full screen background image
Keresés
2022 január 15 - szombat
  • :
  • :

Szabadságharcosok csaptak össze a szovjet elnyomókkal Szekszárdon

Szabadságharcosok csaptak össze a szovjet elnyomókkal Szekszárdon

2016.10.19. Heves utcai és barikádharc tört ki a szabadságharcosok és a szovjet elnyomók között szerda délelőtt a szekszárdi Luther téren. Ágyúlövések dördültek és begördült egy szovjet T-54-es tank is. Összeállt az ’56-os szabadságharc és forradalom 60. évfordulóján megrendezett egyhetes városi rendezvénysorozat részeként a téren két napig látható valósághű budapesti utcai életkép.

Igen részletgazdagra és élethűre sikeredett a Luther téren látható ’56-os utcai életkép. Lyukas nemzeti trikolórokkal tűzdelt, kövekből, bútorokból és egyebekből épített barikád, szovjet zászló, géppuska állások, katonai sátrak, korabeli ágyúk, gépfegyverek, motorkerékpárok, terepjárók, na és persze a T-54-es szovjet tank – az utcai életkép berendezési tárgyai nem sokat bíznak a képzeletre.

Ezek között járva-kelve az ember könnyen az 1956-os budapesti utcai harcok egyik helyszínén érezheti magát. Főként, hogy több ágyúlövés is eldördült, amitől az ember még akkor is megijed, ha számít rá, hogy a hatástalanított fegyvert rögtön „elsütik”.

A hatástalanított szovjet T-54-es harckocsi érkezése. Videó: Kadarka.net

Ez azonban még korán sem minden. A magyar nemzet tragikus, ugyanakkor hősies időszakának fővárosi utcaképét korabeli ruhába öltözött, gépfegyveres szabadságharcosok és szovjet katonák teszik valóban élővé, miközben az egyik terepjáróból a Kossuth Rádió jellegzetes korabeli híradója szól.

A fenti kép fogadta, illetve fogadja szerdán és csütörtökön azokat, akik ellátogatnak a Luther térre, mely egykor a Felszabadulás tér nevet viselte. Az utcai életkép szolgál hátteréül azoknak a rendhagyó történelmi óráknak is, melyekre a város és a környékbeli iskolák diákjait, tanárjait várja a szervező önkormányzat és Babits Mihály Kulturális Központ.

Az ’56-os budapesti utcai életkép egy része a Luther téren. Fotó: Kadarka.net

A szerda délelőtt a helyszínen látottak alapján érdemes megmutatni a gyermekeknek, fiataloknak az utcaképet. A térre kilátogató iskoláscsoportot alkotó diákok ugyanis látható lelkesedéssel szemlélték az utcakép minden egyes részletét.

Az iskolások kíváncsian érdeklődtek a korabeli ruhákat viselő hagyományőrzőktől arról, hogy milyen típusú motorokat, fegyvereket, terepjárókat és egyebeket láthatnak. Ők pedig készséggel válaszoltak a fiatalok kérdéseire. Sőt, a vállalkozó kedvűeket még egy körre is elvitték oldalkocsis motorkerékpárjukon.

– A diákok számára nagyon hasznos, hogy megtekinthetik a budapesti utcai életképet. Ők az 1956-os szabadságharcról és forradalomról legfeljebb a nagyszüleiktől hallhattak személyes elbeszéléseket – mondta el a Kadarka.net-nek Huszárikné Böröcz Zsófia, a Garay János Gimnázium történelemszakos tanára, aki 7. évfolyamos diákokkal látogatott ki a térre.

A kórházi sátornál a Garay János Gimnázium tanulói és tanárnőjük, Huszárikné Böröcz Zsófia beszélget a hagyományőrzőkkel. Fotó: Kadarka.net

Bár az e-tábláknak köszönhetően az iskolába is sok mindent tudunk szemléltetni, mégis más ez, mint egy iskolai történelemóra – mondta a történelemtanár. A téren megtekinthető életképen és az azt alkotó tárgyakon keresztül kézzelfoghatóvá válik az élmény.

