full screen background image
Keresés
2018 július 22 - vasárnap
  • :
  • :

Alfred Schnittke kortárs zenei kamaraest

Alfred Schnittke kortárs zenei kamaraest

2016. április 29. (péntek) 19:00
7100 Szekszárd, Szent István tér 28. – Művészetek Háza

reklam_furdonapok_2018hirdetés

Alfred_SchnittkeAlfred Schnittke Magyarországon még mindig kevéssé számon tartott komponista annak ellenére, hogy a világban másutt – tőlünk nyugatra és keletre egyaránt – rendkívüli ismertségre és elismertségre tett szert, műveit viszonylag gyakran játsszák, sőt már-már klasszikusnak számító szerző.

A koncert első felében vonós kamaraművek hangzanak el: az igen ritka hangszer párosítású Himnusz gordonkára és nagybőgőre, majd egy klasszikus formációjú Vonóstrió. A hangverseny második részében a zongora is csatlakozik a vonós hangszerekhez, megszólal Schnittke Zongorás kvartettje, melyet egy Mahler töredék alapján írt, majd Zongorás kvintettje, melyet közvetlenül édesanyja halálát követően édesanyja emlékére komponált. A megszólaló művek azért is érdekesek, mert mindegyikük egyetlenként képviseli az adott hangszer összeállítást Schnittke életművében.

Az esten közreműködő művészek a magyar zenei élet magas színvonalát és főképp a fiatalabb generációt képviselik. Karasszon Dénes DLA, Fischer Annie-díjas csellóművész; Farkas Katalin DLA hegedűművész, a Miskolci Egyetem hegedűtanára, aki doktori disszertációját Alfred Schnittke hegedűműveiből írta; Gábor József, Liszt-díjas zongoraművész; Gáblik Judit a Dohnányi Szimfonikusok hegedűművésze, Farkas Éva Eszter, a MÁV Szimfonikus Zenekar brácsaművésze; Kiss Katalin, a Concerto Budapest brácsaművésze valamint Fervágner Csaba DLA, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólamvezető nagybőgőművésze.

Jegyárakról érdeklődjön a Babits Mihály Kulturális Központban!
Read previous post:
Close