full screen background image
Keresés
2019 december 7 - szombat
  • :
  • :

1956-os emlékművet avatnak Tamásiban

1956-os emlékművet avatnak Tamásiban

2017.06.15. Az 1956-os forradalom áldozatainak állítanak emlékművet a Tolna megyei Tamásiban, az alkotást június 16-án, Nagy Imre 1989-es újratemetésének évfordulóján avatják fel ünnepélyesen.

Az emlékművet, amely az 1956-os emlékbizottság hárommillió forintos támogatásával létrehozott “Büszkeségpont” lesz, Deák Gábor, a város első, rendszerváltás utáni, független polgármestere és Porga Ferenc (Fidesz-KDNP) jelenlegi polgármester avatja fel. Kontur András szobrászművész alkotásán az 1956-os forradalomban meghalt öt tamási áldozat neve szerepel.

Tamásiban 1956. november 4-én hajnalban a tamási magyar honvédségi laktanya elleni szovjet támadásban négyen – Kovács Ottó, Hánis László, Sivák József és Mozga Gyula – vesztették életüket, Kovács Márton aznap a város területén kapott halálos lövést.

A szovjet támadásnak Tolna megyében Tamásiban és Dunaföldváron voltak halálos áldozatai. November 4. után a szovjetek a Dél-Dunántúl több városából Tamásiban gyűjtötték össze a nemzeti bizottságok és katonatanácsok tagjait.

Tamásiban az áldozatokra emlékező első táblát 1999-ben helyezték el a városháza falán. 2010-ben dokumentumfilm készült a település 1956-os eseményeiről, amelyben megszólalnak a harcokban elesett honvédek hozzátartozói is.

Fotó: tamasiplebania.hu

MTI
Read previous post:
Close