full screen background image
Keresés
2019 július 23 - kedd
  • :
  • :

A boldogság három kulcsa

A boldogság három kulcsa

2018.02.04. A tudomány mai állása szerint Tolna megyében minden adott ahhoz, hogy egészségesek és boldogok legyünk.

Az utóbbi évtizedekben számos kutatás és szakkönyv született a boldogságról, a testi-lelki egészséget meghatározó tényezőkről. Bár az életet és a világot az ember végtelenül túlbonyolította, maga az ember nem lett összetettebb, bonyolultabb az idők során. Valójában ugyanarra van szükségünk, mint 2-3 ezer éve élt őseinknek, és szenvedést is ugyanazok a dolgok okoznak nekünk.

A legismertebb modell talán a Maslow-piramis lehet: bizonyos alapvető szükségletek kielégítésére szükségünk van ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Ilyen például a fizikai biztonság igénye, azaz hogy legyen hol álomra hajtani a fejünk, és ilyen a valahova tartozás igénye is: hogy elfogadva, szeretve legyünk valahol. A világi intézményeknek, hivataloknak, államaparátusoknak valójában az volna az egyetlen célja és értelme, hogy minél többen elégíthessük ki ezeket az igényeinket, azaz minél kevesebben szenvedjünk, és minél többen növekedhessünk és fejlődhessünk.

Ha az ember rászánja az időt, és tudományos publikációkat meg cikkeket olvas a boldogságkutatás témakörében, hamar kikristályosodhat számára az alábbi képlet. A testi-lelki egészség, elégedettség, boldogság a mi kultúránkban három összetevő hozzáadásával elérhető: pozitív társas kapcsolatok + testmozgás + relaxáció.

A legtöbb kutatás megállapítja, hogy az emberi kapcsolataink rendezettsége rendkívül erősen együtt jár a testi-lelki egészségünkkel, várható élettartamunkkal is. Minél kiterjedtebb rokoni, baráti hálóval rendelkezünk, minél több emberrel oszthatjuk meg örömünket és bánatunkat, annál jobbak a kilátásaink. Az utóbbi évtizedek hazai kutatásai alapján megállapíthatjuk, hogy mi, magyarok rosszul állunk e tekintetben: minden ötödik magyarnak egyetlen barátja sincs (az utóbbi években némileg javult a helyzet.) Az élet derűs és borús idők váltakozása. Előbb vagy utóbb mindenki megél örömet és bánatot is. A prevenció, azaz a megelőzés azt jelenti, hogy felkészülünk a nehéz időszakokra is. Akinek sok barátja van, az várhatóan kevesebb időt tölt majd odalenn, hiszen kibeszéli fájdalmait, segítséget kér és újabb és újabb megoldási mintákat tanulhat el embertársaitól.

Új kapcsolatok kialakítására, a meglévőek elmélyítésére mindig van lehetőségünk!

A testmozgás szintén alapvető összetevője az egészségnek, boldogságnak. Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO szerint egy felnőtt embernek napi 15 perc intenzív
testmozgásra volna szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát a bőrében, és mindent megtegyen hosszú távú egészségéért. A gyakorló pszichológus tapasztalata az, hogy aki hetente 2-3 alkalommal rászánja az idejét a testmozgásra, az általában elégedettségről számol be e tekintetben.

A harmincas, negyvenes éveink számtalan életfeladatot tartogatnak: leválás a szüleinkről, az új otthon felújítása, házasság, gyermekek születése stb., emiatt az önmagunkról való gondoskodást könnyen elhanyagoljuk. Ha jelenleg nincs jelen az életünkben a strukturált, intenzív testmozgás, akkor keressük meg azt a tevékenységet, amit szívesen végeznénk kezdetben hetente 15-30 percen keresztül, és egyszerűen fogjunk bele.

A pszichológus kliensei gyakran mentegetőznek azzal, hogy a szőlőmunkák, a házfelújítás vagy a favágás kellő átmozgatást tartalmaznak, ezek valójában nem számítanak strukturált, egész testünkben átmozgató tevékenységnek, hanem csak az adott tevékenységhez kapcsolódó izomcsoportokat terhelik meg. Gondoljunk arra, mi az, ami oxigénnel dúsítja vérünket és enyhén fokozza keringési rendszerünk aktivitását – valami ilyesmire lesz szükségünk!

