full screen background image
Keresés
2019 szeptember 9 - hétfő
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

1,2 milliárdból fejlődhet Szekszárd belvárosa – mondja el ötleteit, véleményét!

1,2 milliárdból fejlődhet Szekszárd belvárosa – mondja el ötleteit, véleményét!

2017.09.13.  Mintegy 1,2 milliárd forintból újulhat meg a Zöld Városok Programban Szekszárd belvárosa. Az önkormányzat konzultációsorozatot indított azért, hogy még a tervek elkészítése előtt kikérje a polgárok ötleteit és véleményét, annak érdekében, hogy a programot minél szélesebb társadalmi támogatottság mellett valósíthassák meg. A sorozat első állomásaként kedden lakossági fórumot tartottak a Babits Mihály Kulturális Központban.

A Területi Operatív Program (TOP) forrásainak köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy Szekszárd belvárosának egy jelentős része megújuljon. Az 1,2 milliárd forint értékű fejlesztés célja, hogy olyan formában újuljon meg a belváros, hogy a lehető legtöbben érezzék jól magukat a hétköznapokon, ünnepnapokon és rendezvényeken egyaránt – mondta felvezetőjében Ács Rezső, Szekszárd polgármestere a keddi lakossági fórumon. Hozzátette, a Zöld Városok Programban érintett területen sokan laknak és sok szekszárdi, illetve környékbeli használja azokat. Megjegyezte, olyan megoldásokra van szükség, melyek az itt élők és a környékről a városba érkezők számára egyaránt megfelelnek.

Hangsúlyozta, annak érdekében, hogy a fejlesztésekkel a lehető legtöbben legyenek elégedettek, konzultációsorozatot indítanak. A sorozat keretében a szekszárdiak elmondhatják véleményüket, javaslataikat és kritikákat fogalmazhatnak meg. Ennek első felvonása a lakossági fórum. Kiemelte, a program minél jobb megvalósítása érdekében még az előtt szeretnék megkérdezni a polgárokat, hogy bármiféle tanulmány, vagy terv készülne. A cél, hogy minél élhetőbbé váljon a belváros.

Ács Rezső elmondta, a polgárok javaslatait, elképzeléseit figyelembe véve készítik el a terveket, melyeket a látványtervekkel együtt később ismét a szekszárdiak elé tárnak további véleményeztetésre. A minél szélesebb társadalmi egyetértés elérése érdekében pedig ezeken is lehet majd még ajavítani. Mint fogalmazott, a fórum is arról szól, hogy a polgárok jó ötleteit beépítsék a tervekbe.

A Zöld Városok Programban érintett terület. Fotó: Kadarka.net

A polgármester tudatta, a város elképzelése szerint a lehető legtöbb zöld területet alakítanának ki a belvárosban. Mint azt részletezte, az önkormányzat meglátása szerint a Luther tér és a százhatvan lakásos épület, illetve a Babits Mihály Kulturális Központ közötti – betonfelületekkel zsúfolt – terület jelenlegi formájában télen-nyáron használhatatlan és emiatt kihasználatlan, valamint nem is esztétikus. A belvárosban, így többek között az imént említett területeken tovább szeretnék gyarapítani a zöldfelületeket. Mindezt úgy, hogy kiegészítő funkciókkal is elássák azokat, így többek között játszóterek és pihenő parkok létesülnének.

Emellett további kiemelt cél – melynek elérésére a pályázat nyomán szintén lehetőség nyílik –, hogy növeljék a belvárosi parkolóhelyek számát, melyekből a járművek számhoz mérten kevés van.

A jelenlegi elképzelések szerint parkolóhelyek létesülhetnek a Prométheusz park nyugati részén (a volt Korzó áruház felőli részen) és a Wosinsky Mór lakótelepnél található óvoda előtt, illetve a Luther térnél is. Ács Rezső megjegyezte, még ezekkel együtt sem lesz elég a parkolóhelyek száma. Hozzátette, nem csak a Zöld Városok Program keretében tervezik a parkolóhelyek számának gyarapítását. Az elképzelés szerint a parkolók számát félig a földbe süllyesztett létesítményekkel növelnék.

Erre azért is nagy szükség van, mert a Babits Mihály Kulturális Központ a jövőben egyfajta konferenciaközponttá válhat. Ehhez azonban még megfelelő számú szálláshely kell. Ennek érdekében a város egy szállodást létesítene a PTE jelenlegi E-épületéből, illetve annak területén. Ha ez megvalósul, akkor egy-egy konferenciára akár több százan is érkezhetnek kocsival, melyeknek parkolóhelyek kellenek. Emellett továbbra is szeretnék biztosítani a kényelmes parkolási lehetőséget a százhatvanasnál, a Kölcsey-, és a Wosinsky Mór lakótelepen élők számára – fejtette ki Ács Rezső.

