full screen background image
Keresés
2020 július 31 - péntek
  • :
  • :

Vince-napi vesszővágás: biztató jelek Istifán-gödrében

Vince-napi vesszővágás: biztató jelek Istifán-gödrében

2017.01.22. Szombaton tartotta a Vince-napi Borünnepet – mely egyben a kékfrankos ünnepe – a Dicenty Dezső Kertbarát Kör Istifán-gödrében. A szőlővessző biztató jeleket mutat az idei esztendőre.

A megjelent mintegy 50 embert az idén 40 éves kertbarát kör elnöke, Ferenc Vilmos köszöntötte, majd röviden felidézte a kertbarátok elmúlt négy évtizedének legjelentősebb történéseit. Az elnök többek között arról szólt, hogy a Vince-naphoz hasonló hagyományok felélesztésében, ápolásában jelentős szerepet töltött be az egyesület Szekszárdon.

Ferenc Vilmos azt is elárulta, ilyenkor mindig kicsit félve vizsgálja meg a vesszőt azt kémlelve, hogy az mit ígér az idei esztendőre. A vesszőn kívülről barna foltok láthatók, ami annak a jele, hogy előző évben erős lisztharmat fertőzés érte az ültetvényt. Ezt az is alátámasztja, hogy tulajdonosa tavaly le sem szedte a szőlőt. Feltehetőleg azért, mert a fertőzés miatt annyira rohadt volt, hogy nem lett volna érdemes leszüretelni – mondta.

vince-nap-2017-3Gyönyörű zöld a vessző belseje, mondta Ferenc Vilmos. Fotó: Kadarka.net

A vesszőt kézbe véve elsőként a rügyeket vizsgálta meg az elnök, aki elárulta, hogy azok nem károsodtak, mert szép zöldek. Miután megvágta a vesszőt és megvizsgálta a fa és a bél arányát elmondta, hogy gyönyörű zöld, egészséges és beérett a vessző. Ennek alapján azt a következtetést vonta le, hogy a jelenlegi helyzet szerint jó év következik szőlőtermesztés szempontjából. Ám figyelmeztetett, „még sokat alszik kint a szőlő”.

A levágott vesszőt egy befőttesüvegbe és vízbe helyezve Szent György napján (április 24.) már biztosabbat lehet mondani a hajtásokból. Ennél is biztosabbat lehet majd mondani Márton napján (november 11.), az újborok első kóstolásakor  – fűzte hozzá.

Gyurkó Donát atya János 15. evangéliumának két versét idézte: János 15:4 – Maradjatok énbennem, és én tibennetek. Ahogyan a szőlővessző nem teremhet gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok énbennem. János 15:5 – Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni.

Gyurkó Donát atya kérte Isten áldását az idei évjáratra. Fotó: Kadarka.net

Miután imát mondott, az Atya megköszönte Istennek, amit a szőlő által tanít híveinek: hogy egy betegség után is talpra lehet állni, hogy egy nehéz év után jöhet jó esztendő. Ezt követően áldást kért Isten nevében a szőlővesszőkre, majd Ferenc Vilmossal és dr. Kozma Pállal, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének vezetőjével koccintottak egy-egy pohár kékfrankossal. Utóbbival a hagyománynak megfelelően a tőkéket is meglocsolták.

A tavalyi év eleje nagyon meleg volt, februárban a szokásosnál három fokkal magasabb volt az átlaghőmérséklet – mondta el a Kadarka.net-nek dr. Kozma Pál annak kapcsán,  hogy milyen tényezők határozták meg szőlőtermesztési szempontból a 2016-os esztendőt. A fakadás korábban megindult, mint az előző években, biztató volt a szőlő fejlődése, a hajtások az időszakhoz képest elől jártak. Ebből mindenki arra gondolt, hogy „szuper” lesz az év.

Ám április 26-án sok helyen komoly fagykár érte az ültetvényeket, nemcsak Pécsen, de az ország szinte minden részén (A Szekszárd borvidéken szerencsére alig – a szerk.). Ebből kellett a szőlőnek felállnia – tette hozzá dr. Kozma Pál.

Irány a Ribling Pince. Fotó: Kadarka.net

Augusztus elején már úgy tűnt, hogy a 2016-os esztendő jobb lesz, mint a 2015-ös, a mustfokok is jobbak voltak. Ám augusztus végére megfordult a helyzet, ekkor már a 2015-ös értékek voltak a kedvezőbbek – tudatta. Összességében minden gond és baj mellett jó minőségű szőlőt tudtak szüretelni. Igaz helyenként voltak komoly növényvédelmi gondok , meg kellett vívni a csatát.

Az idei januári hideg időjárás egyelőre nem tett kárt az ültetvényekben, a szőlő a jelenlegi állapotában ugyanis -17 fok alatti hőmérséklet esetén kezd el károsodni.

A savtartalom magasabb volt a szokásosnál, voltak erjedési és bortisztulási problémák. Ám azok a gazdák, akik kivártak  és akiknek megfelelő volt a felkészültségük, azok a tavalyi évjáratból fognak tudni készíteni nagyszerű kékfrankosokat és kadarkákat – mondta el portálunknak dr. Kozma Pál.

A Vince-napi borünnep, mely egyben a kékfrankos ünnepe is, a Kertbarátok kékfrankos újborainak kóstolójával folytatódott, a rendezvényt pincejárás zárta. A pincejáráson felkereshető volt a Ribling Pince, a Tokai Pince, és a Toronyi Pince.

Vince-napi hiedelmek, szokások
Ha Vince napján (január 22.) olvadt a hó, illetve szép, napos volt az időjárás, akkor jó bortermést reméltek, rossz idő esetén viszont gyenge szüretet jósoltak. A szőlőtermesztő településeken sok helyen volt szokásban az úgynevezett „vincézés”, amelynek során a szőlőskert szélét szentelt borral vagy szenteltvízzel öntözték meg. Ezen a napon a gazdának sok bort kellett innia, hogy bő legyen a termés. A nap szokásai közé tartozott még a jelképes szőlőmetszés, amikor a szőlőindákról úgynevezett vincevesszőt vágtak. A levágott vincevesszőt a szobában vízbe állították, és hajtásaiból jósoltak az új termésre vonatkozóan. A jelképes cselekedet szokása Dél-Európából ered, ahol ilyenkor van a valódi szőlőmetszés – írja a Wikipedia.org.

A vzető képen: Ferenc Vilmos (j), dr. Kozma Pál és Gyurkó Donát. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close