full screen background image
Keresés
2018 július 22 - vasárnap
  • :
  • :

Végh András absztrakt expresszionista képei Szekszárdon

Végh András absztrakt expresszionista képei Szekszárdon

2016.04.22. Végh András Munkácsy-díjas festőművész absztrakt expresszionista képeit mutatja be a szekszárdi Művészetek Háza szombaton nyíló kiállításán.

reklam_furdonapok_2018hirdetés

A május 29-ig látható tárlaton félszáz, vászonra, merített papírra olaj-, illetve akrilfestékkel készült alkotást láthat a közönség – mondta a művész az MTI-nek. Köztük nyolc szimbolikus fejsorozatából való, és több provance-i, “mediterrán fogékonyságát” magán viselő festmény is szerepel a szekszárdi bemutatón – tette hozzá.

Az eredetileg 2015-re tervezett kiállítás több évtizedet átfogott volna munkásságából, a most nyíló tárlat az utóbbi tíz év munkáit tartalmazza, köztük néhány még be nem mutatott képet.

“Az én karakterem egyfajta felfokozott, szubjektív karakter, a festészetemnek van egy absztrakt expresszionizmusa” – jellemezte művészetét Végh András. Wehner Tibor művészettörténész hasonlatára utalva azt mondta: olyan kötéltáncos, aki az elvont és a figuratív között megy át egy keskeny pallón, és bármikor a mélybe zuhanhat. “Mindig a figurativitásból indulok ki, számomra fontos a természet, a látnivaló, az élőlény valósága, majd erős elvontsággal születik meg a kompozíciók végső formája” – fogalmazott.

Végh András 1940-ben Tolnán született, a Képzőművészeti Főiskolát 1967-ben Bernáth Aurél és Kmetty János tanítványaként végezte el. Az azóta eltelt közel fél évszázad alatt több mint húsz egyéni és csoportos kiállításon vett részt, munkásságáért 1994-ben kapta meg a Munkácsy-díjat.

A képen Végh András Állatka II. című kollázsa. Fotó: veghandras.hu

MTI
Read previous post:
Close