full screen background image
Keresés
2018 december 10 - hétfő
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Elnyerte a „Holnap városáért díjat” Szekszárd

Elnyerte a „Holnap városáért díjat” Szekszárd

2016.11.07. Rangos elismerést hozott „a művészet, a kultúra, az örökség megőrzés” területén végzett kiemelkedő munka Szekszárdnak, mely az imént említett kategóriában elnyerte a Holnap városáért díjat 2016-ban. Az elismerő oklevelet ünnepélyes keretek között vehette át Ács Rezső polgármester péntek délután a Fővárosi Önkormányzat Dísztermében.

2018hirdetés

Komoly pályázat nyomán nyerte el Szekszárd város önkormányzata a Holnap városáért díjat, melyet szakmai zsűri döntése alapján ítélnek oda – mondta el Ács Rezső polgármester hétfő délután sajtótájékoztatón, a Babits Mihály Kulturális Központban.

Tolna megyéből elsőként Szekszárd nyert díjat a pályázaton. Szekszárdon kívül Debrecen és Újhartyán nyerte el a Holnap városáért díjat „a művészet, a kultúra, az örökség megőrzéséért” kategóriában.

A pályázati anyag kitért mindarra, ami a kultúra és az irodalom területén jellemzi a várost, de elsősorban azokra az eseményekre, rendezvényekre fókuszált, melyek az elmúlt években egyre több látogatót vonzottak és minőségi szórakozási lehetőséget nyújtottak. A zsűri ezek közül a Szekszárdi Szüreti Napok, valamint a Háry János Mesefesztivál színvonalas megrendezését emelte ki döntése indoklásában – tájékoztatott Ács Rezső.

Ugyancsak fontos szempont volt a díj odaítélésében, hogy a művészet, a kultúra és az örökség megőrzésére milyen infrastruktúrát, épületeket használ a város. Ennek megfelelően a Béla király térnek, a Babits Mihály Kulturális Központ épületének, illetve a Garay Élménypincének – melyek igényes környezetet biztosítanak a rendezvényeknek – szintén lényeges szerepe volt a díj elnyerésében – tudatta a polgármester.

acs-rezso-holnap-varosa-dijÁcs Rezső polgármester a hétfő délutáni sajtótájékoztatón. Fotó: Kadarka.net

Minden olyan elismerés, mely a város hírnevét öregbíti és kifelé is megmutatja annak értékeit, erősíti a városmarketinget és Szekszárd hasznára válik. Ezen kívül a díj, melyre odafigyel a szakma, az önkormányzatok és a kormányzat is, újabb pályázati források bevonását is megkönnyítheti – összegezte ács Rezső. Hozzátette, a Holnap városáért díj elnyerésével Szekszárd jogot szerzett arra, hogy a címet és a pályázat logóját használja.

A díj elnyerése minden szekszárdi közös sikere – emelte ki a polgármester.

Ezek a jövőben részét képezik majd a kommunikációnak, feltűnnek a városi rendezvények plakátjain is. Szekszárd bekerül majd a City Hungary nyomtatott kiadványba is, mely az adott év nyerteseit mutatja be, és amely hazánk minden fontos turisztikai és gazdasági szereplőjéhez eljut.

A város a tervek és lehetőségek szerint a jövőben is indul majd a pályázaton, annak valamely másik kategóriájában. A jövőben a megyeszékhelyen három töltőállomást építenek ki elektromos autók részére, melyből egyet az önkormányzat is beszerez. Ha ez lezajlott, akkor Szekszárd akár a „zöld városok” kategóriában is pályázhat.

A Holnap városáért díjat négy kategóriában – „fenntartható városért, zöld városért, üzlet a városért, a művészet, a kultúra, az örökség megőrzéséért” – osztják ki a pályázó önkormányzatok és cégek között. A négy kategóriában összesen kilenc önkormányzat és két cég pályázatát ismerték el.