Végül a relaxáció: az európai kultúra sokat tud a testről és annak ápolásáról. Életünk során megtanuljuk, hogy ha kimerültünk, elfáradtunk, akkor pihenésre van szükségünk. Testünket ilyenkor nyugodni hagyjuk, lefekszünk a kanapéra vagy masszőrhöz megyünk. Elménket azonban ritkán pihentetjük. A legtöbben folyamatosan tevékenykedünk, és még a pihenőidőnkben is csinálunk valamit.

Hatalmas a kísértés, hogy folyamatosan telefonáljunk, internetezzünk, tévézzünk vagy egyéb módon kössük le magunkat. Többezer éves tapasztalat, hogy az emberek
többségének komoly nehézséget jelent elcsendesednie, egyedül maradnia gondolataival, testi érzeteivel, érzelmeivel. Ezek helyett mindenféle pótcselekvésekbe kezdünk, vagy a folyamatos tevékenységekbe menekülünk. Ahogy a pótcselekvések, úgy a munkaalkoholizmus is rendkívül veszélyes lehet. Ha megkérdezzük magunktól, mikor pihentünk utoljára, az őszinte válasz gyakran fájdalmasan hangzik.

Számos objektív kifogást hozhatunk fel önkárosító életmódunk mellett: a gyerekek miatt nem érünk rá magunkkal foglalkozni, a házfelújítás mellett nincs időnk a párunkkal kikapcsolódni, és így tovább. Miközben beláthatjuk, hogy minél jobb, kipihentebb állapotban vagyunk, annál inkább meg tudunk felelni munkahelyünkön, magánéletünkben is. A relaxáció és a meditáció rendszeres gyakorlása során valójában „leültetjük” az elménket, pihentetjük, és ez a testünkre ugyanúgy jó hatást gyakorol, ahogy a lelkünkre, érzelemvilágunkra is.

Relaxálni többféleképpen is lehet: hallgathatunk pszichológusok által összeállított hanganyagokat, vagy megtanulhatjuk az autogén tréninget. Nincs szükség különösebb „elmetrükkök” megtanulására, bőven elég, ha képesek vagyunk magunkat, izmainkat ellazítani, és lassú lélegzéssel elérni a nyugalmat. Általános stressz-szintünk csökkentése segíteni fog bennünket abban, hogy az élet kisebb-nagyobb kihívásaival higgadtan tudjunk megbirkózni.

Az utóbbi évek, évtizedek kutatásai igazolták, hogy a meditáció, azaz az önmagunkra koncentrálás, a jelen pillanat élményeinek elfogadása, tudomásulvétele jótékony hatással van szervezetünkre. A szorongás, aggódás, a múlton vagy jövőn való rágódás helyett akár jelen is lehetünk. A mindfulness alapú technikák ebben segíthetnek bennünket.

Fogyasztói társadalmunkban élve azt gondolhatjuk, hogy az elégedettség és boldogság csak pénzzel és folyamatos külső eredmények hajszolásával szerezhető meg. Nagyobb házra, drágább autóra és minőségibb nyaralásra vágyunk ahelyett, hogy egyszerűen magunkba és kapcsolatainkba fektetnénk be. Egy hosszú hétvége kevés pénzből is megszervezhető, ám ehhez fel kell vállalnunk az önmagunkra figyelés felelősségét, el kell fogadnunk a csend és a nem cselekvés jelenlétét az életünkben.

Egy kevés mozgással, emberi kapcsolataink fenntartásával és önmagunk pihentetésével eleget teszünk azért, hogy hosszú távon is jól érezzük magunk a bőrünkben. Mindezt pedig Tolna megyében is elérhetjük, hiszen rendelkezésre állnak a kiváló minőségű kikapcsolódási lehetőségek, a melegvizes fürdők, a kávézók, éttermek, mozik,
túraútvonalak, sportpályák és közösségi terek. Fedezzük fel ezeket és éjünk velük!

* A képek a Paksi Gyógyászati Központban készültek.

Schell Gergely
pszichológus
Read previous post:
Close