full screen background image
Keresés
2018 december 15 - szombat
  • :
  • :

Trenkwalder: a megváltozott munkaképességűek több mint harmada dolgozik

Trenkwalder: a megváltozott munkaképességűek több mint harmada dolgozik

2017.06.29. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rátája a tavalyi 31 százalék után becslések szerint idén már elérte a 34 százalékot, a növekedés a rehabilitációs kártya kiterjesztésének, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítő új munkaerőpiaci programoknak, illetve a rehabilitációs hozzájárulás 19 százalékos emelésének köszönhető – közölte a Trenkwalder személyzeti szolgáltató az MTI-vel.

2018hirdetés

A rehabilitációs kártya a minimálbér kétszereséig terjedő munkabérnél teljes egészében mentesíti a munkáltatót az alkalmazott után fizetendő, 22 százalékos szociális hozzájárulási adó átutalásától. Idén januártól jelentősen (180 ezerről több mint 350 ezerre) bővült a kártyára jogosultak köre, ugyanis már a rokkantellátásra jogosultak is igénybe vehetik a rehabilitációs kártya kedvezményeit.

A közlemény szerint további ösztönzést jelentenek az Emberi erőforrás fejlesztési operatív programban (Efop) és a Versenyképes Közép-Magyarország operatív programban (Vekop) meghirdetett európai uniós támogatások, amelyek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítik. A programok a tervek szerint újabb 7500 ember munkaerőpiaci elhelyezkedését teszik lehetővé, akik közül 5000 munkavállalót a nyílt munkaerőpiacon akarnak elhelyezni. A programok legkeresettebb eleme a bérköltség-támogatás, amelyben a támogatási időtartam első felében akár 100 százalékos is lehet a támogatás mértéke, míg a második szakaszban ennek 70 százaléka pályázható meg.

A Trenkwalder szerint a munkáltatóknak a legnagyobb anyagi ösztönzést a rehabilitációs hozzájárulás jelenti. Amennyiben egy 25 alkalmazottnál nagyobb létszámmal működő társaság a teljes munkaerő-állományának legalább 5 százalékát megváltozott munkaképességű munkatársakkal tölti fel, nem kell befizetnie a hiányzó létszám után munkavállalónként fizetendő éves rehabilitációs hozzájárulást. Ennek éves összege a korábbi években 964 500 forint volt, azonban 2017-ben 19 százalékkal, 1 147 500 forintra emelkedett, ráadásul a mértékét az idei évtől a minimálbérhez kötötték, így a következő években várhatóan tovább nő majd.

* A kép illusztráció

MTI
Read previous post:
Close