A tanulók így testközelből is megszemlélhetik, milyen eszközöket, fegyvereket használtak a szabadságharcosok és a szovjetek, vagy azt, hogyan nézett ki egy akkori kórházi sátor, illetve hogyan zajlottak a forradalom eseményei. Ezáltal a diákoknak teljes értékű élményben lehet részük – fogalmazott.

Az idősebb, 17-18 éves diákok pedig abba is belegondolhatnak, hogy ’56-ban az akkori kortársaik harcoltak a szabadságért, melyért vérüket áldozták – tette hozzá a tanárnő.

Zárásként kérdésünkre Huszárikné Böröcz Zsófia megerősítette az általunk látottakat. Mint mondta, a gyerekeknek nagyon tetszett az ’56-os budapesti utcai életkép és a rendhagyó történelemóra. A tanárnő egyébként maga is felült az egyik oldalkocsi motorkerékpárra, mellyel az egyik hagyományőrző egy rövid kört tett meg a történelemtanár társaságában.

Készséggel válaszoltak a diákok kérdéseire a hagyományőrzők. A barikádon a bonyhádi Győrfi Attila. Fotó: Kadarka.net

Az utcai életképet megelevenítő hagyományőrzők egy baráti társaság tagjai – mondta el portálunknak a bonyhádi Győrfi Attila. Mint azt hozzátette, minden év májusában megrendezik Bonyhádon a „Hősök napját”, a hagyományőrzők azon is részt vesznek. Ebből a rendezvényből „nőtte ki magát” a baráti társaság, melynek tagjai az ország számos pontjáról valók, Kecskeméttől kezdve Nyékládházán át, Kétvölgyig. A hagyományőrző baráti kör évi 20-22 rendezvényen vesz részt korhű öltözékben, eszközökkel és járművekkel – tudtuk meg Győrfi Attilától.

Szekszárdon, ahova húsz hagyományőrző jött el, egy ’56-os budapesti utcai életképet rendeztek be, melyhez szokás szerint saját eszközeiket, járműveiket hozták el. Minden ruházat, fegyver, eszköz és jármű korhű és az ő magántulajdonukban áll. A fegyverek – ahogy a tank is – természetesen a hatályos törvényeknek megfelelően hatástalanítva lettek – tudtuk meg Győrfi Attilától.

Az életkép részét a T-54-es tank mellett többek között két GAZ 69-es terepjáró, egy Ural- és egy Dnyeper oldalkocsis motorkerékpár, valamint egy 1952-es Csepel teherautó, illetve egy 122-es tarack és egy 45-ös páncéltörő ágyú alkotja. Utóbbiakat a két nap alatt többször el is sütik, természetesen nem éles lőszerrel.

Mintha időutazáson venne részt az ember, olyan hiteles a hagyományőrzők ruházata, felszerelése. Fotó: Kadarka.net

Délután hat órától az életkép részeként a téren álló Csepel teherautó platójáról adott koncertet a CS.Í.T., vagyis a „Csak így tovább” zenekar, este pedig történelmi számháborút tartottak iskolások részére. Az ’56-os élőkép csütörtök délután 5 óráig látható a Luther téren.

Mint azt korábban megírtuk, az ’56-os szabadságharc és forradalom 60. évfordulóján egyhetes rendezvénysorozatot tartanak Szekszárdon. A programsorozat hivatalos nyitányaként Lehel Jenő „Törött rácsok” című ’56-os fotókiállításának megnyitója szolgált. A rendezvénysorozat részeként további kiállításokkal, filmvetítésekkel, színpadi kollázzsal, illetve ünnepi hangversennyel és -megemlékezéssel tisztelegnek a szabadságharc, valamint annak hősei emléke előtt.

A nagyszabású programsorozat megrendezésére a kulturális központ 3,5 millió forintot nyert az 1956-os Emlékbizottság, Magyar Szabadság Éve keretében kiírt „Sinkovits Imre” pályázatán. Ennek és az önkormányzat anyagi hozzájárulásának köszönhetően tudott Szekszárd egyhetes programsorozatot összeállítani.

A szabadságharc és forradalom 60. évforfdulójának részletes programleírását itt találja – kattintson!

Fotó: Kadarka.net