full screen background image
Keresés
2019 november 13 - szerda
  • :
  • :

Tizenhat tonna szemetet gyűjtött össze 1200 önkéntes Szekszárdon

Tizenhat tonna szemetet gyűjtött össze 1200 önkéntes Szekszárdon

2019.03.27. Tizenhat tonna szemetet gyűjtött össze mintegy 1200 önkéntes a TeSzedd! – önkéntesen a tiszta Magyarországért hulladékgyűjtő akcióban március 18. és 24. között Szekszárdon.

Az akcióhoz tizenegy intézmény, tíz civil szervezet, valamint nyolc vállalkozás és számtalan magánszemély, sőt Mongólia magyarországi nagykövete is csatlakozott – tájékoztatott Bodó Kata, a szekszárdi önkormányzat környezetvédelmi ügyintézője. Hozzátette, az önkéntesek több mint tizenhét előre regisztrált és egyéb más helyszíneken csatlakozhattak az akcióhoz.

A Teszedd! akciónak, illetve az abban résztvevőknek köszönhetően tisztább lett a Csötönyi-völgy, a Bödő-tető, Palánk és a Sió partja, a Parászta utca, a Bálint köz, a Kadarka utca, a Béla király és a Piac tér, a Széchenyi, a Tartsay-, az Alisca-, a Béri Balogh Ádám-, a Vitéz-, a Csatári utca. Az önkénteseknek hála szintén tisztábbá vált a Keselyűsi út, a Pázmány tér, a Kapisztrán utca, a Kadarka lakótelep, a Tóth-völgy, a Gyűszű-völgy, a Csatári körforgalom környéke, a Mátyás király utca, a Zöldkert utca, a Garay tér, valamint Sötétvölgy egy része és a Sió Árvízkapu környéke, de a 6-os út mentén is gyűjtötték az eldobott szemetet.

Bodó Kata azt is elmondta, hogy az eldobott műanyag, fém, üveg, stb. hulladék nem csak szomorú látványt nyújt, de a természetre is káros hatást gyakorol. Mint fogalmazott, akik csatlakoznak egy-egy ilyen akcióhoz, azok valószínűleg nem dobnak el a környezetre káros szemetet, illetve ha korábban mégis megtették, szembesülhetnek annak káros hatásaival. Emellett tovább adhatják másoknak annak üzenetét, hogy minden hulladékfajtának meg van a saját helye. Hozzátette, remélhetően tovább nő a környezettudatos emberek tábora.

Wagner Zita pedagógus, aki a Szekszárdi Waldorf Óvoda és Iskola hulladékgyűjtési akcióját szervezte elmondta, az intézmény növendékei és oktatói eredetileg a Tolnai Lajos utcát tisztították volna meg. Ám mire odaértek, az I. Béla Gimnázium tanulói már összeszedték a szemetet, ezért az iskola és óvoda „kisebb és nagyobb” önkéntesei végül más helyszíneken csatlakoztak az akcióhoz.

Zita valamint férje, Miklós, illetve négy gyermekük – akik számára „kötelezővé tették” a programot – a Séd-patak medrében gyűjtötte össze az eldobott hulladékot. Tapasztalatait megosztva arról is szólt, hogy sajnos sokan a mai napig a kert végében öntik ki a szemetüket. Mint mondta, számukra éppen ennek a „mai napig élő gyakorlatnak” a bizonyítéka volt a legdühítőbb. Több olyan előre bezsákolt szemetet is találtak melyek – megítélése alapján – 2-3 éve is az adott családi ház kerítésénél,  a SÉD-patak medrében hevertek. Mint azt Wagner Zita mondta, teljesen érthetetlen, hogy ha valaki addig eljutott, hogy bezsákolja a  szemetét, akkor az végül miért a természetben és miért nem egy szemetesládában, a hulladékudvarban köt ki.

A  családanya zárásként azt mondta, úgy véli, ha a lehetőség adott, akkor mindenkinek csatlakoznia kellene az ehhez hasonló hulladékgyűjtési akciókhoz.

A vezetőképen a Vén család.




Read previous post:
Close