full screen background image
Keresés
2020 június 29 - hétfő
  • :
  • :

Paks II: vállvetve dolgozik az atomváros és Szekszárd

Paks II: vállvetve dolgozik az atomváros és Szekszárd

2015.09.22. A paksi atomerőmű bővítésére való közös és hatékony felkészülés jegyében írt alá együttműködési megállapodást Szekszárd és Paks önkormányzata kedden Szekszárdon.

A tervezett új atomerőművi blokkok építése nagy kihívás elé állítja a megyét és a régiót. A munkában kiemelkedő szerepe lehet Pakson kívül Szekszárdnak, Dunaföldvárnak és Kalocsának – mondta Süli János, Paks polgármestere a megállapodás aláírása előtt tartott sajtótájékoztatón. Az együttműködésnek köszönhetően az élet számtalan területén kölcsönös előnyökhöz juthat Paks és Szekszárd. Legyen szó oktatásról, kultúráról, vagy városfejlesztésről, a közös célok elérése érdekében végzett közös munka mindkét település, és az egész régió javára válik – mondta Süli János.

A megállapodás részét képezi, hogy Szekszárd társul Paks elektromos mobilitási programjához, melyhez eddig 18 település csatlakozott. A programra Pakson 1,5 millió eurós uniós támogatásra számítanak. Elsőként azonban hazai pályázati források útján tíz elektromos busz beszerzését tervezik 1,2-1,4 milliárd forintból. A vonatkozó közbeszerzési pályázatot várhatóan hamarosan kiírják – tudtuk meg Süli Jánostól. Mint mondta, a környezetvédelmi szempontok mellett gazdasági előnyökkel is járna az elektromos járművek használatára való áttérés. Megemlítette, hogy magyar fejlesztésű és gyártású elektromos buszok is léteznek. Akár ilyenek beszerzésére is lehetne pályázni, aminek a költséghatékony üzemeltetés mellett további pozitív hatása volna a hazai gazdaságra.

Nem csak a városi közlekedésben használt autóbuszokat cserélnék le. Az elképzelés szerint már az atomerőmű 2018-2019-ben kezdődő bővítési munkálatain dolgozó munkások helyközi szállítására is ilyen járműveket használnának. További terv, hogy ezeket megfelelő rendszerrel szerelik fel, melynek köszönhetően nemcsak a munkásokat vihetnék a buszokkal, hanem bárki jegyet válthatna azokra. Így javulna a települések közötti közlekedés, ami sok ember életét könnyíthetné meg. A buszok mellett a szemétszállító járműveket is elektromos úton hajtanák. Mivel a szemeteskocsik fogyasztása, azok használatának jellegéből fakadóan magas, sok pénzt meg lehetne takarítani az elektromos meghajtásra való áttéréssel – hívta fel a figyelmet Süli János.

Jelentős eredmény volna, ha a paksi atomerőműben megtermelt energiából 1000 megawattot az elektromos járművek töltésére használhatnának fel. Erre az atomerőmű által a „völgyidőszakban”, vagyis a hajnali órákban megtermelt áramot hasznosítanák. Egyéb esetben, mivel az áramot nem tudják tárolni, a „völgyidőszaki” felesleget külföldre kellene eladni, majd a csúcsidőszakban magasabb áron visszavásárolni – derült ki a paksi polgármester által elmondottakból.

Magyarország kötelezettségeket vállalt az Unió felé a széndioxid-kibocsátás csökkentésére. Szekszárd sosem volt iparváros, így a 2020-ra és 2023-ra előírt csökkentés nehéz feladatot jelent – kezdte Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. Az elektromos meghajtású közösségi közlekedési eszközökre való áttérés azonban ezen a területen is segíthet. A közösségi közlekedés működtetése továbbá évi 100 millió forinttal terheli Szekszárd költségvetését. A buszok üzemeltetési költségének jó részét meg lehetne spórolni a váltással. Fontos szempont emellett a szekszárdi történelmi borvidék környezetének védelme.

Ács Rezső továbbá elmondta, az együttműködési megállapodás szolgáltatási, gazdaságfejlesztési, kulturális, turisztikai területeket is érint, de a sportélet fejlesztése is cél. Kiemelten fontos feladat a szakképzések átalakítása. Az atomerőmű bővítéséhez ugyanis megfelelő szakmai képzettséggel rendelkező munkások kellenek – hangsúlyozta a polgármester. A két város eltérő adottságaira építve, kihasználva egymás erősségeit, hatékonyabban lehet végrehajtani az atomerőmű bővítését, illetve későbbi üzemeltetését. Az együttműködési megállapodás a részleteinek kidolgozására, konkrét projektekkel való megtöltésére közös csapatot állít fel Paks és Szekszárd – tájékoztatott Ács Rezső.

A sajtótájékoztató záró mozzanataként Ács Rezső és Süli János polgármester aláírásával hitelesítette az együttműködési megállapodást.

A vezetőképen  Ács Rezső (balról )a dokumentum aláírása közben, mellette Süli János Fotó: Kiss Albert
Read previous post:
Close