full screen background image
Keresés
2018 december 13 - csütörtök
  • :
  • :

Tucatnyi szabadtéri tűzhöz riasztották a Tolna megyei tűzoltókat

Tucatnyi szabadtéri tűzhöz riasztották a Tolna megyei tűzoltókat

2017.06.17. A tapasztalatok szerint a jó idő beköszöntével ugrásszerűen megnő a tűzesetek száma. Júniusban tucatnyi, szabadtéren keletkezett tűzesethez riasztották a Tolna megyei tűzoltó egységeket.

2018hirdetés

Sokan választanak ilyenkor szabadtéri programokat, tevékenykednek a kertekben. Gyakoriak a szabadtéri főzések és a növényi hulladékégetések, és elég egy apró szikra, vagy eldobott cigarettacsikk, hogy lángra lobbanjon a száraz aljnövényzet.

A legfőbb veszélyt ugyanis a száraz aljnövényzet és az avar jelenti, ami csapadékmentes időjárás esetén nagyon könnyen meggyulladhat.

Az esetek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. Az időnként jelentős kárral járó tüzek megelőzhetőek, ha tisztában vagyunk a szabadtéri égetés szabályaival:

  • Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.
  • Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos.
  • A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséggel.
  • A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról.
  • Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.
  • Ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet.

A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható. Ha valaki a kertjében úgy éget zöldhulladékot, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a rendeletben meghatározott időben végzi, 20 ezer forinttól 60 ezer forintig terjedő bírságra számíthat.

Aki engedély nélkül éget külterületen, 50 ezer forinttól fél millió forintig terjedő bírsággal sújtható.

Ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami miatt a tűzoltóknak be kell avatkoznia, 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedő bírság is kiszabható.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Read previous post:
Close