full screen background image
Keresés
2019 november 14 - csütörtök
  • :
  • :

Végrehajtókkal vette birtokba a szekszárdi önkormányzat a lesújtó látványt nyújtó „teniszpályát”

Végrehajtókkal vette birtokba a szekszárdi önkormányzat a lesújtó látványt nyújtó „teniszpályát”

2019.05.10. Végrehajtási eljárás keretében birtokba vette péntek délelőtt a szekszárdi önkormányzat azt a Sporttelepen található ingatlant, melyet Kerekes László önkormányzati képviselőhöz köthető cégek működtettek éveken át Kerekes Tenisz és Squash Klub néven.

Azok, akik jelenlegi állapotában pillantják meg elsőként a közel 5,5 ezer négyzetméter területű ingatlant, egészen biztosan nem gondolnák, hogy valaha aktív sportélet folyt itt. Fénykorában három, kerítéssel körbevett teniszpálya és a hozzá tartozó kiszolgáló létesítmények várták a teniszezőket a klub területén. A pálya körüli kerítés mostanra viszont finoman szólva is foghíjassá vált, de legalább még felismerhető egykori funkciója. A gazzal, bokrokkal benőtt pályáról ez már egyáltalán nem mondható el, a terület ránézésre éppen annyira látszik teniszpályának, mint egy parlagon heverő földterület a határban.

Fotó: kadarka.net

A kiszolgáló létesítményekhez közelebb érve hasonló kép tárul fel. Az épületről hiányoznak a csatornák, a nyílászáróknál – már ahol még van – pedig csak a párkányok hűlt helyét látni. Az összképen tovább ront az egyik ajtó közelében heverő összetört wc csésze, illetve az attól néhány méterre található, hiányos burkolatú hűtőszekrény és a kibelezett villanyóraszekrény látványa. Utóbbiból jól láthatóan már rég kiszerelték a villanyórákat, ám egy „a pálya üzemeltetője Kerekes László” feliratú tábla még mindig benne fityeg.

A valaha szebb napokat látott épület belső része ugyancsak már-már világvége hangulatot kelt. A korábbi üzemeltető holmijai szanaszét hevernek, az egykori squash pálya hatalmas üvegtáblája hiányzik, a mosdók és öltözők pedig talán még a csótányok közismerten nem túl kényes ízlésének sem felelnének meg.

A fent leírt lesújtó látvány fogadta a szekszárdi közgyűlés pénzügyi- és gazdasági bizottságának tagjait a Sporttelepen található egykori Kerekes Tenisz és Squash Klub területén, ahol telekbejárással és egybekötött rendkívüli ülést tartottak, miközben a végrehajtók jelenlétében birtokba adásra került a terület.

Fotó: kadarka.net

A bizottság – mely a város gazdálkodásával foglalkozik – csak elvétve tart kihelyezett ülést, ám a jelenlegi helyzet – az önkormányzati vagyon megóvása érdekében – mindenképpen indokolttá tette azt – mondta el a nyilvános bizottsági ülésen Kővári László. Az elnök tudatta, az önkormányzat részéről már többször is történt kísérlet a a 3803/1-es helyrajzi számon fekvő, önkormányzati tulajdonú ingatlan birtokbavételre, ám ez eddig meghiúsult.

Kővári László megosztotta, az ingatlan egy részére korábban a Zsinet Kft, illetve a KER-TEN Bt. és Kerekesné Faludi Éva egyéni vállalkozó között, különböző időszakokban, különböző bérleti, illetve területhasználati szerződések jöttek létre, melyek jogvitához vezettek. Ezzel kapcsolatban több per is indult.

Fotó: kadarka.net

Az önkormányzat és a bérlő között jelenleg is tulajdoni-, illetve birtokper zajlik. A Szekszárdi Járásbíróság a birtokháborítás megszüntetése érdekében indított perben az önkormányzat ideiglenes intézkedés iránti kérelmének helyt adott és eltiltotta az alperest az ingatlanon található felépítmények birtoklásától. Ezen felül a bíróság kötelezte az alpereseket – Kerekes Lászlót és családjának több tagját – a területrész és az azon található felépítmények felperes, vagyis az önkormányzat részére történő birtokba adásra.

