full screen background image
Keresés
2018 május 28 - hétfő
  • :
  • :

Tolnából is sokan tartoznak több mint tízmillióval a NAV-nak

Tolnából is sokan tartoznak több mint tízmillióval a NAV-nak

2017.01.28. Tavaly év végén 3022 magánszemély és egyéni vállalkozó tartozott egyenként több mint 10 millió forinttal, továbbá 2097 vállalkozás egyenként több mint 100 millió forinttal 180 napon keresztül, folyamatosan a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) – derül ki a NAV honlapján közzétett adatokból.

Az adóhatóság negyedévente teszi közzé a tartós adósok listáit, amelyek csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a társaságok, vállalkozók esetében az adószámot tartalmazzák, a fennálló tartozás összegét nem ismertetik.

A listán szereplő magánszemélyek közül 29 lakcím nélküli. A 2097 vállalkozás közül 540 működő, illetve csődeljárás alatt álló gazdálkodó, 760 kényszertörlés, 753 felszámolás, 44 pedig végelszámolás alatt áll.

A magánszemélyek és egyéni vállalkozók a 10 milliós küszöbértékkel számolva mintegy 30,22 milliárd forinttal, a cégek a 100 milliós küszöbbel 209,7 milliárd forinttal tartoztak 2016. december végén, együttes minimális tartozásuk mintegy 239,9 milliárd forintra rúgott. A valóságos tartozások azonban sok esetben ennél jóval nagyobbak, hiszen vannak milliárdos tartozású cégek és olyan magánszemélyek is, akikkel szemben százmilliós követelése van az adóhatóságnak.

A Kadarka.net információgyűjtése alapján a több mint 10 millió forinttal tartozó magánszemélyek és egyéni vállalkozók listáját tekintve Tolna megye városai között Szekszárdon találni a legtöbb, összesen tizenkét adóst. A listában egy olyan lakcím is akad, ahol egy házaspár mindkét tagja egyenként több mint 10 millióval tartozik a NAV-nak. Dombóváron kilenc, Tamásiban, Bonyhádon és Tolnán három-három név található a listán. Utóbbi városban egyébként szintén találni egy olyan házaspárt, melynek mindkét tagja egyenként több mint 10 millióval tartozik. Bátaszéken, Dunaföldváron és Pakson pedig egy-egy név szerepel a listán.

A  Tolna megyei városok tekintetében a 100 millió forintot (2016.12.31-ig) meghaladó adótartozással rendelkező nem magánszemélyek listáján két szekszárdi céget találni. Az egyik a Keselyűs-Hús Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a másik pedig a Ferr Cargo Fuvarozó Kft. A megye városaira rákeresve egy dombóvári céget, a Pelikán András Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság találni a listában, ám ez már kényszertörlés alatt áll.

A cégek között továbbra is gyakorlatilag valamennyi ágazat fellelhető, a listán építőipari, ingatlanforgalmazó, szállítmányozási, borászati, kereskedelmi, logisztikai, marketing vagy például gyógyszergyártó vállalkozás is megtalálható. Jó ideje a tartós adósok között van például a Hospinvest Egészségügyi Befektetési Zrt. és a Gyöngyösi Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft., amelyek felszámolás alatt állnak. A tartós adósok közé tartozik többek között a bodajki Studentka Work Iskolaszövetkezet, a mándoki Szabolcs Alapfokú Táncművészeti Iskola, a bajai, kényszertörlés alatt álló MELÓRA Eötvös József Főiskola Iskolaszövetkezet és a budapesti Hétfő Alapítvány is.

A NAV részletes adóslistáit itt találja – kattintson!

Kadarka.net/MTI

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close