bérek fokozatos növelését” – fogalmazott.

A miniszter kiemelte: az első negyedévben 34 százalékkal nőttek a beruházások, és a konjunktúra-előrejelzések alapján feltételezhető, hogy a beruházási lendület az idén ezen a szinten marad. Az első negyedévben 1033 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter átadja a támogatást jelképező oklevelet Vajda Attila tulajdonosnak, ügyvezető igazgatónak Magyarország legmodernebb higiéniai papírgyára, a Vajda papírgyár alapkőletételén. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Mindez az otthonteremtési program elindításának, a tavaly novemberi bérnövelési és adócsökkentési megállapodásnak és az hazai, illetve uniós források hatékonyabb felhasználásának köszönhető – mondta Varga Mihály.

Kedvezőnek nevezte azt is, hogy a feldolgozóiparban a beruházási aktivitás 32 százalékkal nőtt. “Az elképzelésünk, hogy az ipari teljesítmény tovább növekedjen a következő években, van lehetőség arra, hogy az autóiparban, gyógyszeriparban, feldolgozóiparban egyre több beruházás valósuljon meg” – mondta.

Vajda Attila, a kft. ügyvezetője elmondta: a cég 20 hektáros területen, a Scorpio-Trans Kft. kivitelezésében épülő, 23 ezer négyzetméteres üzeme jövő februárra készül el, az üzemben mintegy 350-40 ezer tonna papíralapanyagot állítanak majd elő, száz főt foglalkoztatva. Az üzemben a környezetvédelem és az energiahatékonyság szempontjából a legmodernebb, osztrák technológiával dolgoznak majd – tette hozzá.

A cég papírgyártása ezzel százezer tonnára nő, az eddig teljes egészében importból származó alapanyag felét innen biztosítják majd, foglalkoztatottaik száma meghaladja majd az ötszázat.

Az 1999-ben alapított társaság 2013-ban hozta létre a Vajda-Papír Skandinávia nevű cégét, amelynek norvégiai üzeme 25 ezer tonnás kapacitással működik. Az utóbbi években három kontinens húsz országába exportálták termékeiket, meghatározó szereplők a magyar és a skandináv piacon – mondta az ügyvezető.

A Vajda-Papír kft., amely 395 millió forint adózás utáni nyereséget ért el 2016-ban, ötmilliárd forint adót és járulékot fizetett be a költségvetésbe, a többletkapacitás növelni fogja a cég adóteljesítményét is – jegyezte meg. A kft. az idén a 2016-os, 26 milliárd forinthoz hasonló nagyságrendű nettó árbevételt tervez, amely 2018-ban a dunaföldvári beruházásnak köszönhetően tíz százalékkal nőhet – tette hozzá.

MTI

A vezető képen: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (j2) és Vajda Attila tulajdonos, ügyvezető igazgató (j) Magyarország legmodernebb higiéniai papírgyára, a Vajda papírgyár alapkőletételén Dunaföldváron 2017. június 12-én. Mögöttük Horváth Zsolt Dunaföldvár polgármestere (b), Horváth Kálmán kormánymegbízott (b2), Marczinkó Zoltán helyettes államtitkár (b3) és Vajdáné Csata Szilvia. A magyar kormány 4,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segíti a 11 milliárd forint összértékű beruházást. MTI Fotó: Ujvári Sándor