full screen background image
Keresés
2019 december 7 - szombat
  • :
  • :

„Zöld Szedres”: 90 zsák szemetet gyűjtöttek össze az önkéntesek

„Zöld Szedres”: 90 zsák szemetet gyűjtöttek össze az önkéntesek

2019.04.12. Immár a 12. alkalommal szervezte meg a Szedresi Sziget Egyesület a „Zöld Szedres” névre hallgató közösségi, szemléletformáló tavaszi szemétgyűjtést a múlt szombaton.

A hulladékgyűjtési akcióban a kezdeti borús idő ellenére közel hetvenen vettek rész. Az önkéntesek három főhelyszínen – a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó Ős-Sárvíz környékén, az idén 60 éves Szedresi Horgászegyesület közreműködésével, a faluközpontban a Bezerédj István Általános Iskola környékén és a volt vasútállomás területén – gyűjtötték a hulladékot. Az akcióban végül összesen 90 zsák szemét gyűlt össze – tudtuk meg Bese Örstől, a szervező egyesület alelnökétől.

Az akcióval a Szedresi Sziget Egyesület a Te Szedd országos programsorozathoz csatlakozott, azonban annak időpontjához képest két héttel később rendezte meg az eseményt.

A munka közbeni kalóriaveszteséget zsíros kenyérrel pótolták, az estét pedig közösségépítő bográcsozással zárták, amelyhez az alapanyagot a Szedresi Vadásztársaság biztosította.

– Az Erősödő Civil Közösségek sikeres pályázatának köszönhetően, 2019-ben a „Zöld Szedres” nem egy egyszeri akciót jelent, hanem egy egész éves programsorozatot, amellyel erősíteni szeretnénk a Szedres természeti és környezeti értékeinek védelmét. Ennek az eseménysorozatnak volt a szombati szemétgyűjtés az első eleme – tájékoztatott Bese Örs.

Az egyesület alelnöke tudatta, a pályázatnak köszönhetően decemberig megtörténik a helyi jelentőségű védett fák, facsoportok, hatósági „helyi jelentőségű védett természeti érték” feliratú táblákkal való megjelölése. Emellett komposztálási programot indítanak, melyhez információs kiadvány is készül, valamint természeti- és helyismereti gyalog- és kerékpártúrákat szerveznek, de őszi közösségi madáretető és madárodú készítést és őszi közösségi faültetést is tartanak.

Fotó: Szedresi Sziget egyesület
Read previous post:
Close