full screen background image
Keresés
2020 július 31 - péntek
  • :
  • :

Vince-napi borünnep: reménykeltő vesszővágás Istifángödrében

Vince-napi borünnep: reménykeltő vesszővágás Istifángödrében

2016.01.22. A Dicenty Dezső Kertbarát Körön és az Alisca Borrenden biztosan nem múlik a bőséges idei szőlőtermés. Az Istifángödrében péntek délután megtartott Vince-napi borünnepen mindent megtettek a sikerért.

Régi hagyomány felelevenítésével, Vince-napi vesszővágással vette kezdetét az év hagyományosan első borünnepe. A szokás szerint Vince-nap a gazdák lemetszenek egy szőlővesszőt, hogy megvágják azt. A levágott vessző fejlettsége alapján rögtön különféle következtetéseket lehet levonni a várható kilátásokra vonatkozóan. A levágott vessző  azután egy edénybe, többnyire befőttesüvegbe és persze vízbe kerül. A vesszőből később kihajtó rügyek alapján pedig további következtetéseket vonhatnak le a gazdák arról, hogy milyen év várható – emlékeztetett Ferenc Vilmos, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke a borünnepen.

Az elnök is így tett, lemetszette a megfelelő vesszőt, melyet megvágott. A műveletet reménykeltő pillantok követték. Ferenc Vilmos megállapította, a levágott vessző szép, egészséges.

„Csorduljon meg Vince, legyen tele a Pince”

Szent Vince diakónus volt, aki Diocletianus római császárról ismert keresztényüldözés idején halt mártírhalált a hitéért. A mártír egyben a bor, borászok védőszentje is (a Vin-Cent jelentése: százszoros bor – a szerk.) – idézte fel Bacsmai László esperes, aki az Atya, a Fiú, és a Szentlélek nevében megáldotta a szőlővesszőt.

Bacsmai László esperes. Fotó: Steiner V.

Ezután Ferenc Vilmos, Bacsmai László, és dr. Kozma Pál, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének vezetője vörösborral koccintott. Miután megkóstolták a bort, a maradékot a tőkékre öntötték, hogy ezzel is elősegítsék a bő termést.

A mintegy 50 megjelent érdeklődő ezt követően a Ribling Pincében vett részt a 2015-ös évjárat szőlészeti-borászati értékelésén, melyet dr. Kozma Pál tartott. Mint az elhangzott, a tavalyi esztendőben rengeteg hőségnap volt, ami miatt az ország több borvidékén szárazság alakult ki. Ez több borvidéken megviselt egyes szőlőfajokat, az idősebb növények jobban tűrték a megpróbáltatást. A zenit például jól bírta a szárazságot, de a sauvignon blanc fajta aromagazdagságát gyérítette.

Kozma Pál ezzel kapcsolatban megjegyezte, Szekszárd pozíciója szerencsés a talajszerkezete miatt. Az itteni löszös talaj víztartó képessége ugyanis jobb. Szekszárdon a már a fiatalabbnak tekinthető, 10-12 éves ültetvények is képesek voltak elegendő vizet találni.  Azonban sok szőlőfajtát például a királyleánykát, de a merlot-ot is a szokásosnál előbb kénytelenek voltak szüretelni  a gazdák. Dr. Kozma Pál a közeljövőre vonatkozóan elmondta, remélhetőleg februárban nem lesznek hirtelen, kemény fagyok, mert az sokat árthat a szőlőnek.

A Ribling Pincében tartotta dr. Kozma Pál a 2015-ös évjárat értékelését. Fotó: Steiner Viktor

A Vince-napi borünnep, mely egyben a kékfrankos ünnepe is, a Kertbarátok kékfrankos újborainak kóstolójával folytatódott, a rendezvényt pincejárás zárta. A pincejáráson felkereshető volt a Ribling Pince, a Tokai Pince, és a Toronyi Pince.

Vince-napi hiedelmek, szokások
Ha Vince napján (január 22.) olvadt a hó, illetve szép, napos volt az időjárás, akkor jó bortermést reméltek, rossz idő esetén viszont gyenge szüretet jósoltak. A szőlőtermesztő településeken sok helyen volt szokásban az úgynevezett „vincézés”, amelynek során a szőlőskert szélét szentelt borral vagy szenteltvízzel öntözték meg. Ezen a napon a gazdának sok bort kellett innia, hogy bő legyen a termés. A nap szokásai közé tartozott még a jelképes szőlőmetszés, amikor a szőlőindákról úgynevezett vincevesszőt vágtak. A levágott vincevesszőt a szobában vízbe állították, és hajtásaiból jósoltak az új termésre vonatkozóan. A jelképes cselekedet szokása Dél-Európából ered, ahol ilyenkor van a valódi szőlőmetszés – írja a Wikipedia.org.

A legfelső képen Ferenc Vilmos (jobbról), amint megvágja a szőlővesszőt, mellette Bacsmai László. Fotó: Steiner Viktor
Read previous post:
Close