full screen background image
Keresés
2019 augusztus 17 - szombat
  • :
  • :

Tolna megyei diákok mérték össze klímaváltozással kapcsolatos tudásukat Szekszárdon

Tolna megyei diákok mérték össze klímaváltozással kapcsolatos tudásukat Szekszárdon

2017.11.23. Az általános iskolák között a Nagydorogi Széchenyi Sándor Általános Iskola Klímaguruk csapata, a gimnazisták kategóriájában a Dunaföldvári Magyar László Gimnázium EMELGÉ csapata nyerte meg a „Klímariadó Tolna megyében” vetélkedőt, melynek döntőjét szerdán tartottak meg Szekszárdon, az I. Béla Gimnázium Neumann termében.

A Tolna Megyei Önkormányzat KEHOP-1.2.0- 15-2016- 00009. számú programja keretében 2017-ben készül el a megye klímastratégiája. Az ehhez kapcsolódóan került sor a Tolna megyei diákok (7-8. osztályosok és gimnazisták) klímavédelmi vetélkedőjére – tájékoztatott a Zöldtárs Alapítvány.

A vetélkedőt a nagy hagyományokkal rendelkező I. Béla Gimnázium 2 fordulóban szervezte meg, az első fordulóra október 17-ig jelentkezhettek az iskolák 3-3 fős csapatai. Az első forduló 34 csapatából a legjobb tíz, háromfős csapat került be a november 22-ei döntőbe, ahol a klímaváltozás globális kihívásai mellett a megyei és helyi klímaproblémákkal kapcsolatos ismeretekről kellett számot adniuk a versenyzőknek.

A közel három órás vetélkedőn többek között olyan kérdések hangzottak el, hogy „mennyi egy átlagos személygépkocsi szén-dioxid kibocsátása”, „hol tartották a 2015. decemberi klímacsúcsot”, vagy hogy „mennyi Tolna megye éves átlagos csapadékmennyisége”. A diákok olyan feladatot is kaptak, melyben három percük volt arra, hogy ismertessék településük klímaváltozással kapcsolatos érzékenységét és tegyenek javaslatot az alkalmazkodásra.

A vetélkedő háromfős zsűrije – Naszvadi Balázs (Tolna Megyei Önkormányzat), Baloghné Gaál Zsófi (Zöldtárs Alapítvány), és Rappai Bence (az I. Béla Gimnázium képviseletében) legalább annyira kidolgozta magát a végső sorrend kialakításában, mint a diákok a felkészüléskor.

Az általános iskolák versenyét a Nagydorogi Széchényi Sándor Általános Iskola nyerte, a második helyen a Szekszárdi Baka István Általános Iskola, a harmadik helyen a Nagydorogi Széchényi Sándor Általános Iskola csapata végzett.

A középiskolások mezőnyében a dunaföldvári Magyar László Gimnázium csapata bizonyult a legjobbnak, a második a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium, a harmadik a Szekszárdi Garay János Gimnázium lett.

A csapatok ajándékozására a Zöldtárs Alapítvány biztosított 100 ezer forintos keretet. Emellett az első három helyezett általános iskola és hat felkészítő tanár egy éves National Geographic előfizetést kap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Megyei Szervezete támogatásával.

A jelenleg készülő Tolna megyei klímastratégiával kapcsolatos információk a Tolna Megyei Önkormányzat honlapján érhetők el – kattintson!

Forrás/fotó:  Zöldtárs Alapítvány
Read previous post:
Close