full screen background image
Keresés
2021 január 12 - kedd
  • :
  • :

A szekszárdi borok értékesítése is jelentősen visszaesett a koronavírus-járvány miatt

A szekszárdi borok értékesítése is jelentősen visszaesett a koronavírus-járvány miatt

2020.05.27. A koronavírus-járvány, illetve az annak nyomán – a lakosság egészségének megőrzése érdekében – hozott intézkedések következtében jelentősen visszaesett a borok értékesítése.

Németh János borász, a Németh János Pincészet tulajdonosa elmondta, a pincészet, mely 10 hektárról dolgoz fel szőlőt, döntően éttermekben és vinotékákban értékesíti borait. Ennek megfelelően az éttermek bezárása az értékesítés jelentős csökkenését eredményezte a borászat számára az elmúlt két hónapban. A borászat számára Budapest a fő piac, mely rengeteg turistát, közte  sok külföldit vonz. A határok lezárásával, a fővárosi és vidéki rendezvények lefújásával a turisták száma is drasztikusan csökkent. Bár tömegrendezvényeket augusztus közepéig biztosan nem lehet megtartani, az éttermek kerthelyiségei nemrég megnyitottak, ami jó hír a pincészet számára. A rendelések mennyiségén azonban egyelőre nem érezni nagyobb fellendülést, ami a borász szerint azért lehet, mert a korábban rendelt készletek egy része megmaradt.

A borász azt is megemlítette, hogy az értékesítés megtorpanásával párhuzamosan a pincében is nagyobb készlet maradt, ami a tárolási kapacitás véges mivolta okán  gondot jelenthet a szüretnél.

Németh János azt is tudatta, hogy a jubileumi,  X. Iván-völgyi Kadarka Túra megrendezése is veszélybe került. Az egyébként minden évben júniusban megtartandó borkóstolót az idén augusztus  második hetére halasztották, ám közben megszületett a határozat, miszerint augusztus 15-ig nem lehet tömegrendezvényt tartani Magyarországon. A végső döntést, hogy ezt követően megrendezzék-e az idei kadarka túrát – melyen mintegy ezer vendég részvételére számítottak – még nem hozták meg.

Az viszont biztató, hogy a pünkösdi hosszú hétvégén megtartandó nyitott pince napok iránt fokozott az érdeklődés és a szőlő is szépen fejlődik – mondta el Németh János.

A 80 hektáron gazdálkodó Takler Pince boreladásai mintegy fele-fele részben származnak a gasztró-típusú (éttermek, kávéházak, stb.), valamint az üzletekben, nagyáruházakban történő értékesítésből – tájékoztatott Takler András ügyvezető igazgató. A pincészet ezért valamivel könnyebb helyzetben volt, mint azok a pincészetek, melyek bevételeinek túlnyomó többsége a gasztró-típusú eladásokból származik. Ám áprilisban és májusban a nagyáruházakban is jelentősen visszaesett a pincészet borainak értékesítése. A visszaesés az egyébként kiemelt húsvéti időszakot is érintette – fűzte hozzá.

Megjegyezte, az export mértéke is visszaesett. Szintén hozzátette, a borfogyasztás a koronavírus-járványtól függetlenül is csökkenő tendenciát mutat – főként a fiatalok körében – hazánkban és a világban.

A Takler Kúria szállásfoglalásainak visszamondása, a nagyobb céges rendezvények, esküvők és borvacsorák elmaradása miatt is csökkentek a pincészet boreladásai és egyéb bevételei. Fele bevételből kell talpon maradni – összegezte az ügyvezető igazgató. Zárásként elmondta, a nyitott pince napok rendezvény viszont bizakodásra ad okot, ugyanis a pünkösdi hosszú hétvégére sokan foglaltak szállást a Takler Kúriában.

A Mészáros Pál Borház és Pince borásza, Mészáros Péter tudatta, a borászat közel kétharmad arányban üzletekben értékesíti borait, míg a gasztró-típusú értékesítés a teljes eladás közel egyharmadát teszi. Hozzátette, az áruházakban történő eladás terén márciusban, a korlátozások elrendelését közvetlenül követő időszakban, egy-két hétig tapasztaltak visszaesést. Áprilisban azonban visszaállt az értékesítés, bár a húsvét gyengébb volt a szokásnál. Azt is elmondta, hogy az éttermek újranyitása nyomán is vannak már megrendeléseik többségében a vidéki városokból, de kisebb mértékben a fővárosból is. Hozzáette, arra számít, hogy vidéken az elkövetkező időszakban normalizálódik a helyzet. Azt is megosztotta, hogy a jövő héten a Hotel Merops Mészáros is megnyitja kapuit a vendégek előtt.

Mészáros Péter azt is elárulta, hogy az idén júliusban Szekszárdon rendezik meg hazánk legszínvonalasabb nemzetközi borversenyét, a VinAgorát.

 
Read previous post:
Close