full screen background image
Keresés
2021 február 27 - szombat
  • :
  • :

44. Gemenc Nagydíj: Rok Korosec nyerte meg a 165 km-es mezőnyversenyt

44. Gemenc Nagydíj: Rok Korosec nyerte meg a 165 km-es mezőnyversenyt

20118.05.25. A szlovén Rok Korosec (My Bike-Stevens) nyerte a 44. Alisca Bau Gemenc Nagydíj első mezőnyszakaszát, csapattársa Kusztor Péter legjobb magyarként az előkelő hatodik helyen zárt, mialatt a cseh Michael Kukrle (Elkov-Author) megőrizte összetettbeli vezetését.

A Gemenc Nagydíj mezőnyére 165 kilométer várt a viadal első mezőnyszakaszán. A kerekesek Szekszárdról indulva két kisebb és három nagyobb kört teljesítettek, mielőtt visszaértek a városba, ahol újfent meg kellett mászniuk a Kálvária kilátó könnyűnek semmiféleképpen sem mondható meredekét.

Névadó támogató: Alisca Bau Zrt.

Kiemelt támogatók: Tarr Kft.; Szerencsejáték Zrt.; MVM Paksi Atomerőmű Zrt.; Rádió Antritt; Profirent; Alisca Autocentrum; Dúzsi Pincészet; Horfer Serleg; Szekszárdi Diákétkeztetés Kft.

A rajtot követően azonnal megindultak a mozgolódások, szemlátomást egyik csapat sem akarta magára vállalni a főmezőny kontrollálását, így az olasz Filippo Ferronato (Cycling Team Friuli) került elmenésbe, akit Andrii Brataschuk (Team Novák) és Jovan Rajkovic (Szerbia) kettőse üldözött. Ehhez a sorhoz próbált még felérni a szlovák Samuel Oros (Dukla Banska Bystrica). Idővel a Feronatót üldöző kettős felugrott a talján bringásra, miközben Orost megfogta a mezőny, ellenben a trió előnye sem volt hosszú életű, így hamarosan őket is utolérték.

Fotó: Vanik Zoltán – Bringasport.hu

Az olasz Cycling Team Friuli versenyzői azonban nem nyugodtak Matteo Donega volt a következő próbálkozó, aki pillanatok alatt egy perces előnyre tett szert. Az utolsó ötven kilométerhez közelítve sajnos egy nagyobb bukás borzolta a kedélyeket, melynek következtében a cseh Antonin Lant (Team Forman Cineli) a mentőautóban zárt, de többen is a földre kerültek, az összetettben jól állók közül például Rok Korosec (My Bike-Stevens) is elesett.

Az utolsó húsz kilométerhez közelítve Donega szökése is véget ért, ezt követően már senkit sem hagyott ellépni a hatalmas tempót diktáló főmezőny. A Kálvária emelkedőjén annak rendje és módja szerint apró darabjaira hullott a karaván, a győzelmet a szlovén Rok Korosec (My Bike-Stevens) szerezte meg az összetett éllovasa a cseh Michael Kukrle (Elkov-Author) és a moldáv Nicolae Tanovitchii (Team Novák) előtt. A legjobb magyar a hatodik helyen záró Kusztor Péter (My Bike-Stevens) lett.

Fotó: Vanik Zoltán – Bringasport.hu

„Igazából nem tudom miként kerültem földre, olyan hatvan kilométerrel a vége előtt egy Elkovos versenyző miatt történhetett a bukás, szerencsére horzsolásokkal megúsztam – mondta a szakaszgyőztes Korosec a díjátadóra várva.

– A Kálváriához érve igyekeztem elől helyezkedni, majd megőrizni az előnyöm, ami sikerült is. Remélem, hogy az utolsó szakaszon esélyem lehet bónusz-másodperceket szerezni és megnyerni az összetettet.”

Fotó: Vanik Zoltán – Bringasport.hu

„Elég hektikus volt a mai nap, a szakasz első részében viszonylag lassan haladtunk – így a célba érkezést követően Kusztor Péter. – Az Elkov kezdett forogni az élen, de idővel visszaálltak, mivel mi nem akartunk nekik segíteni, hisz öten is jó helyzetben voltunk összetettben. A záró szakaszon mindenféleképpen azért fogunk küzdeni, hogy megnyerjük a versenyt.”

