full screen background image
Keresés
2019 december 29 - vasárnap
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

2,5 milliárdos fejlesztés zárult le két autóalkatrész-gyártónál Tamásiban

2,5 milliárdos fejlesztés zárult le két autóalkatrész-gyártónál Tamásiban

2018.03.07. Összesen 2,5 milliárd forint értékű fejlesztést valósított meg Tamásiban az autóalkatrész-gyártásban érdekelt metalPRO Hungary Kft. és az FHL Björn Hungary Kft., az egymással beszállítói viszonyban lévő két kkv ezáltal jelentősen növeli termelő kapacitását és dolgozói létszámát. A beruházások átadó ünnepségét szerdán tartották a Tolna megyei településen.

Az uniós támogatással megvalósított fejlesztések eredményeként két új gyártócsarnok épült meg Tamási északi iparterületén. Számos nagyteljesítményű fémmegmunkáló gépet, egyéb eszközöket szereztek be, valamint termelésirányítási és autóipari minőségirányítási rendszert vezetnek be.

Közel hétszáz embert foglalkoztat móri és tamási telephelyein az autókhoz motortéri csöveket gyártó FHL Björn Hungary Kft. – mondta el Nagy Imre, a két magyar magánszemély által 1996-ban alapított kkv ügyvezető igazgatója. Közölte, hogy Tamásiban az utóbbi három évben 1,26 milliárd forintnyi fejlesztést valósítottak meg, új üzemükben alumínium megmunkálásával foglalkoznak.

A magyar tulajdonban lévő, kezdetben lakatosipari tevékenységet folytató metalPRO Hungary Kft. az FHL Björn Hungary Kft. beszállítójaként 2016-ban kezdte el a gépjárművek hűtő-fűtő csöveinek rögzítését szolgáló alumínium profilok gyártását Tamásiban. A Tolna megyei városban végrehajtott fejlesztésük összértéke 1,19 milliárd forint, amelyből 598 millió forint uniós támogatás.

Nagy Imre, az FHL Björn Hungary Kft. ügyvezető igazgatója (b), Porga Ferenc polgármester (b2), Süli János tárca nélküli miniszter (Fidesz-KDNP) (j2) és Kadlok Nándor, a metalPro Hungary Kft. ügyvezető igazgatója (j) átvágja a nemzeti színű szalagot a metalPro Hungary Kft. és az FHL Björn Hungary Kft. új gyárépületeinek átadó ünnepségén. MTI Fotó: Sóki Tamás

A most átadott üzemben havonta 150 ezer alkatrészt gyártanak, két műszakban 15 ember dolgozik, de március 19-én elindul a harmadik műszak és tervezik további CNC megmunkáló állomások telepítését, illetve egy újabb gyáregység építését – mondta el Kadlok Nándor ügyvezető igazgató.

Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának megvalósításáért felelős tárca nélküli miniszter az átadón azt emelte ki, hogy bár a két új üzem ma még nem foglalkozik atomerőművi berendezések gyártásával, de akár beszállítója is lehet majd a paksi beruházásnak.

A miniszter arról is beszélt, hogy a befektetőket ma már nem olcsó munkaerővel, hanem olcsó energiával kell Magyarországra csábítani, a fiatalok megtartásához versenyképes bérekre van szükség, a két új atomerőművi blokk pedig ellátásbiztonságot és olcsó energiát biztosíthat a lakosság mellett az ipar számára is.

Porga Ferenc, Tamási polgármestere az MTI kérdésére elmondta: mindent elkövettek, hogy ez a két cég Tamásiban építse meg új gyártóbázisait. TOP forrásból negyedmilliárd forint értékben ipari feltáró utakat, parkolókat építettek, ipari áramot biztosítottak, saját erőből segítették a közüzemi hálózatokra csatlakozást, és a közeljövőben kerékpárút építésével javítják az iparterület elérhetőségét.

MTI

A vezetőképen: munkások dolgoznak az FHL Björn Hungary Kft. új gyárépületében Tamásiban 2018. március 7-én, a hivatalos gyárépület-avató napján. MTI Fotó: Sóki Tamás


ElőzőAzonosították a pénztárcatolvajokat KövetkezőTolna megyében is új autóbuszokat állítanak forgalomba


Read previous post:
Tolna megyében is új autóbuszokat állítanak forgalomba

2018.03.07....

Fáklyás felvonulással is tisztelegnek Szekszárdon a szabadságharc hősei előtt

2018.03.07....

Close