full screen background image
Keresés
2018 május 28 - hétfő
  • :
  • :

Felmondta az Alfa-Novával kötött szerződést a város

Felmondta az Alfa-Novával kötött szerződést a város

2015.08.18. Azonnali hatállyal felmondta az Alfa-Nova Kft. távhőszolgáltatóval kötött szerződést a kedden délelőtt tartott rendkívüli közgyűlést követően a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft.

Az egyébként 2019 június végéig szóló szolgáltatási szerződés felmondásáról egyhangú szavazással döntött a képviselő-testület. Az ellátás biztosításáért felelős vagyonkezelő a döntés értelmében felmondta a szerződést, a társaság telephelyét pedig őrző-védő cég kíséretében átvette az önkormányzat. A távhőszolgáltatást keddtől a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. végzi – mondta el az események után nem sokkal tartott sajtótájékoztatón Ács Rezső, Szekszárd polgármestere.

A lépésre azért volt szükség, mert félő volt, hogy a szolgáltatással érintett mintegy 5600 szekszárdi lakás, illetve az azokban élő közel 16 000 ember fűtés nélkül marad az október 15-én kezdődő fűtési szezonban.

A történteknek több előzménye is volt. Az Alfa-Nova Kft. különböző elszámolási ügyekben rengeteg peres eljárást indított városi cégek ellen, ami miatt az együttműködés ellehetetlenült. Szintén nagyon fontos, hogy a társaság már tavaly is csak úgy volt képes biztosítani a szolgáltatást, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal gázszállítót jelölt ki számára az alapanyag ellátás biztosítására.
Ács Rezső elmondása szerint erre azért volt szükség, mert az Alfa-Nova Kft. hiába pályáztatott, nem akadt egy cég sem, mely vállalta volna, hogy gázt szállít a társaság részére.

Érdemes megszüntetni az Alfa-Nova Kft. javára kötött csoportos beszedési megbízásokat

A tavalyi fűtési szezont követően a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, illetve a Tolna Megyei Kormányhivatal látva az ellátás veszélyeztetettségét, többszöri felhívást intézett a szekszárdi önkormányzat irányába. A hivatalok folyamatos tájékoztatást kértek az önkormányzattól arra vonatkozóan, hogy milyen lépéseket tett az ellátás veszélyeztetésének elhárítására.

Az Alfa-Nova Kft. ugyan végül fel tudott mutatni egy gázszállítói szerződést, ám mivel a távhőszolgáltató és a gázszállító tulajdonosi köre közel áll egymáshoz, az önkormányzat további garanciákat kért arra vonatkozóan, hogy az ellátás valóban zökkenőmentes lesz. Erre azonban a mai napig semmiféle érdemi válasz nem érkezett a társaság részéről. A távhőszolgáltató azzal hárította el a kérést, hogy a rá vonatkozó szerződés nem tartalmaz semmiféle kötelezettséget a garanciákat illetően – mondta el a polgármester.

Az önkormányzat ezen körülmények között nem látta szavatoltnak az ellátás biztosítását a 2015-ös fűtési szezonban. Ezért döntöttek úgy, hogy azonnali hatállyal átveszik a szolgáltatás működtetését. A lépésről értesítik a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt és a Tolna Megyei Kormányhivatalt. A szolgáltatás átvételét és a szükséges szerződéseket máris előkészítették.

A társaság folyamatosan csökkentette a dolgozói létszámot, ami már-már az ellátás biztonságát is veszélyeztette

A távhőszolgáltatónál Szekszárdon dolgozó 50 alkalmazottat szintén átvették, így a lépés nem jár elbocsájtással. A polgármester elmondta, az ellátás így továbbra is biztosított. Hozzátette: áremelés biztosan nem lesz, áttekintik a szerződéseket és, ha lesz rá lehetőség csökkentik a szolgáltatás díját.

Ács Rezső elmondta, az Alfa-Nova Kft. feltehetően jogi úton támadja majd meg a szerződés felbontását. Ám mint kifejtette, a szolgáltatás biztosítása az önkormányzat felelőssége, a fűtési szezon pedig közelít, ezért azonnali lépésre volt szükség.

A polgármester azt is elmondta, hogy a társaság több tízmilliós tartozást halmozott fel a Szekszárdi Vízmű Kft-vel szemben, ami miatt a közszolgáltató a fizetésképtelenség szélére sodródott. Az Alfa-Nova az Egyesült Regionális Önkormányzati Víziközmű Zrt-nek (ERÖV) is tartozik. A távhőszolgáltatóval szembeni keresetek összértéke több százmillió forint. Eközben a társaság adózás utáni eredménye tavaly szinte nulla forint volt.

A dunaújvárosi székhelyű Alfa-Nova Kft-vel kötött szerződését korábban Szeged és Székesfehérvár is felmondta. Miután Szekszárd is megszüntette a céggel kötött megállapodást, a társaság már csak Szolnokon nyújt távhőszolgáltatást.

A képen Ács Rezső polgármester a kedd délelőtti sajtótájékoztatón. Fotó: Kiss Albert
Read previous post:
Close