full screen background image
Keresés
2019 november 3 - vasárnap
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Lajver Pincészet

Lajver Pincészet

Lajver Pincészet, Szálka

FILOZÓFIÁNK
Tizenkét szőlőfajtát telepítettünk, de nem készítünk mindegyikből fajtabort. Bizonyos fajták borai számunkra kedvesebbek, ha nem önmagukban kerülnek palackba. Néha szokatlan, újszerű házasításokkal tudjuk legjobban kifejezni azt a filozófiát, amit a szőlőtermesztésről és borkészítésről gondolunk.

CÉLUNK
A fajtaválasztáskor kizárólag a minőség maximalizálását tartottuk szem előtt. Nem volt lényeges, hogy egy fajtából hány tőke kerül eltelepítésre, kizárólag az adott terület adottságait legjobban hasznosító alanyok, fajták, klónok megfelelő kombinációját kívántuk létrehozni.

Így fordulhat elő, hogy a huszonhat hektáron fekvő, harminc művelt terasz páratlan változatosságot biztosít számunkra. Ez a változatosság teszi lehetővé, hogy hűvösebb, évjáratban is kiemelkedő borokat készítsünk, de a forró évjáratokban rejlő potenciált is ki tudjuk használni.

Elismert magyar és külföldi szakértők segítettek minket céljaink elérésében. Végül egy olyan borászat született a szekszárdi dombok között, mely tökéletesen kihasználja a természet adta lehetőségeket, harminc méter mélyen a földbe süllyesztve hasznosítja a Föld gravitációs energiáját és hőtároló képességét.

A tőkén válogatott szőlő ládákban, a tökéletes technológiai érettség állapotában lép be a feldolgozás folyamatába a borászat legmagasabb pontján. Itt az ép fürtök egy rácsos rázóasztalra kerülnek, a kíméletes vibráció során a legtöbb szennyezőanyagtól megtisztul a szőlő. A maradékot kézi válogatással távolítjuk el. Ekkor történik a nem kellően érett, vagy sérült bogyók eltávolítása is. Bizonyos tételek esetén a bogyózást követően további gépi és kézi bogyóválogatást végzünk.

Ezután gravitációs úton juttatjuk a zúzott, vagy ép bogyókat a tartályokba, vagy a présbe. Az erjesztést szabályozott hőmérsékleten, 24 órás felügyelet mellett végezzük. Hordóink magyar és amerikai tölgyből készültek 225, 300, 500 literes méretekben, különböző pörköléssel, hogy minden bor a számára leginkább megfelelő érlelést kaphassa.

Termesztett fajták
– Rajnai Rizling
– Olaszrizling
– Chardonnay
– Sauvignon Blanc
– Cserszegi Fűszeres
– Kadarka
– Kékfrankos
– Pinot Noir
– Merlot
– Cabernet Franc
– Cabernet Sauvignon
– Syrah

4 TÁBLA
9 TERASZ
Borászatunk 25 hektár saját szőlőültetvénnyel rendelkezik, melyen nagy tőkesűrűség mellett alacsony hozamokkal biztosítjuk boraink kivételes minőségét. Területeink horizontálisan négy hosszú táblára, vertikálisan pedig kilenc teraszra oszthatók. Ilyen kivételes adottságok mellett sikerült ideális termőhelyet találni a legkülönbözőbb szőlőfajtáknak.

KÜLÖNBSÉGEK A HŐMÉRSÉKLETBEN
A Lajvér patak völgyének alsó és felső teraszai között több foknyi hőmérséklet különbség mérhető az év bármely szakában, a talaj víztartalma is hasonló változatosságot mutat. Az Észak-Dél irányú völgy természetes szélcsatornaként szellőzteti át az ültetvények lombozatát és fürtjeit, segítve ezzel a környezettudatos szőlőművelés mindennapjait. Ez a változatosság teszi lehetővé, hogy mind a tizenkét szőlőfajtánk otthon érezze magát nálunk.

PERCEK ALATT A FELDOLGOZÓBAN
A birtok tervezésekor különösen fontos szempont volt, hogy a legtávolabbi teraszokról szüretelt szőlő is percek alatt a feldolgozóba kerüljön, így őrizve meg a szőlő élettel teli frissességét.

TUDATOS ÉPÍTÉSZETI MEGOLDÁSOK
Már az építészeti koncepció meghatározásakor lényeges volt, hogy a tájba megfelelően illeszkedő épületek látványukban is eltérjenek egy puszta mezőgazdasági üzemtől és kifejezzék a tulajdonosok modern, újszerű, magas színvonalú szemléletét. A cél egy olyan látványborászat létrehozása volt, ahol a látogatók és borkedvelők a borkészítés mellett színvonalas kulturális és gasztronómiai élményekkel is gazdagodhatnak majd. Ezt a célt kiszolgálva történt az épületek funkcionális kialakítása. A beruházás célja az volt, hogy egy jól kihasznált, a technológiai igényeket maradéktalanul kielégítő, jól átlátható, olyan igényes üzem kerüljön kialakításra, ami már látványában is jól tükrözik a modern technológia és a hagyományos borkészítés tökéletes egyensúlyát. Az épületek egyszerű formái is a tisztaság üzenetét hordozzák.

RENDEZVÉNYHELYSZÍN
A Lajver Borbisztró 80 fő befogadására alkalmas, amely kiváló lehet csapatépítő tréningeknek, kisebb konferenciáknak, partneri- és családi találkozóknak vagy esküvőhelyszínnek.

NYITVATARTÁSI IDŐ

Hétfő – Kedd: Zárva
Szerda – Szombat: 12:00 – 20:00
Vasárnap: 10:00 – 14:00

A nyitvatartási időn kívül, továbbra is állunk rendelkezésére előzetes bejelentkezés alapján!

Buzás Dóra

BORKÓSTOLÁS
Csoportos és egyéni borkóstolásra is van lehetőség, amelynek ára 6000 Ft/ fő. Az ár tartalmazza a korlátlan borkóstolási lehetőséget, a pincelátogatást és a pogácsa fogyasztást.

Bejelentkezés:

CÍM
7121 Szálka, 07/28 HRSZ

GPS KOORDINÁTÁK
46.29°N, 18.66°E

TELEFON
+36 74 509 524

E-MAIL

WEB
https://lajverwine.com/


Lajver Borbirtok pincelátogatás
ElőzőErdőt veszélyeztetett a tűz Szekszárd közelében KövetkezőIttasan szenvedett súlyos balesetet egy motoros


Read previous post:
Ittasan szenvedett súlyos balesetet egy motoros

2018.10.15....

BMX-bemutatót tartanak Szekszárdon

2018.10.15....

Close