full screen background image
Keresés
2018 július 21 - szombat
  • :
  • :

A Baka István és a Tolnai Lajos csapata jutott az országos döntőbe

A Baka István és a Tolnai Lajos csapata jutott az országos döntőbe

2015.04.15. A gyönki Tolnai Lajos Gimnázium fiúcsapata és a szekszárdi Bakai István Általános Iskola vegyes csapata képviselheti Tolna megyét az április 23-án Budapesten megrendezendő országos katasztrófavédelmi versenyen. 

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pénteken rendezte meg megyei katasztrófavédelmi ifjúsági versenyét az őcsényi repülőtéren, melyen a kirendeltségi fordulók győztes csapatai álltak rajthoz. A versenyen kiderült, mely általános-, illetve középiskolák csapatai rendelkeznek  a legtöbb információval a tűz és polgári védelem, az iparbiztonság és az elsősegélynyújtás terén.

reklam_furdonapok_2018hirdetés

A középiskolások között a gyönki Tolnai Lajos Gimnázium  fiúcsapata bizonyult a legjobbnak, míg az általános iskolások között a szekszárdi Bakai István Általános Iskola vegyes csapata lett a legjobb. A két csapat összesen nyolc tagja képviselheti Tolna megyét az április 23-án Budapesten megrendezendő országos versenyen.

A verseny megnyitóján dr. Balázs Gábor, megyei igazgató kívánt sok sikert a versenyzőknek. Az igazgató elmondta, az ifjúsági verseny már évtizedes múltra tekint vissza, és óriási jelentősége van, hiszen a felkészülés során számos plusz információval gazdagodnak a versenyzők. Ennek köszönhetően pedig egymásra és a környezetükre is jobban figyelő felnőttekké válnak.

Az általános és középiskolás diákokból álló négyfős csapatok nyolc állomáson mérettek meg. Elméleti tudásukat egy három részből álló kérdéssor kitöltése során tesztelhették. A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület kérdéseiben a viharjelző rendszerek ismerete játszotta a főszerepet, a legeredményesebb csapat az RSOE különdíjában részesült.

323245

A diákoknak többek között nyúlgátat kellett építeniük, szakszerűen megtöltve és elhelyezve a homokzsákokat. A versenyzők védőeszköz használatának és elsősegély-nyújtási ismereteinek felmérése során a védőruha szabályszerű felvételét követően egy szennyezett területként kijelölt helyen lévő sérültet kellett hordágyon kihozniuk, majd elsősegélyben részesíteniük. A sérültet az idén is a Vöröskereszt helyi szervezetének tagja alakította rendkívül élethűen.

A versenyzőknek úgynevezett alapvezeték szerelést is végre kellett hajtaniuk egy tűzcsapról, megadott elemekből, melyek kétféle tömlő, valamint egy osztó és egy sugárcső voltak. A tűzmegelőzés, tűzoltás állomáson első ízben segélyhívást kellett lebonyolítaniuk, majd ezt követően egy szimulált lakástűzből mentették ki az ott elhelyezett bábukat, végül puttonyfecskendővel lőttek célba.

Az utolsó állomáson azt is bebizonyíthatták az egyébként igen lelkes versenyzők, hogy egy veszélyes árut szállító gépjármű balesete esetén is helyt tudnak állni. Fel kellett ismerniük a jármű jelzéseit, tábláit, a veszélyes anyag bárcákat és piktogramokat.


Eredmények

Általános iskola

I. Baka István Általános Iskola „Túlélők” csapata
II. Deák Ferenc Általános Iskola „World Saves” nevű csapata
III. Tamási Általános Iskola csapata

Középiskola:

I. Gyönki Tolnai Lajos Gimnázium „Kitt-katt” nevű csapata
II. Csapó Dániel Szakközépiskola „Deserted” nevű csapata
III. Balogh Antal Középiskola „Agymenők” nevű csapata

Forrás/fotó: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

 
Read previous post:
Close