full screen background image
Keresés
2021 június 22 - kedd
  • :
  • :

Ötletbörze – így segítik a polgárok Szekszárd fejlesztését

Ötletbörze – így segítik a polgárok Szekszárd fejlesztését

2015.04.15. Hasznos ötletekkel rukkoltak elő a polgárok a Szekszárd 2020 című fórumsorozat keddi napján a Garay János Általános Iskolában. Mint azt korábban megírtuk, a szekszárdi önkormányzat április 13. és 29. között minden választókerületben tart egy-egy fórumot.

A fórum helyszínének kijelölt tanteremben szinte az összes ülőhely megtelt. A megjelenteket Ács Rezső polgármester köszöntötte, majd a választókerület képviselője, Ferencz Zoltán ismertette nagy vonalakban az önkormányzat következő 5 évre tervezett fejlesztéseit.

A képviselő elmondta, a legfontosabb feladat az új munkahelyek teremtése, amibe a helyi vállalkozókat is bevonják majd. Ferencz Zoltán kiemelte az élelmiszeriparban rejlő lehetőségeket. Úgy véli – és agrármérnökként bőven van rálátása a területre – hogy az itt megtermelt élelmiszerek helyi feldolgozottsági szintje túl alacsony. Arra törekednek, hogy megteremtsék a feltételeit az élelmiszerek helyben történő minél magasabb szintű feldolgozásának.
A város határában található ipari parkot is szeretnék bővíteni, hiszen az mára gyakorlatilag betelt.

A másik nagy fejlesztés 2020-ig egy összetett turisztikai koncepció kialakítása. Ennek részeként a Babits Mihály Kulturális Központ infrastruktúrájára támaszkodva egy oktatási-, és konferencia központot terveznek kialakítani. Itt akár 400 fős konferenciákat is tarthatnának. Ehhez azonban szálláshelyekre is szükség van – mondta a képviselő. Hozzátette, a város terveiben szerepel egy négycsillagos szálloda megépítése.

A turisztikai tervekben nagy hangsúlyt fektetnek a Gemenc nyújtotta ökoturisztikai lehetőségek kihasználására. Ferencz Zoltántól megtudtuk, szeretnék elérni, hogy kisvasút nyomvonala a város határáig érjen, de kerékpárút építését is tervezik. Ez utóbbi egyébként egy másik – nem helyi – komplex turisztikai fejlesztéssel is harmonizálna. A Sió partján ugyanis a tervek szerint bicikliutat építenének Siófoktól a Dunáig.

Szekszárd 2020 - (Garay általános iskola) Fotó: Kiss AlbertFotó: Kiss Albert

A Sió egyébként is számtalan víziturisztikai fejlesztésre ad lehetőséget. Az itt majdan épülő kerékpárutat a városi kerékpárút hálózathoz is csatolni szeretnék, de amint azt Ferenc Zoltán elmondta, ehhez még infrastrukturális fejlesztések kellenek. A város déli részén már kiépültek a bicikliutak, az északi részen azonban még nem.
Szintén a turizmushoz kapcsolódó fejlesztés a tervezett fedett élményfürdő megépítése, valamint egy edzőközpont kialakítása. Itt edzőtáborokat tartanának, ami a Dunántúlon szinte egyedülálló volna. Szintén ehhez kapcsolódóan egy mérsékeltebb kényelmi szintet nyújtó kisebb szállodát is terveznek.

A városban emellett a tervek szerint egyre több és több fesztivált rendeznének. Zenei és filmes fesztiválokat – tudtuk meg Ferenc Zoltántól. És javítanának a fiatalok szórakozási lehetőségein.

Néhány mondat erejéig szóba került a járda-, és útépítési program és a közösségi közlekedési rendszer fejlesztése. Ez utóbbi kényes téma, mint a képviselő elmondta, sajnos nem lehet olyan rendszert alkotni, ami mindenki számára tökéletes, de igyekeznek javítani rajta.

A zöld területek számát is növelnék, a tervekben új pihenőparkok kialakítása szerepel. Fejlesztenék a házigondozási szolgálatot és az idősek otthonát, valmint a hajléktalanszállót.

Végül, de nem utolsó sorban szóba került az atomerőmű bővítése. A beruházás kapcsán várhatóan sok családos és fiatal telepedne Szekszárdra. Ennek azonban szintén meg kell teremteni az infrastrukturális feltételeit. Komoly lakásépítési programra van szükség, illetve az óvodáknak és iskoláknak fel kell készülniük a feladatra. Na és természetesen új szórakozási lehetőséget kell biztosítani a fiatalok részére.

A tervek ismertetése után a fórumozókon volt a sor, hogy észrevételeiket, ötleteiket megosszák Ács Rezsővel és Ferencz Zoltánnal.
Szekszárd 2020 - (Garay általános iskola) Fotó: Kiss AlbertFotó: Kiss Albert

A résztvevők közül páran – helyi körzeti problémaként – a vízelvezetés hiányosságait kifogásolták a Zrínyi utca táján. Emiatt sokszor kell a környék mélyebb részein szippantani, és a pincék is megtelnek vízzel a nagyobb esőzések után. A közterületeken található szemét többek szemét bántotta. Valamint, a járdafejlesztések szükségességét is alátámasztották a résztvevők. Emellett a közbiztonságon javítanának a Zrínyi utca környékén lakók. Mint arról közülük többen beszámoltak, a problémát „egy-két család viselkedése” okozza. Ennek kapcsán javasolták, jó volna, ha időnként kutyás rendőrök járőröznének a környéken. Egy másik fórumozó pedig a Mátyás király utca és a buszpályaudvar környékének közbiztonságán javítana.

