full screen background image
Keresés
2021 február 28 - vasárnap
  • :
  • :

Balassa János kórház: 7-8 ezer magyar szenved sclerosis multiplex-ben

Balassa János kórház: 7-8 ezer magyar szenved sclerosis multiplex-ben

2018.05.29. Ismeretterjesztő cikket közölt a Sclerosis Multiplex Világnapja – melyet világszerte május utolsó szerdáján tartanak meg – alkalmából . A Tolna Megyei Balassa János Kórház Tudományos Tanácsa.

A Sclerosis Multiplex Világnapja: május 30. 2009-ben javasolta először a Nemzetközi Sclerosis Multiplex társaság, hogy minden év májusában rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a sclerosis multiplex-re, és május 30-át nyilvánítsák a Sclerosis Multiplex Világnapjává.

A sclerosis multiplex az egyik leggyakoribb neurológiai kórkép, krónikus, a központi idegrendszer gyulladásos betegsége, melynek következtében károsodik az idegsejteket körülvevő „csomagoló szövetanyag”, a myelin, illetve maga az idegsejt is. A világon 2,5 millió embert érint, a nők valamivel hajlamosabbak a betegségre. Magyarországon 7-8000-re tehető a betegek száma.

Az SM pontos oka nem ismert, feltételezik, hogy vírusfertőzések változtatják meg az immunrendszer működését, mely a saját myelin ellen támad.

A tünetek – attól függően, hogy a gyulladásos gócok az idegrendszernek épp melyik részét érintik – igen változatosak lehetnek. A betegség kórlefolyása többféle lehet. A tünetek időnként rosszabbodhatnak, melyet teljes vagy részleges gyógyulás követhet, de a betegség átalakulhat akár másodlagosan rosszabbodó típusúvá is, ekkor a visszaesések utáni felgyógyulás mindig csak részleges, hosszabb távon nem várható javulás, inkább a lassan fokozódó romlás a jellemző.

Egy másik típusú lefolyás esetén az idegrendszeri funkciók folyamatos romlása jellemző, megint más lezajlás esetén a hirtelen megjelenő új tünetek, illetve a már meglévő tünetek romlása jellemzi a kórképet.

A betegség nem állapítható meg egyetlen tünetből, csak azok együtteséből. Emellett mindig szükség van képalkotó vizsgálatokra, melyek közül a legfontosabb az MRI (mágneses magrezonancia vizsgálat).

Emellett kiváltott válasz vizsgálatok végzése szükséges, melyek a látó- és hallópálya működéséről adnak információt. A gerinccsapolás során nyert agyfolyadék – a „likvor” – vizsgálata a betegségben megjelenő kóros fehérjék kimutatására alkalmas, ami diagnosztikus értékű lehet.

Sajnos, ma még nem rendelkezünk a betegséget gyógyítani képes terápiával. A különböző kezelések célja a rosszabbodás feltartóztatása, az életminőség javítása.

Háromféle kezelési mód különíthető el:

1. Kezelhető a heveny szak (friss tünetek, relapszus) szteroid infúziókkal; 2. kezelhetőek a már meglévő tünetek (pl. vizelettartási zavar, végtagmerevség, fáradékonyság); 3. kezelés szükséges a további heveny stádiumok („relapszusok”) megelőzésére, ezek az ún. „betegség módosító terápiák”. Ez utóbbi kezelések a betegség lépcsőzetes fokozatokban („shubokban”) zajló formájában adhatóak, amennyiben 2-3 év alatt 2 vagy ennél több visszaesés lép fel, a beteg 55 éves koráig.

Rendelkezünk első körben az immunrendszert segítő injekciós készítményekkel, illetve az immunrendszert gátló, szájon át szedhető gyógyszerekkel is. Amennyiben ezen készítmények mellett a tünetekben rosszabbodás lép fel, vagy az MR vizsgálatok mutatnak növekvő számú szerkezeti elváltozást, javasolt más típusú készítményre történő váltás, melyek döntően infúziós készítmények.

A gyógyszerek felírása SM Centrumhoz kötött a Tolna Megyei Balassa János Kórházban is működik SM Centrum, a Neuroimmunológiai Szakambulancia keretében, így a betegek Tolna megyében is a legkorszerűbb gyógyszeres terápiákban részesülhetnek.

A cikk eredetileg a Tolna Megyei Balassa János Kórház oldalán jelent meg – kattintson!

Dr. Molnár Gabriella adjunktus
Tolna Megyei Balassa János Kórház és Egyetemi Oktatókórház Neurológiai Osztály

A képen: Béres Jenő egy géppel mozgatja át mozgásképtelen alsó végtagjainak izmait esztergomi otthonában 2018. május 28-án. Az ötvenhét éves, eredendően jobbkezes férfi huszonhat éve él sclerosis multiplexszel, mostanra csak bal kezét képes mozgatni, lábai mozgásképtelenek, kerekesszék használatára szorul. A központi idegrendszeri gyulladásos betegség világnapját május 30-án tartják. Magyarországon körülbelül 7-8 ezerre tehető a sclerosis multiplexben szenvedők száma. MTI Fotó: Komka Péter