full screen background image
Keresés
2019 március 20 - szerda
  • :
  • :

Több mint négyszáz esetben kerestek eltűnt fiatalkorúakat Tolnában

Több mint négyszáz esetben kerestek eltűnt fiatalkorúakat Tolnában

2016.05.31. Május 25-e az eltűnt gyermekek világnapja, ehhez kapcsolódóan vasárnap már a hatodik alkalommal rendezik meg az ország 13 városában az „Ezer Lámpás Éjszakája” programsorozatot, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a csellengés veszélyeire.

Tizennyolc év alattiak eltűnése miatt tavaly mintegy 19 ezer esetben indult körözés Magyarországon. Tolna megyében tavaly 421 esetben adtak ki körözést 18 év alattiak eltűnése miatt – közölte a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Hozzátették, ezek a számok nem azt jelentik, hogy ennyi gyerek tűnt el országosan, vagy megyében, az eltűntek száma ennél sokkal kevesebb. Néhány – főként a nevelőotthonban élő – fiatal számára ugyanis a szökés, csellengés mintegy életformává válik. 2015-ben volt olyan gyermek, aki 59 alkalommal szökött meg gondozási helyéről. Ez egy szélsőséges példa, ám a notórius szökők évente akár 4-5 alkalommal is eltűnnek – tudatta a főkapitányság.

A nevelőotthonban nevelkedő fiatalok rendszerint barátaikhoz, illetve családjukhoz szöknek, és sok esetben egymást viszik bele a szökésekbe. Érdekes tény, hogy a fiatalok eltűnésük ideje alatt gyakorta még akkor is visszatérnek családjukhoz, ha onnan őket szüleik elhanyagoló, vagy éppen veszélyeztető magatartása miatt emelték ki.

Tolna megyében már hosszú évek óta nem fordult elő olyan, hogy egy kiskorú eltűnése megoldatlan eset maradt volna.

Általánosságban tehát elmondható, hogy a kiskorúak eltűnései miatt ugyan számos eljárás indul, azonban – szerencsére – itt egyáltalán nem krimibe illő eltűnésekről van szó, hanem mindössze arról, hogy a fiatal kivonta magát gyámja, gondviselője felügyelete alól. Nyilvánvaló azonban, hogy ezt a kérdést még ennek ellenére sem szabad lebecsülni, hiszen a fiatalokra – különösen a lányokra – szökéseik alatt számos veszély leselkedik. Felnőtt felügyelete híján könnyebben válhatnak ugyanis különféle visszaélések, bűncselekmények áldozataivá. Továbbá, mivel megélhetésük a szökés ideje alatt nem biztosított, maguk is szabálysértések, bűncselekmények elkövetőivé válhatnak annak érdekében, hogy megélhetésüket biztosítani tudják, vagy éppen megvédjék magukat.

Napjainkban gyakorta lehet hallani a gyermekvédelmi jelzőrendszerről, annak fontosságáról, azonban azt is el kell fogadni, hogy a rendszer önmagában nem feltétlenül tudja a gyermekeket megvédeni. Fontos, hogy a felnőttek odafigyeljenek a környezetükben élő gyermekekre, és ha azokat veszélyeztetve látják, forduljanak bátran a jelzőrendszer bármely tagjához – de elsősorban a családsegítő vagy gyermekjóléti szolgálatokhoz, vagy a rendőrséghez. A társadalom kiszolgáltatott tagjainak – így a gyermekek – védelme minden állampolgár kötelessége.

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close