Ács Rezső a fentiekre reagálva elmondta, abszolút egyetért azzal, hogy kevesebb szemét lehetne a közterületeken. Bár ennek feltétele a polgárok tudatos viselkedése is. A vízelvezetés pedig szakmai kérdés, amit szakemberek segítségével kell megvizsgálni. A járdafejlesztések kapcsán rávilágított, hogy ez a fejlesztési tervek részét képezi. A polgármester ígéretet tett arra, hogy rendőrkapitánnyal közösen megvizsgálják a közbiztonságot érintő kérdést. Valamint elmondta, hogy egy civil bűnmegelőzési csoport kialakításán is dolgoznak, főként a Szőlőszem mozgalomra alapozva.

A résztvevők, nagy többsége egyébként a 60 feletti korosztályból érkezett, de meglepő fiatalossággal vetették bele magukat az ötletelésbe.

Egy hölgy a bicikliutak kapcsán elmondta, Ő maga is nagyon szeret mozogni. Hozzátette, jó lenne, ha a város északi részén található körforgalomig biztonságos bicikliúton juthatnának el. Sőt, szerinte egy kalandpark is elférne valahol a város szélén, esetleg a volt laktanya jelenleg hasznosítatlan területén. Úgy véli ez viszonylag kis költséggel megvalósítható lenne.

Szekszárd 2020 - (Garay általános iskola) Fotó: Kiss AlbertFotó: Kiss Albert
Egy helyi testnevelőtanár pedig arról számolt be, hogy a Garay iskola számtalan korszerű és méregdrága edzőgéppel rendelkezik. Ezeket azonban az iskola jelenlegi kialakítása miatt nem tudnak hasznosítani. Viszont némi átalakítással akár egy fitnesz, és táncoktató központ is létrehozható lenne. Az iskolaudvar fejlesztése pedig új lendületet adhatna az iskolai, városi sportéletnek.

Eg másik hölgy elmondta, úgy látja, hogy a 16-18 évesek és az 50 és 60 közöttiek számára kellene szórakozási lehetőséget biztosítani, mert jelenleg nem igazán akad.

Egy férfi szerint a Taplósban (Palánktól a Gemenc irányába haladva, a Sió töltéstől nem messze) rejlő lehetőségeket is érdemes volna kihasználni. Mint mondta, az ő fiatalkorában ezen a valóban gyönyörű helyen nemcsak fürdeni, de csónakázni is lehetett. Szerettek is oda kijárni. Szintén Ő javasolta egy kemping kialakítását. Mint mondta biztos benne, hogy egy jól kialakított kempingező helyre szívesen jönnének többen, akár lakóautókkal is. Amint elmondta, a horgászturizmusban is lát lehetőségeket. Erre szerinte a sötétvölgyi és a szálkai horgásztavak volnának alkalmasak.

Egy másik fórumozó szerint jó volna egy folyamatosan üzemelő kávézó a Vármegyeháza, pontosabban a Várkert területére. Ahogy régebben is volt. Szerinte egy kávézó nyitása felpezsdítené a belváros életét.

A polgármester szerint sok ötlet egybevág a fejlesztési tervekkel. Mint azt ismételten elmondta, a kerékpárút kialakításán már törik a fejüket, de még ötleteket várnak. Azzal ugyanis nem akarnak megelégedni, hogy a forgalmi utak egy részét válasszák le kerékpársávnak. Ez a megoldás ugyanis meglátásuk szerint nem elég biztonságos. Külön kerékpárutat szeretnének, ám a város északi részén nehéz megoldást találni a problémára. De az önkormányzat szilárd elhatározása, hogy kerékpárral is teljesen átjárhatóvá teszik a várost észak-déli irányban.

Ismét rámutatott, hogy a terv összhangban áll a komplex vízi turizmus fejlesztését célzó tervekkel, a Siófoktól a Dunáig vezető kerékpárút elképzelésével. Tárgyalásokat folytatnak a kajak-kenu szakosztállyal, akik egy fogadóbázis kialakítását tervezik a Sió parti csónakháznál Palánkon. A fejlesztésbe a Csörgetó területét is bevonnák. Erre még keresik a lehetőségeket, de akár kemping is létesülhetne a területen. Ács Rezső hozzátette, a kemping ötletét már a sorozat hétfői fórumán is felvetette egy résztvevő.

Az egyik résztvevő elmondta, nagyon tetszenek neki a 2020-ig szóló fejlesztési elképzelések, de tudni szeretné, hogy mikor ismerhetik meg a további részleteket.

Ács Rezső polgármester elmondta, hogy a nyáron mintegy 6,9 milliárd forint fejlesztési támogatás érkezik Szekszárdra. Addig is vizsgálják a lehetőségeket. Először a fő csapásirányokat határozzák meg. A tervezés része a fórumsorozat is, ahol meghallgatják a polgárok véleményét az elképzelésekről és várják a lakosság ötleteit. Csak ezt követően konkretizálják az elképzeléseket és ezek után lesz lehetőség a feladatok pontos lebontására és ütemezésére, valamint a részletek megismerésére.

A fórumsorozat összesen 10 alkalomból áll, tehát még nyolc helyszínen és időpontban lesz lehetőségük a polgároknak, hogy véleményüket, ötleteiket megosszák az önkormányzattal.

A helyszínekről és időpontokról itt tájékozódhat bővebben – kattintson!

Fotó: Kiss Albert

 
Read previous post:
Close