full screen background image
Keresés
2019 szeptember 16 - hétfő
  • :
  • :

Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság: gyalog és sporteszközzel is csak óvatosan!

Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság: gyalog és sporteszközzel is csak óvatosan!

2019.03.11. A gyalogos és a sporteszközzel való közlekedés szabályaira hívja fel a figyelmet a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

A tavasz beköszöntével egyre többen veszik elő sporteszközeiket, – rollereket, görkorcsolyákat – melyeket használva a közlekedésben gyalogosnak számítanak, és a rájuk vonatkozó szabályokat be kell tartani. Fontos, hogy akár rollerrel, akár görkorcsolyával közlekednek, megfelelő védőfelszerelésben – könyök- és térdvédő, bukósisak – tegyék, mert azok komoly sérülésektől óvhatják meg az embert.

Fontos, hogy a gyalogosok is közlekedjenek felelősségteljesen. Nagyon komoly balesetveszély forrás, ha a gyalogoson – akár sporteszközzel – közlekedő nem a kijelölt gyalogos átkelőhely fokozott védelmében próbál átkelni az úttesten. Fontos, hogy amennyiben a közelben „zebra” található, ott keljen át. További veszélyforrást jelenthet, ha a gyalogosok mobiltelefonjaikat nyomkodva – esetlegesen fülhallgatóval a fülükben zenét hallgatva – közlekednek, és lépnek le az úttestre, nem figyelve a körülöttük levő járműforgalomra. Az úttesten történő átkelés során fontos, hogy mind a gyalogos, mind a járművezető keresse a másikkal a szemkontaktust, mely segíthet abban, hogy a közlekedés résztvevői megismerjék egymás szándékát a közlekedésben.

A gyalogosoknak elsősorban a járdán kell közlekedniük, ahol pedig nincsen járda, ott a leállósávot, az útpadkát vagy a kerékpárutat igénybe véve kell, hogy haladjanak. Ha az úton egyik sincsen – vagy az a gyalogos közlekedésre alkalmatlan – akkor lakott területen lehetőleg a menetirány szerinti baloldalon, lakott területen kívül mindig a baloldalon, a járműforgalommal szemben közlekedjenek az úttesten.

A gyalogosok sokat tehetnek azért, hogy ne váljanak közúti balesetek sérültjévé, áldozatává.

Forrás: Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság
Read previous post:
Close