full screen background image
Keresés
2022 január 20 - csütörtök
  • :
  • :

„Mi magyarok a szabadság népe vagyunk”

„Mi magyarok a szabadság népe vagyunk”

2016.10.23. A mi feladatunk, hogy 1956 hősei méltó helyre kerüljenek a nemzet emlékezetében – hangzott el az ’56-os szabadságharc és forradalom 60. évfordulóján megtartott Szent István téri megemlékezésen, mely egyben az egyhetes városi ünnepségsorozat zárásaként szolgált.

– A 20. századi magyar történelem egyik legnagyobb eseményét ünnepeljük ma, október 23-án. Hatvan évvel ezelőtt egy ország állt ki egy közös ügyért, és mondta azt, hogy elég volt. Egy kis európai ország népe példát mutatott a világnak összetartásból, bátorságból és hazaszeretetből – kezdte ünnepi beszédét Ács Rezső, Szekszárd polgármestere.

A városvezető azzal folytatta, hogy sajnos egyre kevesebben vannak azok, akik az akkori eseményekről személyesen mesélhetnek. Arról is szólt, természetes az, hogy hat évtized eltelte után elhalványul az események emléke.

– De mi azt akarjuk, hogy a hősök emléke ne merüljön a feledés homályába, szeretnénk, ha a fiatalok jobban megismernék ezt a korszakot – hangsúlyozta a polgármester.

Ezért mutatták be – vidéken elsőként – Szekszárdon augusztus 19-én az „56 Egy nép kiáltott” – Ünnepi táncjátékot a Béla király téren és ezért tartott a város egyhetes rendezvénysorozatot a ’56-os forradalom és szabadságharc emlékére a jubileumon – emlékeztetett Ács Rezső.

Ács Rezső:  azt akarjuk, hogy a hősök emléke ne merüljön a feledés homályába. Fotó: Kadarka.net

– A 2. világháborút követő zűrzavaros években a Magyarországot újraépítők azt szerették volna, ha ők és az utánuk jövő generációk egy jobb országban élhetnének. De az ’50-es években egy szűk elit érdekeit kiszolgáló rendszer jött létre. A gazdasági nyomort még el tudták volna viselni, de a testi-lelki terroron nem lehetett felülemelkedni. Senkiben sem lehetett megbízni, nem lehetett tudni, hogy ki az áruló, a besúgó. Az ország népének elege lett és úgy döntött, saját kezébe veszi a sorsa irányítását – emelte ki a forradalomhoz és szabadságharchoz vezető előzményekről szóló mondandójában a város első embere.

Ács Rezső hangsúlyozta, a szabadságszeretet táplálta az’56-os forradalmat ‘s az egységbe kovácsolta az ország lakóit. A szabadságharcban mindenki, a munkások és az értelmiségiek egyaránt részt vettek – mondta.

Diákok az ünnepségen. 1956-ban ők táplálták a szabadság lángját. Fotó: Kadarka.net

– A forradalom és szabadságharc leverését kegyetlen megtorlás követte, 1956 mégsem volt hiábavaló, mert a szabadság szelleme győzedelmeskedett az elnyomás felett. A magyarok más népeknek is megmutatták, hogy egy sokkal erősebb hatalommal is szembe lehet szállni. Azért küzdöttek, ne mások mondják meg nekünk, hogy mit csináljunk – fogalmazott Ács Rezső.

Akkor Moszkvából akarták, most pedig Brüsszelből akarják megmondani, hogy mit tegyünk – vont párhuzamot a polgármester.

– „Mi szuverén nép vagyunk, mindig csak magunkra számíthattunk történelmünk során, és ezen nem fogunk változtatni, a saját kezünkben akarjuk tudni a sorsunkat. Mint annyiszor az évszázadok során, ’56-ban is csak saját erőnkre támaszkodhattunk. Hatvan évvel a forradalom eseményei után megint a kezünkbe kell vennünk a sorsunk irányítását. Ezt három hete meg is tettük (utalt az október 2-i népszavazásra – a szerk.). Ismét megvalósult az az egység, ami 1956-ban. Hatvan évvel ezelőtt is tudtuk, most is tudjuk, hogy senki nem véd meg bennünket, nekünk kell cselekednünk” – hangsúlyozta Ács Rezső.

Az ünnepség tisztelgés a forradalom emléke és hősei előtt. Fotó: Kadarka.net

A polgármester szerint a mostani kerek évforduló azért is olyan fontos, mert tíz évvel ezelőtt, 2006 októberében az akkori kormány durva erőszakot követett el az emberek ellen. Akkor nem lehetett méltóképpen megemlékezni ’56-ról.

– Most szeretnénk úgy emlékezni, ahogy az méltó: tisztelettel, büszkeséggel és szeretettel. 1956 világtörténelmi fontosságú esemény volt, a mi feladatunk hogy hősei méltó helyre kerüljenek a nemzet emlékezetében. Mi magyarok a szabadság népe vagyunk és az a küldetésünk, hogy az ’56-os hősök példáján keresztül megerősödve ápoljuk a ránk örökül hagyott értékeket: szabadság, igazság, összetartozás és a közös célokért való összefogás. Ne hagyjuk magunkat ezektől eltántorítani – szólított fel a városvezető.

Az ’56-os hősök helytállásának történetét át kell adnunk gyermekeinknek, unokáinknak – mondta zárásként Ács Rezső szekszárdi polgármester.

