full screen background image
Keresés
2020 július 30 - csütörtök
  • :
  • :

Az 56′-os jeges árvíz szolgált „modellként” az NKE hallgatóinak szekszárdi gyakorlatán

Az 56′-os jeges árvíz szolgált „modellként” az NKE hallgatóinak szekszárdi gyakorlatán

2018.04.14. Huszonhat hallgató vett részt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézete és a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös gyakorlatán, szerdán és csütörtökön Szekszárdon.

A gyakorlat fő témaköre a vizek kártételei elleni felkészülés, az 1956-os rendkívüli jeges árvíz jelenkorba történő modellezésével. A gyakorlat célja, hogy a hallgatók elméleti és gyakorlati foglalkozások, bemutatók segítségével gyakorolhassák a korábban elsajátított ismereteiket, felkészülve a záróvizsgákra.

A gyakorlaton résztvevőket szerda reggel dr. Balázs Gábor tű ezredes igazgató köszöntötte, aki ezt követően bemutatta az igazgatóság működését. Dr. Endrődi István tű. ezredes, a katasztrófavédelmi műveleti tanszék vezetője elmondta a hallgatóknak, hogy az előttük álló másfél nap során a gyakorlatnak köszönhetően betekintést nyerhetnek abba a munkába, amit a katasztrófavédelem egy hasonló esetben végez. Megismerhetik azt a döntésmechanizmust, melynek során a védekezésben résztvevő szervezetek meghozzák a szükséges intézkedéseket, határozatokat. Az ezredes aktivitásra, kérdezésre biztatta a hallgatókat.

A munkavédelmi oktatást követően a katasztrófavédelmi munkaszervek, valamint a Marathon Terra és a HELIOS rendszer működését Sárossy Gábor tű. alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő tolmácsolásában ismerhették meg a diákok. Az EDR rádiók működését Weisz László tű. alezredes, az informatikai osztály vezetője ismertette a résztvevőkkel.

A nap folyamán a tevékenységirányítási központba is ellátogattak a hallgatók, ahol megismerhették a jelzések beérkezésének, feldolgozásának menetét, az ehhez szükséges szoftverek működését. A katasztrófavédelmi mobil labor gépjárművét, az azon található technikai eszközök működését Varga László tű. zászlós mutatta be, mellyel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar környezetmérnök hallgatói is megismerkedtek.

A gyakorlat délután négy órakor nem ért véget, a nap hátralévő részében, beleértve az előttünk álló éjszakát is, a kialakult feltételezett árvízi helyzetet kell kezelniük a hallgatóknak, a valósággal teljesen megegyező működési mechanizmus szerinti beosztásokban.

Fotó: Kadarka.net

Szerda délután, majd az éjszaka folyamán a gyakorlat résztvevői az árvízi helyzet kezelését gyakorolták területi, illetve helyi szinten. Munkájukat a megyei rendeltetésű Gemenc Mentőcsoport tagjaként a Szekszárdi Kutató-Mentő Csoport is segítette. A diákok vizsgálták a helyzet kezeléséhez, a lakosságvédelmi intézkedések meghozatalához szükséges információk rendelkezésre állását.

Egy valódi helyzethez hasonlóan a veszélyeztetett településeken át kellett venniük a katasztrófavédelmi feladatok irányítását, meg kellett szervezniük a védekezési munkálatokban résztvevők egyes helyszínekre juttatásával és váltásával, valamint a lakosság kitelepítésével kapcsolatos feladatokat, miközben a saját pihenésüket is meg kellett oldaniuk. Használniuk kellett az operatív törzs tevékenységét támogató kommunikációs eszközöket, szoftvereket, a térinformatikai rendszereket.

A délelőtt folyamán a „Belügyminiszter” és a „Miniszterelnök” látogatására is fel kellett készülniük, akiket szintén tájékoztattak a kialakult helyzetről és a megtett intézkedésekről. Mindeközben az újságírók kérdéseire is felelniük kellett. A hallgatók a gyakorlat során több alkalommal készítettek beszámolót elöljáróik felé az elvégzett munkáról.

A gyakorlat kora délután értékeléssel zárult, mely során dr. Balázs Gábor tű. ezredes, dr. Hábermayer Tamás tű. ezredes, valamint dr. habil. Endrődi István tű. ezredes mondták el észrevételeiket. Az értékelésből kiderült, hogy a gyakorlat hozzájárult a káresemények hatékonyabb kezeléséhez, az operatív törzsbe beosztottak közötti gyorsabb információáramláshoz, a feladatok végrehajtásához szükséges informatikai eszközök, szoftverek, rendszerek használatának készségszintű alkalmazásához, a reagálási képességek továbbfejlesztéséhez.

A gyakorlat végrehajtását Somogy megyéből Antalicz Lóránt tű. alezredes megyei polgári védelmi főfelügyelő segítette.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close