full screen background image
Keresés
2019 november 2 - szombat
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Sikeres volt a Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület rendszerbeállító gyakorlata

Sikeres volt a Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület rendszerbeállító gyakorlata

2018.04.08. Az illetékes Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltség szombaton tartotta meg a Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület részére azt az ismétlődő rendszerbeállító gyakorlatot, amely megerősíti és továbbra is jogosulttá teszi az egyesületet az önálló tűzoltási és műszaki mentési tevékenység végzésére.

A gyakorlat feltételezése szerint Dunaföldváron egy kétszintes lakóház egyik földszinti lakásában az ott lakók acetilén gázzal léggömböket töltöttek. A szolgálati lakásokban a fűtést egy házilag készített, 11,5 kg-os PB gázpalackról üzemeltetett hősugárzó berendezés biztosította. A hősugárzó működtetésének hatására az acetilénnel töltött léggömbök felrobbantak, jelentős detonációt okoztak, a nyílászárók üvegei kitörtek, de az épület szerkezetileg nem károsodott. A robbanást követően a helyiségben tűz keletkezett, mely átterjedt a helyiség bútorzatra, függönyökre és az ott nagy mennyiségben felhalmozott, egyéb fa és papír anyagokra, lomokra. A tűz a szomszédos helyiségeket és a második emeleti lakásokat veszélyeztette, a teljes lakás és épületrész sűrű füsttel telítődött.

A kiérkező dunaföldvári önkéntesek a feladatot a biztonsági előírások szigorú betartása mellett gyorsan és szakszerűen megoldották. A beavatkozó egység áramtalanított és elzárta a gázvezetéket , majd légzőkészülék használatával, védősugár fedezete mellett megkezdte az életmentést és a tűzoltást. Mindkét sérültet gyorsan megtalálták és kimentették, illetve az épületből két acetilén és két PB gázpalackot is kihoztak. Ezt követően lokalizálták és eloltották a tüzet, átszellőztették az épületet. A gépjárműfecskendő táplálását a közelben lévő földfeletti tűzcsapról végezték.

A gyakorlat vezetői a tűzeset szemléltetésére színházi füstgéppel füstöt fejlesztettek, a tüzet piros villogó lámpákkal, a füsthatárt kék zászlókkal jelölték.

A gyakorlatot Dr. Hábermayer Tamás tű. ezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese és Bán Attila tű. ezredes tűzoltósági főfelügyelő kísérték figyelemmel. Az ÖTE a sikeres ismétlődő rendszerbeállító gyakorlatot követően továbbra is önállóan beavatkozó tűzoltó egyesületként működik tovább.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság


ElőzőKizöldültek az európai hegycsúcsok a globális felmelegedésben KövetkezőPerzsa leopárddal gazdagodott a pécsi állatkert


Read previous post:
Perzsa leopárddal gazdagodott a pécsi állatkert

2018.04.08....

A neandervölgyiekhez köthető eddigi legrégebbi faeszközöket tárták fel Spanyolországban

2018.04.08....

Close