full screen background image
Keresés
2020 május 23 - szombat
  • :
  • :

Több mint 70 ezren vettek részt az idei Szekszárdi Szüreti Napokon

Több mint 70 ezren vettek részt az idei Szekszárdi Szüreti Napokon

2018.09.20. Szekszárd legnagyobb, országosan ismert és elismert fesztiválját, a Szekszárdi Szüreti Napokat 14. alkalommal rendezte meg a Babits Mihály Kulturális Központ. A gazdag programkínálat több mint 70 ezer látogatót vonzott, így a városközpont mind a négy napon zsúfolásig megtelt.

A 65 féle programból és 40 színpadi produkcióból mindenki kedvére tudott válogatni. Kiállítások, színházi előadások, 23 koncert, irodalmi-, gyermek- és hagyományőrző programok várták a vendégeket.

Legnépszerűbb programok: Szent István téri nagykoncertek, szüreti felvonulás, a „Must jön a java” folklórműsor, az Experidance Nostradamus című előadása volt. A koncertek közül a legkedveltebb a Halott Pénz, az EDDA Művek, Péterfy Bori & Love Band, Balázs Fecó és az Irie Maffia volt.

A Halott Pénz koncertje. Fotó: Kadarka.net

A rendezvény különleges eseménye a csütörtök esti Életem a tánc, szerelmem Bartina című dokumentumfilm díszbemutatója volt. Mely az ötven éves szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület megalakulásának és munkásságának történetét dolgozza fel.

Egyedi programelem volt a Szeretet lángja című szemléletformáló, érzékenyítő műsor is, mely a Tolna Megyei Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete szervezésében valósult meg. Az oroszágban egyedülálló, hogy egy fesztiválon irodalmi produkció is van. A Szüreti Napokon író-olvasó találkozó keretében, Milbacher Róbert „A Léleknyavalyák” című könyvét mutatták be.

Népviseletbe öltözött hagyományőrző csoportok a szüreti felvonuláson. Fotó: Kadarka.net

A Szüreti Napok társrendezvénye az Örökség Országos Gyermektánc Fesztivál, melynek péntek délutáni gálaműsora is több száz érdeklődőt vonzott a Béla király térre. Az országos bemutatót tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület közreműködésével. A fesztiválra összesen kilenc gyermekcsoport érkezett országhatáron belülről és azon kívülről is.

A Művészetek Házában és Babits Mihály Kulturális Központ Márványtermében a Magyar Elektrográfiai Társasággal közösen rendezett, Digitális Agóra 2018- II. Nemzetközi Digitális Triennálén 137 magyar és 27 külföldi művész az elmúlt három évben készült digitális alkotásait tekinthették meg az érdeklődők.

A szombat esti folklórműsorban a társadalmi zsűri megválasztotta a 2018-as év Szüret táncos párját. A 2019-es Szekszárdi Szüreti Napok arcai Ganczer Flóra és Kulisity Mátyás lesznek.

Vendégek a Borudvarban. Fotó: Kadarka.net

A Vendéglátók Kerekasztala Szekszárdért Egyesület több mint 10 000 adag ételt adott el az Ízek utcájában. A borudvarban 11 200 db pohár fogyott az idei fesztiválon.

A kézműves vásárban négy hazai népművészeti egyesület is képviseltette magát, így igazán szép és különleges népi-, és iparművészeti termékekből válogathattak a vásárlók. A 152 vásárosból 64 élelmiszer jellegű terméket árusító, 88 kézműves (ebből 43 hagyományőrző) 10 egyéb (civil, közszolgáltató) vett részt.

A Szekszárdi Szüreti Napokat 2019-ben szeptember 12. és 15. között rendezik meg.

Az idei Szekszárdi Szüreti Napokról megjelent cikkeket és képgalériákat itt találja – kattintson!

Forrás: Babits Mihály Kulturális Központ. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close