Helyi közösségek, helyi emberek követendő példáira hívják fel a figyelmet

A 2013-ban alapított Nemzeti Fenntartható Városdíj része a már 2010-ben elindított City Hungary Programnak, mely helyi közösségek, helyi emberek követendő példáira hívja fel a figyelmet – olvasható a díj honlapján.

a-holnap-varosaert-dij-2016-dijazottak-cityhungary-euA City Hungary díjátadója Budapesten. A kép bal szélén Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. Fotó: cityhungary.eu

A pénteki fővárosi ünnepélyes díjátadón beszédet mondott dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium alapító minisztere, a Holnap városáért Díj fővédnöke, dr. Szeneczey Balázs, budapesti főpolgármester-helyettes, illetve Takács Júlia, a City Hungary ügyvezető igazgatója.

Az ügyvezető igazgató az átadón elmondta, „Harmadik alkalommal hirdette meg a City Hungary a Holnap városáért Díj védjegy használatáért a pályázatot kategóriától függően kis- és nagyvárosi önkormányzatoknak, valamint vállalkozásoknak. Ösztönözni szeretnénk a településeket arra, hogy büszkék legyenek saját értékeikre, teljesítményükre – fogalmazott.

Hogy elhiggyék: megvan minden képességük és készségük arra, hogy saját adottságaik, igényeik szerint minél élhetőbbé, minél fenntarthatóbbá tudják tenni otthonukat.
S hogy a városukon kívül élők számára is vonzóvá, tiszteletre méltóvá válhatnak. Mindez elsősorban az adott városban/településen – legyen az kicsi vagy nagy – élőktől függ.

Mások nem fogják megoldani helyettünk a helyi problémákat. És másoknak nem lesz fő érdeke, hogy az adott helyi közösség minél sikeresebbé váljon. A cél, hogy minél jobb, élhetőbb hellyé váljon otthonunk, ahol jó élni.

Mindezekhez már egy új gondolkodásmód párosul napjainkban. A fenntartható fejlődés emberléptékűvé válik a magyar városokban, településeken is: a helyi emberek érdekében is történik a magasabb életminőség elérése. Minden helyi közösségnek megvan a maga karaktere, ha tetszik a maga egyénisége. Más-más természeti, gazdasági, kulturális, társadalmi adottsággal rendelkezve más-más módon, más-más formában, részben saját útjukat járva válhatnak minél fenntarthatóbbá, minél élhetőbbé a magyar városok, települések – közölte a cityhungary.eu”

2016 Holnap városáért díjazottjai:

FENNTARTHATÓ VÁROSÉRT kategória
Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata
Tata Város Önkormányzata
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata

ZÖLD VÁROSÉRT kategória
a) Önkormányzatok
Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat
Gyula Város Önkormányzata
Mórahalom Városi Önkormányzat

b) Cégek
MOL Magyarország (MOL Bubi Program)

ÜZLET A VÁROSÉRT kategória
Budapest Bank Zrt. (Békéscsabáért Program)

A MŰVÉSZET, A KULTÚRA, AZ ÖRÖKSÉG MEGŐRZÉSÉÉRT kategória
Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata
Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata
Újhartyán Város Önkormányzata

A Bíráló Bizottsági Tagjai:

dr. Réthelyi Miklós, a Holnap városáért Díj Bíráló Bizottságának az elnöke,
az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának az elnöke
Lipők Sándor, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének elnöke
dr. Némethy Sándor, a Göteborgi Egyetem docense
Pásztor Erika Katalina, építész, az Építészfórum főszerkesztője
Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének az elnöke
dr. Szűcs Ervin, a Weber Shandwick ügyvezető igazgatója

A vezető képen a több városi rendezvénynek is helyet adó Béla király tér. Fotó: kadarka.net


ElőzőÁcs Rezső: ne fizessen az Alfa Nova cégének, a Global Faktornak KövetkezőNagyot csökken az üzemanyagok ára


Read previous post:
Nagyot csökken az üzemanyagok ára

2016.11.07....

Falakó

Close