full screen background image
Keresés
2018 június 18 - hétfő
  • :
  • :

Kirándulás a Geresdi-dombságban – Bátaapáti

Kirándulás a Geresdi-dombságban – Bátaapáti

2017.04.01. A Geresdi-dombságban, Bátaapátinál készített fotókat Retkes Tamás.

kadarka_net_sound_cuveehirdetés

A Geresdi-dombság a Mecsek és Tolna–Baranyai-dombvidék tájegység, ezen belül a Baranyai-dombság része, Baranya megye és Tolna megye területén. Magaslatainak többsége legfeljebb 250-300 méterig emelkedik a tengerszint fölé.

A Geresdi-dombság a Mecsektől kelet-délkeleti irányban, Baranya megye északkeleti részén helyezkedik el, átnyúlva Tolna megye területére is. A Geresdi-dombságot érinti (a dombság főtömegét keleti és déli irányból kerüli el) az M6-os autópálya, melynek négy alagútját és a köztük lévő völgyhidakat e dombság déli lábainál a Dunáig lenyúló löszhátak és az azokat elválasztó völgyek leküzdésére építették.

A földrajzilag a dombsághoz sorolt teljes terület mintegy 250 négyzetkilométer, amit keletről a Duna, észak és dél felől a Lajvér-patak és a Karasica-patak határol. A Geresdi-dombságban ered a Csele-patak is, amely Mohácstól északra ömlik a Dunába.

A környék legnagyobb városa a Geresdi-dombság főtömbjétől keletre elterülő Bátaszék. A dombság főtömegéhez tartozó vagy azt határoló fontosabb települések észak felől Ófalu, Bátaapáti és Mórágy, dél felől Erdősmecske, Feked és Véménd. A terület nevét adó Geresdlak a dombság főtömegének délnyugati vége közelében helyezkedik el – olvasható a Wikipedián.

Fotó: Retkes Tamás
Read previous post:
Close