full screen background image
Keresés
2021 március 3 - szerda
 • :
 • :

44. Alisca Bau Gemenc Nagydíj: erős mezőny áll rajthoz Szekszárdon

44. Alisca Bau Gemenc Nagydíj: erős mezőny áll rajthoz Szekszárdon

2018.05.11. A tavalyinál jóval erősebb mezőny, összesen 120 kerékpáros méreti meg magát a 44. Alisca Bau Gemenc Nagydíjon május 24. és 26. között Szekszárdon. A nagy hagyományokra visszatekintő versenyt a sporttelevízió is közvetít majd, ami Szekszárd számára turisztikai szempontból is rendkívül előnyös lehet. A város szeretné a lakosságot is bevonni, ezért több, főként gyermekes családok számára szóló programot is szerveznek.  

A tavalyi sikeres verseny után alaposan megnőtt az érdeklődés az Alisca Bau Gemenc Nagydíj iránt. A 44. Gemenc Nagydíjon indulók száma 120-ra nőtt száma az előző évi 90-ről. Az idén öt hazai és tizenöt külföldi csapat indul, a verseny történetében először a tengeren túlról, az USA-ból is érkezik egy csapat, melynek Facebook-on 7 millió követője van. A külföldi indulók között megméreti magát a cseh Jan Barta is, aki a világ legnagyobb versenyein is szerepelt.

Névadó támogató: Alisca Bau Zrt.

Kiemelt támogatók: Tarr Kft.; Szerencsejáték Zrt.; MVM Paksi Atomerőmű Zrt.; Rádió Antritt; Profirent; Alisca Autocentrum; Dúzsi Pincészet; Horfer Serleg; Szekszárdi Diákétkeztetés Kft.

A magyarok közül itt lesz Lovassy Krisztián magyar bajnok, az Európa-bajnokság 2. helyezettje, valamint Kusztor Péter és Pelikán József is. Vagyis, a legjobb magyar kerékpárosok is rajthoz állnak a 3,5 millió forint összdíjazású versenyen – mondta el Szilasi László versenyigazgató a nagydíjról tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Fotó: Vanik Zoltán – Bringasport

Kiemelte, a mezőny „összehasonlíthatatlanul” erősebb lesz a tavalyinál, a résztvevő csapatok több mint fele az úgynevezett UCI kategóriába tartozik. Hozzátette, a csapatok erősebb felkészülési programmal és jóval komolyabb technikai háttérrel érkeznek Szekszárdra.

A verseny útvonalában is sok változás történt. A csütörtöki prológ ezúttal is Kálvária-kilátótól rajtól, de a pénteki és szombati szakasz is hosszabb és nehezebb lesz. Mindkét napon úgynevezett körpályás versenyt tartanak majd, hogy a nézők minél többször láthassák a kerékpárosokat (a szakaszokat lejjebb találja – a szerk.) – tudatta Szilasi László.

Fotó: Vanik Zoltán – Bringasport

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere arról szólt, hogy jó döntésnek bizonyult a nagy hagyományokkal rendelkező verseny szervezésének átvétele, amit az is mutat, hogy tavalyhoz képest az idén 30 százalékkal gyarapodott az indulók száma. Kiemelte, a versenyt a Sport 1 és Sport 2 televízió többször is élőben közvetíti majd, valamint az utóbbi és egy cseh csatorna összefoglalót is készít majd a nagydíjról. Azt is elmondta, hogy a közvetítéseket LED-falon is lehet majd követni a Béla király téren, ahol egy lelátót is felállítanak.

A pontos közvetítés az alábbiak szerint alakul:

2018. május 24.ÉLŐ: 17.45-19.00 Sport2
2018. május 25.ÉLŐ: 17.00 – 19.30 Sport1
2018. május 26.Összefoglaló a második futamról: 18.45-19.45
ÉLŐ: 19.45 – 21.15 Mindkettő Sport2

A városmarketing tekintve is rendkívül értékes a verseny, mely turisztikai szempontból jó befektetés Szekszárd számára, hiszen a közvetítések által rengeteg néző elé eljut a város híre – fogalmazott a városvezető. Hozzáfűzte, remélhetőleg ezáltal is tovább szaporodik a megyeszékhelyre látogató turisták száma.

A nagydíj a város által kitűzött másik cél, a sport népszerűsítése céljából is igen hasznos, hiszen a versenynek köszönhetően remélhetőleg egyre több gyermek kedveli meg a kerékpározást, és válhat idővel maga is versenyzővé, vagy pusztán hobbi kerékpározóvá. Szekszárd számára egyébként a kerékpárutak tervezett fejlesztése miatt is fontos, hogy minél többen kezdjenek el biciklizni – fűzte hozzá. Zárásként elmondta, a gyermekes családok számára is több kiegészítő programot szerveznek a verseny ideje alatt.