A járásbíróság végzését, a Szekszárdi Törvényszék, mint másodfokon eljáró hatóság 2018 novemberében helybenhagyta – tájékoztatott Kővári László. Hozzátette, az alperesek nem tettek eleget a kötelezettségnek, ezért az önkormányzat végrehajtási eljárásokat indított, melyek folyamatban vannak.

Fotó: kadarka.net

A pénzügyi- és gazdasági bizottság elnöke tudatta, az alperesek időközben bejelentették, hogy május 10-én vállalják a birtokba adást. Mint a szövevényes ügyet tovább részletezve elmondta, az ingatlan – mely jelenleg az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Szekszárdi Sportközpont Nkft. üzemeltetésében áll – gondnoka május 2-án jelezte, hogy a teniszpályán lévő faház összes ablakát és bejárati ajtaját kibontották.

Szintén jelezte, hogy annak burkolatát megbontották, leszerelték a szanitereket, kézmosókat és csaptelepeket, melyek előző nap még hiánytalanul megvoltak és melyekről fotó is készült. Azt is elmondta, hogy Kerekes László másnap felhívta és jelezte, hogy most már birtokba vehető az ingatlan a rajta álló faházzal együtt, mely – szerinte – jobb állapotban van, mint amikor azt birtokba vette.

Fotó: kadarka.net

Kővári László hangsúlyozta, a fenti cselekmény károsította az önkormányzati tulajdont, így feljelentést tettek ismeretlen ellen, az ügyben pedig eljárás indult.

A bizottság elnöke a történtek kapcsán arról is szólt, hogy sajnálja, hogy éppen képviselő az, aki az önkormányzati vagyonnal ilyen módon bánt. Amiatt is hangot adott sajnálatának, hogy a bérlő a korábbi kísérletek során képtelen volt megállapodni az önkormányzattal.

Tizenöt éve nem fizették sem a bérleti díjat, sem a közüzemi számlákat

A végrehajtási eljárással párhuzamosan megtartott bizottsági ülésen ott volt Szabó Balázs képviselő is, aki korábban a külön az ingatlan helyzetével foglalkozó bizottságot vezette. A képviselő felidézte, a bizottság három évvel ezelőtt történt felállítását és az általa lefolytatott vizsgálatot megelőzően az önkormányzat előtt nem volt tudott, hogy az ingatlan bérleti díját, ahogy a közüzemi számlákat 15 éven át nem fizette a „bérlő”, aki eközben bérleti díjat szedett a sportolóktól.

Szavai szerint a „trükk” az volt, hogy az ingatlant több, Kerekes Lászlóhoz, illetve családjához köthető cég működtette az idők folyamán.

A képen Csillag Balázs, a Szekszárdi Sportközpont vezetője (b) és Szabó Balázs képviselő. Fotó: kadarka.net

Hozzáfűzte, a területen álló faházban egy engedély nélküli vendéglátóegység is működött. Emellett a szóban forgó terület mellett közvetlenül található öt teniszpályát is bérbe adta, holott azokra nem is volt bérleti szerződése.

Mielőbb rendeznék a területet

Csillag Balázs, a Szekszárdi Sportközpont Nkft. vezetője arról szólt, hogy mielőbb szeretnék rendezni a területet, elsőként a pálya környékét szeretnék rendbe tenni a fák, bokrok megnyírásával. Azt is elmondta, hogy a szomszédos öt teniszpályához nem tartozik kiszolgáló létesítmény, mellékhelyiség, öltöző, zuhanyzó és ez bizony az ide járó teniszezők számának csökkenését okozta. Hozzátette, minél előbb szeretnék ezt az állapotot megszüntetni és öltözőket kialakítani. A cél, hogy a korábbi „klubhangulatot” újrateremtsék.

A szóban forgó terület mellett található teniszpályák. Fotó: kadarka.net

Megjegyezte, mivel a vízórát is leszerelte a szolgáltató, a meglévő öt teniszpálya működtetéséhez új aknát kellett kialakítani, ami önmagában több százezer forintos többletkiadással járt, de ezen felül is voltak többletköltségeik a korábban kialakult helyzet miatt.

A vezetőképen a pénzügyi- és gazdasági bizottság tagjai. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close