full screen background image
Keresés
2020 április 4 - szombat
  • :
  • :

A foglalkoztatás növeléséért kötöttek megállapodást Szekszárdon

A foglalkoztatás növeléséért kötöttek megállapodást Szekszárdon

2016.12.16. Szekszárd és térsége munkaerő-piaci helyzetén hivatott javítani az a Területi Operatív Programban (TOP) megvalósuló foglalkoztatási paktum, melyet a megvalósításban résztvevő tizenöt együttműködő fél képviselője írt alá csütörtök délelőtt a Placcon.

A TOP-6.8.2-15-SE1-2016-00001 azonosítószámú pályázat nyitórendezvényén a szekszárdi önkormányzat mellett a megyei önkormányzat és a kormányhivatal, a megyei kereskedelmi- és iparkamara vezetői, a térség településének több polgármestere, és civil szervezetek vezetői vettek részt.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere köszöntő beszédében felidézte, a városban komoly gondot jelent a foglalkoztatás arról az oldalról is megközelítve, hogy bizonyos területeken nincs elegendő szakember. Emlékeztetett, a gondok közép- és hosszútávú megoldása érdekében 2015. szeptemberben megállapodást írtak alá a Szekszárdi Szakképzési Központtal. A következő lépésben pedig Szekszárd aláírta a kormánnyal a Modern Városok program megállapodást, melynek fontos része a szakképzés fejlesztése a városban és a kistérségben. Ennek célja egyrészt a helyi munkaerőpiac kiszolgálása, másrészt a kistérségben a jövőben megvalósuló fejlesztésekre való felkészülés.

Mint Ács Rezső mondta, a szekszárdi vállalkozások számára komoly gond, hogy nem tudnak fejlődni, meglévő piacaikat kiszolgálni és új piacokat szerezni, mert nem áll rendelkezésre a megfelelő szakemberállomány.

Szekszárd a Modern Városok programban azt vállalta, hogy öt év alatt ötszáz embert képeznek ki azokban a szakmákban, melyekre a városnak szüksége van, valamint olyan szakmákban, melyek az atomerőmű bővítéséhez kellenek – idézte fel Ács Rezső.

Mint kiemelte, ebbe a folyamatba illeszkedik bele a TOP-ban megvalósuló foglalkoztatási paktum is, melyet a rendezvényen írnak alá a megvalósításban résztvevők. A paktum keretében 2021-ig összesen 570 millió forintot fordíthatnak a program megvalósítására. Minimum 392 embert szeretnének ezzel elérni úgy, hogy visszahelyezzék őket a munkaerőpiacra. A programmal elsősorban a hátrányos helyzetű felnőtteket, munkanélkülieket célozzák meg. Ez a paktum program jól kiegészíti a Modern Városok programot, illetve a szakképzés erősítését, melyet annak keretében vállaltak – tudatta Ács Rezső. Hozzátette, a TOP és a Modern Városok több ponton is kapcsolódik, ezáltal erősítve egymást.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. Fotó: Kadarka.net 

Ács Rezső nyomatékosan megköszönte a Tolna Megyei Önkormányzatnak azt, hogy konstruktívan tudnak gondolkodni. A paktum nem koncentrálódik Szekszárdra, hanem a kistérségről is szól. Szekszárd mindazonáltal fontos agglomerációs központ, hiszen a városban dolgozók fele a kistérségből jár be dolgozni a megyeszékhelyre. Mint azt a városvezető hangsúlyozta, az együttműködés mindenki érdeke, ugyanis csak együtt tudnak sikeresek lenni – mondta a polgármester. Hozzátette, a paktumot tizenöten látják el kézjegyükkel, az aláírók jelentős része pedig önkormányzat.

A polgármester zárásként arról szólt, bízik benne, hogy a paktum néhány éven belül éreztetni fogja a hatását.

Ezt követően Szabó Zsoltné, a megvalósításban konzorciumi partnerként résztvevő Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője adott tájékoztatást a megye, Szekszárd és a környéke munkaerő-piaci helyzetéről. Mint mondta, Tolna megyében 7 százalék az álláskeresők aránya, ami mintegy 7000 regisztrált álláskeresőt jelent és egy százalékponttal magasabb érték az országos átlagnál. A helyzet Bonyhádon és környékén a legjobb, ott 5,1 százalék az álláskeresők aránya, míg a legrosszabb helyzetű Tamásiban és környékén 8,4 az álláskeresők aránya.

