full screen background image
Keresés
2022 január 18 - kedd
  • :
  • :

Neiner Családi Pince

Neiner Családi Pince

Leírás
6-8 fajta bor, különböző évjáratokból
Borok
olaszrizling, rozé, siller (Fuxli), kadarka, zweigelt, kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, házasítások (cuvée-k)

A borkóstolóhoz sajttál/hidegtál is jár
Megegyezés szerint pincepörkölt, halászlé stb. felszolgálása

Kóstoló helyszíne nyáron: Őcsényi-hegy Hrsz. 11244, 40 ülőhellyel
Kóstoló helyszíne télen: Bethlen Gábor u. 23./B címen, 30 ülőhellyel

Beszélt nyelvek: angol, német.
Fizetési lehetőség: készpénz

Előzetes bejelentkezés alapján!

A Neiner Pince egy kis családi borászat a szekszárdi történelmi borvidéken, három hektár szőlővel, két kiváló dűlőben: az Őcsényi-hegyen és Porkoláb-völgyben. Hagyományosan bortermelő família a miénk. Családunk évszázadok óta Szekszárdon él – nagyapáink még az 1700-as évek elején érkeztek Bajorországból – és foglalkozik borkészítéssel, mindig újra kezdve, amit háborúk, természeti csapások, diktatúrák tönkretettek, elvettek.

Hárman vagyunk testvérek (János, András, István), mi műveljük a szőlőt, gondozzuk a birtokot, borászkodunk a pincében. Gyakorlatilag manufakturális módszerekkel dolgozunk, megőrizve az évszázadok során átadott hagyományos eljárásokat (nyílt erjesztés, kézi csömiszölés, fajélesztő nélküli spontán erjesztés) miközben a mai kor vívmányaiból is használjuk a feltétlenül szükségeseket (pl. hűtés, zúzóbogyózó). Emberöltők szorgos munkája ez a ma kicsinek számító birtok, amely nekünk sok munkát, ugyanakkor örömet és büszkeséget is szerez, benne a Neiner Pince “ékköveivel”, a két, ma már igazi hungaricumnak számító Kadarka ültetvénnyel.

A borászat fajtaösszetételében alapvetően a Kárpát-medencében honos szőlőkre helyezzük a hangsúlyt: Kadarka, Kékfrankos, Zweigelt és Olaszrizling van legnagyobb mennyiségben, a világfajták közül pedig a Merlot és egy kevés Cabernet Sauvignon.

A szőlőterületek:

Porkoláb-völgy: Délnyugati fekvésű dűlő, mediterrán klímával, hiszen gyakorlatilag reggeltől estig napfényben fürdik, amikor a Jóisten mosolyog. Itt található a fiatalabb Kadarkánk, amit nagypapa saját kezűleg oltott 1961-ben. Szekszárd egyik legjobb dűlője.

Őcsényi-hegy: Keletre néz, itt néhány órával korábban bukik le a nap az erdő felett, ezért élénkebb savú borok születnek az idősebb, közel 70 éves bakművelésű Kadarka tőkékről. Ezt is a nagypapa és dédnagypapa telepítette 1946-ban. Itt találhatók a többi ültetvényeink is, valamint a présház, ahol a szőlőt feldolgozzuk.

A birtokközpontban fekvő présházból pazar kilátás nyílik a környékre, az alant elterülő Sárközre. Az épület az M6-osról már látszik, könnyen megközelíthető. Kóstoltatáskor 40 főt tudunk leültetni.

A városközponttól 10 perc sétányira van egy másik tanyánk (Bethlen Gábor utca 23/B), amit átalakítottunk kóstolóhelyiséggé. Rossz időben, téli időszakban itt fogadjuk a vendégeket, itt 30 főt tudunk vendégül látni.

Cím: 7100 Szekszárd, Bethlen Gábor u. 23./B; Őcsényi-hegy Hrsz. 11244
Tel.: +(36) 20/967 41 16, +(36) 30/ 43 86 071, +(36) 20/ 21 14 293
E-mail: info@neinerpince.hu