Fotó: Vanik Zoltán – Bringasport

Csillag Balázs, a Szekszárdi Sportközpont NKft. tudatta, a lakosságot is igyekeznek bevonni a rendezvénybe. Ennek részeként a verseny szombati napján kerékpáros vetélkedőt rendeznek gyermekek részére. Emellett, többek között triál bemutatót és elektromos bicikli tesztet is tartanak majd, így addig is találhatnak maguknak programot az érdeklődők, mialatt a mezőny a városon kívül halad. Hozzáfűzte, igyekeznek minél több szakág bemutatásával népszerűsíteni a kerékpársportot.

Korcsmár István, az Alisca Bau vezetője megtiszteltetésnek nevezte, hogy a megye legrégebbi sporteseményének lehetnek névadó szponzorai. Mint mondta, a társaság megalakulása óta, vagyis 27 éve támogatja a nagydíjat, melynek az elmúlt tíz évben egy-két kivételtől eltekintve szinte végig névadó szponzorai voltak. Zárásként azt mondta, azzal, hogy a város átvette, jó helyre került  az Alisca Bau Gemenc Nagydíj szervezése.

Szakaszok

2018.05.24., Csütörtök – Prológ a Szekszárdi Sportközpont kupáért:

 • Csapatbemutató: 17’00, Béla király tér (utána 1 percenként indulnak a versenyzők)
 • Első versenyző indulása: 18’00, Béla király tér (utána 1 percenként indulnak a versenyzők)
 • Utolsó versenyző indulása: 20’00, Béla király tér
 • Útvonal: Béla király tér (RAJT) – Munkácsy u. – Bródy Sándor u. – Kurta utca u. – Kálvária kilátó (CÉL)
 • Eredményhirdetés: 20’15, Béla király tér – nagyszínpad

Térkép:

2018.05.25., Péntek – 1. szakasz – Tarr kupáért futam:

 • Rajt, Szekszárd – Béla király tér: 15’00
 • Verseny útvonal: Szekszárd (Béla tér) – Harc – Zomba – Kisdorog – Bonyhádvarasd – Bonyhád – Kisdorog – Bonyhádvarasd – Bonyhád – Kisdorog – Tevel – Kéty – Zomba – Kisdorog – Tevel – Kéty – Zomba – Kisdorog – Telev – Kéty – Zomba – Harc – Szekszárd (Kilátó)
 • Versenytáv: 162 km
 • Várható befutó, Szekszárd – Kálvária kilátó: 18’45-19’00 között
 • Eredményhirdetés: 19’15, Béla király tér – nagyszínpad

Térkép:

2018.05.26., Szombat – 2. szakasz – Alisca Bau kupáért futam

 • Rajt, Szekszárd – Béla tér: 13’00
 • Verseny útvonal: Szekszárd (Béla tér) – Őcsény – Decs – Sárpilis – Várdomb – Szekszárd (Béla tér) – 4 kör
 • Versenytáv: 131 km
 • Befutó, Szekszárd – Béla király tér: 15’30-16’00 között
 • Eredményhirdetés: 16’00, Béla király tér – nagyszínpad

Térkép:

2018.05.26., Szombat – Villanyfényes gála kritérium, Pálinkás Csaba emlékverseny:

 • A Gemenc Kupa profi kerékpáros mezőnye egy látványos, 60 perces, villanyfényes kritériumversennyel búcsúzik Szekszárd városától. Ez a futam már nem számít bele az UCI verseny értékelésébe
 • Rajt: 20’00, Szekszárd – Béla király tér
 • Befutó: 21’00, Szekszárd – Béla király tér
 • Útvonal: Szekszárd, Béla király tér – Bezerédj utca – Széchenyi u. – Garay tér körpálya
 • Eredményhirdetés: 21’00, Béla tér – nagyszínpad

Csapatlista:

Development Team Novo Nordisk (amerikai)

KONTENT DKSI (magyar)

mebloJOGI Pro-Concrete (szlovén)

Kőbánya Cycling Team (magyar)

Lviv Cycling Team (ukrán)

Team Cervelo (olasz)

Team Forman Cinelli (cseh)

Elkov-Author Cycling Team (cseh)

Dukla Banská Bystrica (szlovák)

Tirol Cycling Team (osztrák)

Pannon Cycling Team (magyar)

Delio Gallina Colosio Eurofeed (olasz)

Cycling Team Friuli (olasz)

Epronex – Bike Hungary (magyar)

Team NOVÁK (román)

WSA Pushbikers (osztrák)

Serbia National Team (szerb)

MyBikes STEVENS (osztrák)

Zengő SE (magyar)

Steaua Bucharest (román)

A vezetőképen: Csillag Balázs (b), Ács Rezső, Korcsmár István és Szilasi László. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close