full screen background image
Keresés
2022 január 21 - péntek
  • :
  • :

Egyhetes rendezvénysorozattal tiszteleg ’56 emléke előtt Szekszárd

Egyhetes rendezvénysorozattal tiszteleg ’56 emléke előtt Szekszárd

2016.10.12. Egyhetes ünnepi rendezvénysorozattal emlékeznek meg október 17. és 23. között az 56-os szabadságharcról annak 60. évfordulóján Szekszárdon. Többek között egy megelevenedő ’56-os életképet is láthatnak majd az érdeklődők.

A kerek évfordulón tartandó rendezvénysorozat programjainak összeállításán közel egy éve dolgozik a város és a Babits Mihály Kulturális Központ – mondta el a részletekkel kapcsolatban a kulturális központban szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatón Csillagné Szánthó Polixéna, az önkormányzat humán bizottságának elnöke. Mint azt hozzátette, a programokkal elsősorban az ifjúságot szeretnék mozgósítani.

Farkas János, a központ igazgatóhelyettese a programokról szólva közölte, a rendezvénysorozat részeként kiállításokkal, filmvetítésekkel, megelevenedő ’56-os emlékképpel, színpadi kollázzsal, illetve ünnepi hangversennyel és -megemlékezéssel tisztelegnek a szabadságharc, valamint annak hősei emléke előtt.

A nagyszabású programsorozat megrendezésére a kulturális központ 3,5 millió forintot nyert az 1956-os Emlékbizottság, Magyar Szabadság Éve keretében kiírt „Sinkovits Imre” pályázatán. Ennek és az önkormányzat anyagi hozzájárulásának köszönhetően tudott Szekszárd egyhetes programsorozatot összeállítani – tájékoztatott Farkas János.

A rendezvények célja, hogy ismereteket adjon át és művészeti élményt nyújtson, valamint, hogy ezeken keresztül elsősorban „a fiatalokban előidézze azt a lelki állapotot, hogy a szabadság iránti igény szerelemmé váljon” – mondta az igazgatóhelyettes. A rendezvénysorozat fiataloknak szóló üzenete: ne feledjék azokat, akik 60 éve változást akartak és ragaszkodtak az emberhez méltó életkörülményekhez és a szabadsághoz – fűzte hozzá Farkas János.

Lehel Jenő egyik ’56-os fényképe. Fotó: kulturpart.blog.hu

A rendezvénysorozat október 17-én hétfőn, 17 órakor veszi kezdetét Lehel Jenő „Törött rácsok” című fotókiállításának megnyitójával a kulturális központban. Az 1956-ban Budapest utcáin készült fotókat bemutató tárlat megnyitóján Haag Éva alpolgármester mond beszédet, a kiállítást megnyitja és tárlatvezetést tart Katkó Tamás fotóművész, köszöntőt mond dr. Pálos Miklós, a POFOSZ Tolna megyei elnöke. Ezen kívül október 22-én, szombaton „60” címmel nyílik tárlat kortárs művészek pályázati munkáiból a forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelegve a Művészetek Házában.

A programsorozat kétségtelenül legizgalmasabb és leglátványosabb eleme az ’56-os életkép lesz, melyet szerdán és csütörtökön lehet majd megtekinteni a Luther téren. Az életképet raklapokból, iskolapadokból és egyebekből épülő utcai barikád, harci járművek, tábori kórház, ágyú és egy működőképes T-55-ös tank alkotja majd – részletezte Farkas János. Utóbbit több alkalommal is beindítják, az életkép összeállításában pedig diákok is részt vesznek – tette hozzá az igazgatóhelyettes.

Az életkép egyben azoknak a rendhagyó történelemóráknak is hátteréül szolgál, melyeken előzetes regisztráció után vehetnek részt az iskolák, illetve az iskolások. Sőt, az ’56-os életkép szerda és csütörtök délután 3 órakor is megelevenedik a katonai hagyományőrzők bemutatójának köszönhetően. A bemutatót 20-30 ÁVO-s és orosz szanitéc ruhát öltő katonai hagyományőrző tartja majd.

t-54-55-2A szovjet csapatok ideiglenes kivonulása 1956. október 31-én Budapesten. A képen T-54/55-ös tankok. Fotó: foreignaffairs.com/fortepan 24787

Ugyanitt tartják majd meg általános iskolás diákok részére „Ötven vagy hatvan? Most tizenhat van…” címmel azt a történelmi számháborút, melyre a varga.dalma@szekszardagora címen még várják az iskolák jelentkezését.

Az érdeklődők a rendezvénysorozat részeként három ingyenes filmvetítést is láthatnak a kulturális központban. Kedden a „Napló apámnak, anyámnak”–, csütörtökön a „Magyar rekviem”–, pénteken pedig a „Megáll az idő” című filmet vetítik a kulturális központ rendezvénytermében – tudtuk meg Farkas Jánostól.

Az igazgatóhelyettes szerint különleges színházi élményt kínál majd szombat délután a „Tizenkettő és …” címmel bemutatásra kerülő színpadi kollázs. A cím a forradalom tizenkét napjára és az azt követő megtorlásra utal. A korabeli dokumentumokra, naplójegyzetekre épülő irodalmi produkció képi világa az MMA 1956-2016 című kiállítás anyagából áll össze, a zenei aláfestést az egykori KEX zenekar számainak újrafeldolgozásai szolgáltatják. Az előadás díjmentes, a megtekintéséhez szükséges ingyenes jegyeket hétfő óta lehet átvenni a Babits jegypénztárában.

Az egyhetes megemlékezés utolsó napján, október 23-án vasárnap délelőtt 10:30-tól a Szekszárdi Kamarazenekar és Perényi Eszter, Liszt-díjas hegedűművész tart ünnepi hangversenyt „Rekviem a hősökért” címmel a kulturális központ rendezvénytermében. A hangversenyen Bach és és Mozart muzsikái csendülnek majd fel – mondta el Csillagné Szánthó Polixéna.

56-kiss-albertKoszorú az 1956-os emlékműnél 2015-ben Szekszárdon. Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap

Az ünnepi hangverseny után tartják meg a koszorúzással egybekötött városi ünnepi megemlékezést a Szent István téren, az 1956-os emlékműnél. A megemlékezésen, melyen közreműködik az Alisca Brass Band, ünnepi műsort adnak a Vendéglátó Szakképző Iskola növendékei és beszédet mond Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. Ekkor adják majd át a „Szabadságért Szekszárd” kitüntető címet is. Az ünnepség, melyen díszlövéseket adnak le a forradalom hőseinek tiszteletére egy ágyúból, a hagyományoknak megfelelően koszorúzással zárul.

„Az én ötvenhatom”
A fenti címmel hirdetett embléma pályázatot a Babits Mihály Kulturális Központ 12-18 éves diákok részére az 1956-os forradalom és szabadságharc témakörében. A pályázat eredményhirdetését és díjátadóját október 19-én szerdán, 17 óra 30 perckor tartják a Luther-téren. Az alkotásokból kiállítást rendeznek, amely megtekinthető a Babits Mihály Kulturális Központ épületében, a Fiatalok utcáján október 17. és november 4. között.

A részletes programleírást itt találja – kattintson!

A vezető képen: Csillagné Szánthó Polixéna és Farkas János a sajtótájékoztatón. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close