full screen background image
Keresés
2020 július 9 - csütörtök
  • :
  • :

„Wosinsky Mór a tudós pap” címmel jelent meg dr. Ótós Miklós könyve

„Wosinsky Mór a tudós pap” címmel jelent meg dr. Ótós Miklós könyve

2017.05.24. „Wosinsky Mór a tudós pap” címmel jelent meg dr. Ótós Miklós könyve, melyet kedd délután mutattak be a Vármegyeházán. A kötet feltárja a régész-múzeumalapító plébános papi pályafutását, miközben személyiségéről is sokat megtudhatnak az olvasók.

Dr. Ótós Miklós a legújabb kutatási eredményeit gyűjtötte össze a „Wosinsky Mór a tudós pap” címmel megjelent könyvben – mondta Ódor János Gábor, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója a kötet bemutatóján. Hozzátette, noha már több tanulmány és kötet is íródott a tudós papról, Wosinsky-ről még halála után 110 évvel is óriási feltárandó anyag maradt.

Hatalmas mennyiségű forrásanyagot adott közre a könyv szerzője. A könyvnek ez a legnagyobb értéke, valamint az, hogy olyan írásos anyagok találhatók benne, melyeket egyébként csak hosszas kutatómunka árán lehet fellelni – forgalmazott dr. Gaál Attila régész, címzetes múzeumigazgató. Hozzátette, a kötet rengeteg korabeli vélekedést tartalmaz a régész-plébánosról, és az Ő háttérbe szorításáról.

A korabeli kutatásokra is épülő könyv a tudományos ismeretterjesztő műfaj határát súrolja. A könyv emellett köznyelven íródott és igen olvasmányos – mondta Sümegi József diakónus, a bátaszéki II. Géza Gimnázium igazgatója a könyv bemutatásában. A könyv olvasói megismerhetik az 53 évesen elhunyt pap és régész tudományos eredményeit, így többek között a múzeumalapításról is olvashatnak. Ám a könyv inkább Wosinsky Mór életpályáját, papi pályafutását mutatja be és az olvasók emellett Wosinsky-t az „embert” is megismerhetik a kötetből – emelte ki Sümegi József.

Fotó: Ótós Réka

Sümegi József arról is szólt, hogy Wosinsky Mórt 1877-ben szentelték fel pappá és 1894-ben került a szekszárdi plébániára, akkor, amikor az állam engedélyezte a polgári házasságot, amit a plébános ellenzett. Emiatt aztán több konfliktusa is adódott, bár a „politikából” mindig igyekezett kimaradni. A gimnázium igazgatója megemlítette, hogy amikor Wosinsky Szekszárdra került, hatalmas adósságot örökölt elődjétől, de szigorú gazdálkodással 6-8 év alatt törleszteni tudta a tartozást. Nagy felzúdulást váltott ki, hogy eltörölte az elöljárók egyházközösségi hozzájárulás megfizetése alóli mentességét. Wosinsky karitatív tevékenységéről is ismert volt, sokakat támogatott élelmiszersegéllyel és a nevéhez fűződik a Szekszárdi Katolikus Olvasókör megalapítása is.

A kötet szerzője meghatóan vezeti le a tudós egyéniség kialakulását, és azt, hogy miként hozta magával családjából a történelem szeretetét – mondta Sümegi József. Hozzátette, a németül, franciául és latinul is beszélő Wosinsky utazásairól is sok szó esik a kötetben.

A „Wosinsky Mór a tudós pap” című kötetből valóban egy tudós pap életpályáját lehet megismeri – összegzett Sümegi József.

Dr. Ótós Miklós a könyvbemutatón. Fotó: Ótós Réka

Dr. Ótós Miklós elmondta, 2013-ban jelent meg első könyve „A katolikus egyház története Szekszárdon” címmel. Azt, hogy Wosinsky Mórról még mindig nagyon sok a közlésre váró anyag, ennek a könyvnek az összeállítása közben látta meg. Wosinsky Mór emlékét az utókor szépen ápolta, sok tanulmány és cikk jelent meg a tudós plébánosról, második könyve megírását ez inspirálta – tudatta a szerző.

A kötetben Wosinsky Mór leszármazottai által őrzött dokumentumok és fotók is megtalálhatók.

Hangsúlyozta, a korábban megjelent anyagok sokasága ellenére úgy érezte, hogy még mindig van mit mondani Wosinsky Mórról, a papról és arról, hogy emberként miket tett. Hozzátette, szerette volna megmutatni a régész-plébános színes egyéniségét, szorgalmát és óriási munkabírását, mely a mai ember számára is példaértékű lehet.

A könyvbemutatón jelen volt Wosinsky Mór leszármazottja, Kovácsné Treer Mária, a bemutatón műsort adtak dr. Ótós Miklós unokái, akik zongorán, illetve hegedűn játszottak, valamint verset szavaltak.

A vezető képen: dr. Ótós Miklós dedikálja könyvét. Fotó: Ótós Réka
Read previous post:
Close