full screen background image
Keresés
2021 július 25 - vasárnap
  • :
  • :

A MÁV is megemlékezik az 56′-os forradalomról és szabadságharcról

A MÁV is megemlékezik az 56′-os forradalomról és szabadságharcról

2016.06.17. Stratégiai megállapodást írt alá kedden Budapesten az 1956-os Emlékbizottság és a MÁV Zrt., ennek értelmében a legforgalmasabb vasútállomásokon molinókon hívják fel az utasok figyelmét az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára.

Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa – a megállapodás Terror Házában történő aláírása előtt – azt mondta: az emlékévet a közös emlékezés, az együttműködés és a büszkeség évének szeretnék látni, amiben fontos partner a MÁV Zrt.

A vasúttársaság is fontosnak tartja, hogy a nemzeti közösséggel együtt emlékezzen 1956-ra, aminek az is az oka, hogy annak idején a dolgozói kivették a részüket a szabadságküzdelmekből – hangsúlyozta. Példaként említette a záhonyi szabotázsakciót, a később halálra ítélt vasutasokat és a munkástanácsok megalapításában való részvételt.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy amikor Schmidt Mária megkereste őket a stratégiai megállapodás ötletével, “nem volt kérdés, hogy a vasúttársaság kiemelten kezelje” ezt az együttműködést, részben az elődök iránti tiszteletből.

Elmondta, az emlékbizottsággal közösen akciótervet dolgoztak ki arra, hogyan emlékezzenek a forradalomra. Ennek eredményeképpen a legforgalmasabb vasútállomásokon falfestményeken, molinókon és háromdimenziós transzparenseken fogják felhívni a figyelmet a forradalmi eseményekre, különös tekintettel arra, hogy az adott helyszínen mi történt hatvan évvel ezelőtt – közölte.

Emellett az emlékezés jegyében felmatricáznak egy mozdonyt, amely “a hatvanadik évforduló üzenetét” viszi majd el az ország minden szegletébe. A grafikákra, amelyek a matricákra kerülnek majd, pályázatot írnak ki – tette hozzá. Kiemelte: az a céljuk, hogy az évente mintegy 136 millió utas figyelmét, ha csak egy pillanatra is, de fel tudják hívni a forradalom és szabadságharc eseményeire.

Az 1956-os emlékbizottság korábban hasonló stratégiai megállapodást kötött a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal és Andy Vajna filmügyi kormánybiztossal.

MTI
Read previous post:
Close