full screen background image
Keresés
2020 május 22 - péntek
  • :
  • :

„Tolna megye művészetéért” – három szekszárdi díjazott

„Tolna megye művészetéért” – három szekszárdi díjazott

2018.01.22. Az idén 19. alkalommal adták át a „Tolna megye művészetéért” plaketteket a tolnai MAG-Házban a magyar kultúra napja alkalmából, hétfőn. A hagyományokhoz híven az idén is öten vehették át az elismerést.

A Bárka szalon, a Kézjegy klub és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége által a Tolna megyei művészek és művészetpártolók jutalmazására 2000-ben alapított Tolna megyei művészetért” plakettet a hagyományokhoz híven az idén is öten vehették át.

Szekszárdról elismerést vehetett át Biszák László festő, aki alkotói és művészetszervezői munkásságáért kapta meg a plakettet. Televíziós munkásságáért, az Obsitos című film forgatókönyvéért szintén elismerésben részesült Kindl Gábor forgatókönyvíró, producer. Ugyancsak „Tolna megye művészetéért” plakettel ismerték el a Szekszárdi Gitárkvartett, melynek nevében Csele Lajos zenekarvezető vette át az elismerést. A Szekszárdi Gitárkvartett a hazai és határainkon túli magyarlakta területeken való fellépéseivel érdemelte ki a plakettet.

Rajtuk kívül Kozák Éva gerjeni fazekas és Beregnyei Miklós üzemtörténész vehette át az elismerést. Kozák Éva alkotásaiért, illetve hagyományőrző kézműves tevékenységéért, Beregnyei Miklós a Paksi Hírnök, a Paksi Tükör és a Jámbor Pál Társaság alapításáért kapott elismerést.

A plaketteket dr. Saramó Márta, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnöke, Wessely Gábor, a Kézjegy Klub elnöke, valamint Lönhárd Ferenc, a Bárka Művészeti Szalon Egyesület elnöke adta át.

Biszák László – Alkotói és művészetszervezői munkásságáért 

Szuverén alkotó, de művészeti közösségekben is otthonosan mozog. Évtizedek óta fest, művészeti vezetője a Tolna megyei képzőművészek egyesületének, a Bárka Szalonnak. Rendszeresen jár alkotótáborokba. Legismertebb munkái a nagyvárosi hangulatot, az elidegenedést, az elhagyatottságot fejezik ki. Eső- és félhomály-specialista. Képeit mintegy száz egyéni és ennél is több csoportos kiállításon láthatta már a közönség, országszerte.

Kozák Éva fazekas – Alkotásaiért, hagyományőrző kézműves tevékenységéért

Alföldi fazekasként, 1979-ben elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet. 1980 óta Gerjenben él és alkot. Kiváló munkái közül a legismertebbek a délnyugat-dunántúli sütőedények, a református úrasztali edények és a török hódoltságkori edények. 1983-ban a Népi Iparművész, 1994-ben a Népművészet Mestere fokozatot kapta meg. Alkotásai sok kiállításon szerepeltek. Ma már zsűrizésben is részt vesz: helyet kapott a kézművesek alkotásainak bírálói között.

Szekszárdi Gitárkvartett – Hazai és határainkon túli magyarlakta területeken való fellépéseikért

Reneszánsz, klasszikus, könnyű-, komoly-, illetve népzenei feldolgozásokat, valamint saját szerzeményeket játszanak, egyházi és világi rendezvényeken. Repertoárjuk a XII-től a XXI. századig terjed. Szekszárdon minden évben megtartják a Borok és Húrok fesztivált és a Béla téri akusztik elnevezésű koncertet. Sokfelé felléptek már, évente 20-30 koncertet adnak. Turnéztak Erdélyben, a Felvidéken és a Délvidéken is. Eddig három lemezük jelent meg.

Beregnyei Miklós üzemtörténész – A Paksi Hírnök, a Paksi Tükör és a Jámbor Pál Társaság alapításáért

A paksi atomerőmű történetét kezdetektől fogva dokumentálja. Nagy szerepe volt az Atomenergetikai Múzeum létrehozásában. Alapító főszerkesztője a Paksi Hírnök című városi lapnak és a Paksi Tükör című szépirodalmi és helytörténeti kiadványnak. Alapító elnöke az 1988 óta működő, kulturális és településtörténeti kutatást, dokumentálást végző Jámbor Pál Társaságnak. Munkásságáért többek között megkapta a paksi Pro Urbe emlékérmet.

Kindl Gábor forgatókönyvíró, producer – Televíziós munkásságáért, az Obsitos című film forgatókönyvéért

Diszkós, filmes, tévés. Főszerkesztője volt a szekszárdi, majd a bonyhádi tévének, aztán létrehozta a Dél-Dunántúl első magán televízióját, a Pop Tv-t. Ma egy online média, a Pixel Tv vezetője. Az egy nap alatt elkészítendő, 24 órás filmes világjátékok szervezője. A Kabos Gyuláról szóló Mosolyvarázsló és a Retro című dokumentumfilm forgatókönyvírója, rendezője. Az első Szekszárdon gyártott nagyjátékfilm, az Obsitos forgatókönyvírója és producere.

A képen: Csele Lajos (Szekszárdi Gitárkvartett), Kindl Gábor és Biszák László. Fotó: Józsa Jácint

Forrás: Kézjegy Klub
Read previous post:
Close