Eredmény
1. szakasz – Tarr kupáért futam, Szekszárd-Szekszárd (165 km):

1. Rok Korosec (szlovén, My Bike-Stevens) 3:51:44
2. Michael Kukrle (cseh, Elkov-Author) a.i
3. Nicolae Tanovitchii (moldáv, Team Novák) a.i
4. Manuel Pesci (olasz, Team Cervelo) + 4 mp
5. Sebastian Baldauf (német, WSA-Pushbikers) + 6 mp
6. Kusztor Péter (magyar, My Bike-Stevens) + 6 mp
7. Markus Wildauer (osztrák, Tirol Cycling Team) + 6 mp
8. Michael Delle Foglie (olasz, Team Cervelo) + 8 mp
9. Davide Bais (olasz, Cycling Team Friuli) + 10 mp
10. Alberto Marengo (olasz, Kőbánya Cycling Team) + 10 mp

Összetettben Michael Kukrle (Elkov-Author) megtartotta vezető helyét, az első számú üldözőjévé előrelépő Rok Korosec (My Bike-Stevens) előtt. Kusztor Péter (My Bike-Stevens) tizennyolc másodperc hátránnyal hatodik.

Összetett
1. Michael Kukrle (cseh, Elkov-Author) 3:55:39
2. Rok Korosec (szlovén, My Bike-Stevens) + 1 mp
3. Nicolae Tanovitchii (moldáv, Team Novák) + 6 mp
4. Markus Wildauer (osztrák, Tirol Cycling Team) + 14 mp
5. Sebastian Baldauf (német, WSA-Pushbikers) + 14 mp
6. Kusztor Péter (magyar, My Bike-Stevens) + 18 mp
7. Manuel Pesci (olasz, Team Cervelo) + 20 mp
8. Davide Bais (olasz, Cycling Team Friuli) + 20 mp
9. Michael Delle Foglie (olasz, Team Cervelo) + 24 mp
10. Marko Pavlic (szlovén, mebloJogi-Pro Concrete) + 26 mp

Trikók
Összetett verseny: 1. Michael Kukrle (az Alisca-Bau kék-fehér mezében) (Elkov-Author)
Gyorsasági pontverseny: 1. Rok Korosec (Szekszárd város zöld-fehér mezében) (My Bike-Stevens)
Hegyi pontverseny: 1. Maximilian Kuen (a Tarr Kft. piros pöttyös mezében) (My Bike-Stevens)
A legjobb U23-as versenyző: 1. Markus Wildauer (a Szekszárdi Sportközpont Nonprofit Kft.fehér mezében) (Tirol Cycling Team)

A 131 kilométeres 2. szakasz következik
Május 26-án, Szombaton 13 órakor vág neki a 44. Alisca Bau Gemenc Nagydíj a 131 kilométer hosszú második szakasznak. A versenyzők 4 kört tesznek meg a Szekszárd-Őcsény- Decs-Sárplis-Várdomb-Szekszárd útvonalon. A nézők három részhajrát láthatnak Szekszárdon a Garay térnél (13:45, 14:30 és 15:15 körül).

Rajt: 2018. május 26. Péntek, 13:00, Szekszárd, Béla-király tér
Várható befutó: Szekszárd – Béla király tér: 15:30-16:00 között

Látványos versennyel búcsúzik a mezőny
A Gemenc Kupa profi kerékpáros mezőnye egy látványos, 60 perces, villanyfényes kritériumversennyel búcsúzik Szekszárd városától. Ez a futam már nem számít bele az UCI verseny értékelésébe.

Rajt: 20:00, Szekszárd – Béla király tér
Befutó: 21:00, Szekszárd – Béla király tér
Útvonal: Szekszárd, Béla király tér – Bezerédj utca – Széchenyi u. – Garay tér körpálya

A 44. Alisca Bau Gemenc Nagydíj a TV képernyőjén
A Gemenc Nagydíj történetében először követhetik a nézők élő televíziós közvetítésen keresztül az eseményeket! A televízióban a versenyről minden nap élőben közvetít a Sport TV.

A közvetítéseket, az alábbi időpontokban láthatják:
Május 26., szombat 2. szakasz 18:45 (Sport2)
Május 26., szombat Kritérium verseny 19:45 (Sport2)

Képgaléria: Kadarka.net
Read previous post:
Close