full screen background image
Keresés
2019 december 12 - csütörtök
  • :
  • :

Veszteséges a cikói hulladékkezelő cég

Veszteséges a cikói hulladékkezelő cég

2016.07.11. Több mint kétszázmillió forintos veszteséggel zárta a tavalyi évet a cikói hulladékkezelőt üzemeltető Regionális Kommunális Szolgáltató (Re-Kom) Nonprofit Kft., a tulajdonos önkormányzati társulás augusztus végéig dönt a veszteség finanszírozásáról.

A társaság 2015-ben 616 millió forint nettó árbevétel mellett 235 millió forint veszteséget könyvelt el; egy évvel korábban 600 millió forint volt a cég árbevétele és 149 millió forint a vesztesége. A kft. saját tőkéje tavaly év végén mínusz 212 millió forint volt.

A 70 ezer tonna kapacitású létesítményben öt közszolgáltató a térség 200 ezer lakosának kommunális hulladékát helyezi el. A cég tulajdonosa a száz dél-dunántúli önkormányzatot tömörítő Cikói Hulladékgazdálkodási Társulás.

Ács Rezső, a szervezet elnöke – egyben Szekszárd Fidesz-KDNP-s polgármestere – a negatív eredményt a tonnánként 6000 forintos hulladéklerakási járulék által okozott többletteherrel magyarázta. A kft. mérlegbeszámolója szerint a társaság 287 millió forint járulékot fizetett 2015-ben.

A cég kiadásai között szerepel a 2014-es esőzések miatt keletkezett, mintegy 200 ezer köbméter csurgalékvíz elszállítása, az elnök tájékoztatása szerint a víz semlegesítése jelenleg is zajlik a hulladékkezelőben.

A társulási tanács azzal fogadta el a cég mérlegbeszámolóját, hogy augusztus 31-ig döntenek a veszteség finanszírozásáról. Ács Rezső közölte: bíznak abban, hogy addig e célra lesz pályázati forrás, ez esetben nem a társulásnak kell kifizetnie az összeget. Másik lehetőség, hogy a szolgáltató cégek és a Re-Kom által a hulladékkezelő rendszer használatáért fizetett díjból fedezik a veszteséget.

Hozzátette, a kft.-nek még nincs elfogadott 2016-os üzleti terve. A 2015-től bevezetett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésnek ugyanakkor pozitív hatása van a költségekre, mert a szelektíven gyűjtött hulladékot nem rakják le a cikói létesítményben, így kevesebb hulladék kisebb lerakási járulék-fizetési kötelezettséget és kevesebb lerakási díjat jelent.

MTI

Illusztráció: Kadarka.net
Read previous post:
Close