full screen background image
Keresés
2021 május 13 - csütörtök
  • :
  • :

1,2 milliárd forint fejlesztési pénzre pályázik Szekszárd

1,2 milliárd forint fejlesztési pénzre pályázik Szekszárd

2017.10.28. Jóváhagyta legutóbbi ülésén a közgyűlés Szekszárd pályázatának benyújtását a TOP-6.3.2-16 kódszámú, „Zöld város kialakítása” című felhívásra.

Mint azt megírtuk, a Területi Operatív Program (TOP) forrásainak köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy Szekszárd belvárosának egy jelentős része megújuljon. Az 1,2 milliárd forint értékű fejlesztés célja, hogy olyan formában újuljon meg a belváros, hogy a lehető legtöbben érezzék jól magukat a hétköznapokon, ünnepnapokon és rendezvényeken egyaránt.

A város elképzelése szerint a lehető legtöbb zöld területet alakítanának ki a belvárosban. Az önkormányzat meglátása szerint a Luther tér és a százhatvan lakásos épület, illetve a Babits Mihály Kulturális Központ közötti – betonfelületekkel zsúfolt – terület jelenlegi formájában télen-nyáron használhatatlan és emiatt kihasználatlan, valamint nem is esztétikus. A belvárosban, így többek között az imént említett területeken tovább szeretnék gyarapítani a zöldfelületeket. Mindezt úgy, hogy kiegészítő funkciókkal is elássák azokat, így többek között játszóterek és pihenő parkok létesülnének.

A városi koncepció célja, hogy bővüljenek a városközpont zöld felületei, és egyúttal a parkolók száma is gyarapodjon. Az ősz folyamán véglegesítik a fejlesztések terveit és előkészítik a szükséges dokumentációkat is. A rendelkezésre álló forrást, úgy kívánják felhasználni, hogy a fejlesztés az emberek igényeihez igazodjon. A város terve, hogy a belváros köztereit valódi közösségi terekké varázsolja. Olyan zöld oázissá, ahol nem csak átrohanni, hanem megpihenni, találkozni is lehet egymással. Ahol egy nagyváros minden kényelmi szolgáltatása megtalálható. Ahol a vásárlásra, a napi ügyek intézésére éppúgy lehetőség van, mint a kulturális kikapcsolódásra, szórakozásra.

A Zöld Városok Programban érintett terület. Fotó: Kadarka.net

Emellett további kiemelt cél – melynek elérésére a pályázat nyomán szintén lehetőség nyílik –, hogy növeljék a belvárosi parkolóhelyek számát, melyekből a járművek számhoz mérten kevés van.

Mint azt ugyancsak megírtuk, az önkormányzat konzultációsorozatot indított azért, hogy még a tervek elkészítése előtt kikérje a polgárok ötleteit és véleményét, annak érdekében, hogy a programot minél szélesebb társadalmi támogatottság mellett valósíthassák meg. Ennek részeként szeptember 12-én lakossági fórumot tartottak a Babits Mihály Kulturális Központban, majd online kitölthető kérdőívet tettek elérhetővé, illetve e-mailb-en is várták a polgárok véleményét, ötleteit.

A támogatási kérelem benyújtási határideje 2017. október 31.

Kapcsolódó anyagok:
1,2 milliárdból fejlődhet Szekszárd belvárosa – mondja el ötleteit, véleményét!
Szekszárdi polgárok véleményét, ötleteit várják!