– „Ahol az Úrnak lelke, ott a szabadság” – kezdte a Pál apostol szentírásából származó szavakkal a történelmi egyházak nevében mondott beszédét dr. Kaszó Gyula. A református lelkipásztor beszédében a szabadság iránti vágyat olyan maghoz hasonlította, mely a halott talajból is ki tud törni, hogy gyümölcsöt termő életté változzon. Ám, mint mondta, a magban szunnyadó erő kevés, kell a kívülről érkező fény és meleg, mert ezek nélkül nem indulhat meg a csírázás.

Dr. Kaszó Gyula: az Úr nélkül nincs szabadság, csak sötét vakság. Fotó: Kadarka.net

– Csodálatos az élni és kibontakozni akarás, ami 60 évvel ezelőtt szinte összhangban tört ki a szegedi és debreceni diákságból, a borsodi munkásokból a budapesti rádiónál, majd az ország többi lakosából – fogalmazott a lelkész. 1956-ban is több kellett, mint a szabadság iránti vágy, kellett a fény, a meleg is. Kellett a fentről érkező erő – figyelmeztetett.

– Ahol az Úrnak lelke, ott a szabadság, ahol igazi szabadság tapasztalható, ott az Isten lelke működik. A szabadság pedig csak akkor működik, ha az Úr hatáskörében marad. Az Úr nélkül nincs szabadság, csak sötét vakság – fogalmazott a lelkipásztor.

Az ünnepi megemlékezésen átadták a „Szabadságért Szekszárd” kitüntető címet is, melyet az a Szekszárdhoz köthető személy, vagy közösség kaphat, aki, vagy amely példaértékű magatartásával, emberi helytállásával, elhivatott közéleti, művészeti munkásságával hitet tett a szabadság eszméje mellett.

A szekszárdi önkormányzat Ács Rezső polgármester javaslatára a kitüntető címet dr. Pálos Miklósnak és dr. Tollár Tibornak adományozta.

– Őrizzétek meg ’56 emlékét, melynek nagy jelentősége van főként most, amikor a magyarság újabb küzdelmét vívja. Vegyétek tudomásul, hogy ez a Ti országotok és nem mindegy, hogy mit adtok át az utódoknak. Magyarország egy ezeréves ország, mely él és élni fog. Legyetek jó polgárai a Hazának, lakjon ott a hősök emléke a szívetekben – csak így tudjátok megőrizni Magyarországot – szólította fel az ünnepségen megjelent diákokat dr. Pálos Miklós.

Dr. Pálos Miklós (b) és dr. Tollár Tibor. Fotó: Kadarka.net

– Köszönöm a városnak és a Közgyűlésnek, valamint azoknak, akikkel azokban az időkben együtt lehettem – utalt 1956-ra és bajtársaira dr. Tollár Tibor. Felnézek az égre és látom azoknak az arcán, akikkel együtt voltam akkor, hogy visszanéznek és örülnek annak, ami most Szekszárdon történik – tette hozzá.

A városi megemlékezésen ünnepi irodalmi műsort adtak a Szekszárdi Szakképzési Centrum Vendéglátó Szakképző Iskolájának diákjai. Az ünnepség végén az önkormányzat, valamint a városi intézmények, társadalmi-, politikai szervezetek vezetői, illetve a város lakói megkoszorúzták a Szent István téren álló 1956-os emlékművet.

A rendvédelmi szervek, köztük a rendőrség képviselői is megkoszorúzták az emlékművet. Fotó: Kadarka.net

Ezt követően a közéleti szereplők, diákok és polgárok gyertyát gyújtottak a szabadságharc és forradalom hőseinek emlékére. Az ünnepség zárásaként háromszor is „elsütötték” azt a 122-es tarackot, mely korábban a Luther téri életkép részét képezte. Az ünnepi műsorban közreműködött az Alisca Brass Band, a műsorközlő Orbán György volt.

Díszőrök és az emlékezés koszorúi az ’56-os emlékmű előtt. Fotó: Kadarka.net

Az ünnepség előtt tartották meg a „Rekviem a hősökért” című hangversenyt a Szekszárdi Kamarazenekar és Perényi Eszter Liszt–díjas hegedűművész közreműködésével a Babits Mihály Kulturális Központban. A hangverseny előtt Szánthóné Csillag Polixéna, az önkormányzat humán bizottságának elnöke mondott köszöntőt.

Mint azt korábban megírtuk, az ’56-os szabadságharc és forradalom 60. évfordulóján egyhetes rendezvénysorozatot tartottak Szekszárdon. A programsorozat hivatalos nyitányaként Lehel Jenő „Törött rácsok” című ’56-os fotókiállításának megnyitója szolgált. A rendezvénysorozat részeként további kiállításokkal, filmvetítésekkel, színpadi kollázzsal, illetve ünnepi hangversennyel és -megemlékezéssel tisztelegtek a szabadságharc, valamint annak hősei emléke előtt.

A programsorozat elemeként egy ’56-os budapesti utcát bemutató életkép is megelevenedett szerdán és csütörtökön a Luther téren.

A nagyszabású programsorozat megrendezésére a kulturális központ 3,5 millió forintot nyert az 1956-os Emlékbizottság, Magyar Szabadság Éve keretében kiírt „Sinkovits Imre” pályázatán. Ennek és az önkormányzat anyagi hozzájárulásának köszönhetően tudott Szekszárd egyhetes programsorozatot összeállítani.

A szabadságharc és forradalom 60. évforfdulójának részletes programleírását itt találja – kattintson!

A vezető képen a Szekszárdi Szakképzési Centrum Vendéglátó Szakképző Iskolájának diákjai. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close