Szabó Zsoltné, a Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője. Fotó: Kadarka.net

Szekszárd térségében az álláskeresők aránya 7,1 százalék, ami szintén kissé rosszabb az országos átlagosnál. Igaz a városban jobb a helyzet, Szekszárdon 5 százalék alatt van az álláskeresők aránya. A Szekszárdon és környékén állást keresők 48,3 százaléka legfeljebb 8 osztályt végzett, az 50 év felettiek aránya pedig 27,6 százalék. A 12 hónapja, vagy régebb óta állást keresők aránya 29,3 százalék, míg a pályakezdőké valamivel több mint 12 százalék. A térség több településén, így Bátán, Alsónánán és Sárpilisen szinte csak a közfoglalkoztatás kínál pénzkereseti lehetőséget. Utóbbi településen egyébként 18,4 százalék az álláskeresők aránya.

A projekt célcsoportját a 25 év alatti fiatalok, vagy a 30 év alatti pályakezdő álláskeresők, az 50 év felettiek, a GYED-ről, GYES-ről, ápolási díjról visszatérők, vagy legalább egy gyermeket egyedül nevelő felnőttek, a közfoglalkoztatásból kilépők ás a tartós (legalább 6 hónapja) álláskeresőként nyilvántartottak, a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek, a megváltozott munkaképességűek és a Roma nemzetiséghez tartozó személyek képezik.

A paktum program célja a térség gazdaságának fellendítése, a foglalkoztatás növelése. Kiemelt cél a hiányszakmákban tapasztalható munkaerőhiány csökkentése, az elvándorlás megfékezése és a Paks II. projekt megvalósításának szakemberekkel való segítése. A projektbe minimum 392 főt kell bevonni, az álláshoz jutók számának pedig legkevesebb 171-nek kell lennie. További indikátor, hogy a támogatás nyújtása után hat hónappal közülük legalább 112 embernek kell dolgoznia.

Weiszné Szabó Magdolna, az  Újra Dolgozni Tolnában Egyesület titkára. Fotó: Kadarka.net

A program nyitórendezvényének további részében a megvalósításban szintén konzorciumi partnerként résztvevő Újra Dolgozni Tolnában Egyesület titkára, Weiszné Szabó Magdolna nyújtott betekintést a szervezet által végzett tevékenységbe. Mint mondta, 16 éve nyújtanak munkaerő-piaci szolgáltatásokat. Partnereik közé tartoznak a munkáltatók, az önkormányzatok, illetve a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal, valamint maguk az álláskeresők. Munkájuk részeként egyéni- és csoportos kapcsolattartást végeznek, tapasztalatcseréket bonyolítanak ügyfeleik között, életmód klubokat vezetnek és tréningeket tartanak.

Emellett a segítségnyújtás részeként életszemlélet formálást és pszichológiai tanácsadást végeznek, vagy éppen fiziológiai rekreációs szolgáltatást nyújtanak. Az elmúlt 16 évben 4400 álláskeresővel kerültek kapcsolatba és 1800 ember tartós, tehát 3-6 hónapon túli elhelyezkedését segítették, miközben félezer munkáltatói kapcsolatot alakítottak ki és háromszáznál is több felnőtt önkéntest vontak be a munkába.

A foglalkozási paktum lebonyolításában résztvevő szervezetek képviselői, összesen tizenöten ezt követően kézjegyükkel látták el a dokumentumokat. Aláírt a három konzorciumi partner képviselője, vagyis Ács Rezső, szekszárdi polgármester, dr. Horváth Kálmán megyei kormánymegbízott, Kajsza Péter, az Újra Dolgozni Tolnában Egyesület elnöke. Aláírásával látta el még a dokumentumokat többek között Ribányi József, a Tolna Megyei Önkormányzat alelnöke, dr. Fischer Sándor, a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetője, valamint Vén Attila, Medina polgármestere is.

A vezető képen: a konzorciumi partnerek képviselőinek – Ács Rezső, szekszárdi polgármester, dr. Horváth Kálmán megyei kormánymegbízott, Kajsza Péter, az Újra Dolgozni Tolnában  Egyesület elnöke –  írta alá elsőként a dokumentumokat. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close