A Zöld Városok Program ugyancsak kapcsolódik a Helyi Akciócsoportok pályázathoz, melynek keretében a Bezerédj-tömbbelső megújítását tervezik. A pályázaton elnyert 150 millió forint és a Zöld Városok Program forrásai együttesen lehetővé teszik a terv megvalósítását, mely pihenőparkok és játszóterek létesítését tartalmazzák – tudatta a polgármester.

Ács Rezső zárásként elmondta, a lehető legtöbb felületen igyekeznek kikérni az állampolgárok véleményét, javaslatait a programról. Ennek érdekében többek között egy online elérhető kérdőíves felmérést is indítanak majd. A kérdőív többek között a Kadarka.net portálon is elérhető lesz. A polgárok addig is Szekszárd város, illetve a Szekszárdi Vasárnap Facebook oldalán hozzászólások formájában, valamint a címre küldött e-mail-ben oszthatják meg elképzeléseiket, javaslataikat – hívta fel a figyelmet a városvezető.

Ács Rezső. Fotó: Kadarka.net

Szepesi Balázs, a lakosság igényeinek felmérésében résztvevő Hétfa Kutatóintézet stratégiai igazgatója elmondta, elsőként az igényfelmérés, majd a pályázat készül el még az idén, a pályázat megvalósítása pedig jövőre kezdődhet el.

A fórumozók a rendezvényen ezt követően megosztották meglátásaikat és ötleteiket.  Egy csokonai utcai lakos elmondta, jó ötletnek tartja a zöldfelületek növelését a Luther tér, illetve a százhatvan lakásos épület előtti  betonos területeken. Egy Alisca utcában élő férfi szerint az imént elhangzott helyeken több virágágyás kellene, illetve megosztotta azt is, hogy szerinte gömbkőriseket  kellene telepíteni. Egy remete utcából érkezett asszony arra hívta fel a figyelmet, hogy szépek a belvárosi köztéri padok, de kényelmetlenek. Azt javasolta, hogy amennyiben újabb padok kerülnek a városba, úgy azok legyenek kényelmesebbek.

Gyarmati László, a Zöldtárs Alapítvány tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy el kellene távolítani a régi, előző rendszerbeli játszóterek még meglévő maradványait, mert azzal szebbé válna a városkép és ezeken a helyeken zöldfelületeket lehetne kialakítani. Arról is szólt, hogy úgy véli, inkább mélygarázsokat kellene építeni, melyek tetejét be lehet füvesíteni. Hozzátette, a parkolók vízelvezetését úgy kellene megoldani, hogy a víz ne a csatornába jusson, hanem inkább talajba szivárogjon. Ács Rezső polgármester erre reagálva kifejtette, a mélygarázsok építése Szekszárdon nagyon drága volna, ugyanis a város egy korábban mocsaras területen épült. A Prométheusz parknál már 1 méter 20 centiméter mélyen talajvíz áll, ezért egy-egy mélygarázs olyan módon való „becsomagolása”, hogy az biztonságos legyen, megfizethetetlen parkolási költséget róna az autósokra.

Egy parásztai férfi komplett ötletcsomaggal rukkolt elő a Szent István tér területének újragondolását illetően. A férfi egy gyermekek, idősebbek és nyugdíjasok számára is használható területet képzelt el többek között köztéri sakkasztalokkal és pihenő-, illetve piknikezésre alkalmas helyekkel. Elképzelése szerint a területet egyfajta közösségi találkozóhellyé kellene alakítani.

Egy Dienes Valéria utcából érkezett hölgy afelől érdeklődött, hogy adott-e a lehetőség arra, hogy a jövőben mosdót, illemhelyiségeket létesítsenek a játszótereknél. Ács Rezső elmondta, a jövőben lesz erre lehetőség, többek között a Dienes Valéria utcánál is.  Egy másik fórumozó arra volt kíváncsi, hogy mi lesz a volt Gemenc Szálló épületével, mert az rondítja a városképet. A polgármester tudatta, az épület megvételére már többször tettek ajánlatot, de nem tudtak megegyezni a tulajdonossal, aki egyébként bonyhádi, így nem is érdekli, hogy az általa birtokolt épület rontja a szekszárdi városképet.

Mint azt megírtuk, júliusban közzétett cikkünkben – a Szekszárdi Klímakörön belül működő Zöld munkacsoport kérésére – felhívást intéztünk a Kadarka.net szekszárdi olvasóinkhoz. Egy online kitölthető űrlap segítségével arra voltunk kíváncsiak, hogy helyi olvasóink szerint elég fa, illetve zöld felület van-e Szekszárdon. A válaszadók kétharmada szerint nincs elég fa, illetve zöldfelület Szekszárdon – derült ki a felmérésből. Erről itt olvashat bővebben – kattintson!

E-mail: 

A vezetőképen: mintegy ötvenen vettek részt a város által szervezett lakossági fórumon. A mikrofonnál Ács Rezső polgármester. Fotó: Kadarka.net

 


ElőzőCsökken a benzin ára – ennyiért tankolhat Szekszárdon KövetkezőA Szekszárdi Kajak-Kenu SE versenyzőinek köszöntése