full screen background image
Keresés
2022 január 17 - hétfő
  • :
  • :

Olaszrizling: nem olasz, de nem is rizling

Olaszrizling: nem olasz, de nem is rizling

2015.06.19. Balaton-felvidéki borászok mutatkoztak be a Borkultúra Szabadegyetem szünet előtti utolsó előadásán, szerdán a PTE Illyés Gyula Karán.

Öt fiatal borász képviselte a Balaton-felvidéket a BorEgyetem 2014/2015-ös évfolyamának utolsó előadásán. A kóstolón hat pincészet 12 fehérbora került terítékre. Az estre személyesen látogatott el Laposa Zsófia, a Laposa Borbirtoktól, Szabó Gyula, a Káli Kövek borászattól, Bakó Ambrus, a Bakó Ambrus Pincészettől, valamint Pálffy Attila, a Pálffy Szőlőbirtoktól és Ruppert Márton, a Gilvesy Pincészettől. Az ő boraikon kívül a Villa Tolnay Borház két termékét is megkóstolhatták a résztvevők.

A BorEgyetem előadásán – szokás szerint – tudásszomjukat is olthatták a hallgatók, az estet ifjabb Heimann Zoltán vezényelte le. Ezúttal a rizlingek kerültek a terítékre, az olasz és a rajnai fajtából egyaránt jutott a poharakba, bár a fő hangsúlyt az előbbi kapta.

Az est folyamán elhangzott, az olaszrizling jelenleg hazánk legelterjedtebb szőlőfajtája, amit összesen mintegy 6000 hektáron termesztenek. A legnagyobb ültetvényeknek pedig éppen a Balaton-felvidék ad otthont, ahol mintegy 700 hektár olaszrizlinget művelnek.

Míg régen kimondottan minőséginek számított a belőle készült bor, addig manapság sokan lebecsülik ezt a szőlőfajtát, úgy tartják nem képes magas minőséget produkálni. Az esten bemutatkozó borászok ezt ellenkezőképpen gondolják, véleményüket pedig az általuk elhozott minőségi rizlingek is igazolták. Nemhiába az est vendégborászai alkotják a balatoni olaszrizling összefogásban részt vevő borászatok jelentős hányadát. Céljuk, hogy ismét méltó helyére emeljék a fajtát.

Az előadáson az is kiderült, hogy az olaszrizlingnek semmi köze az olaszokhoz, de még csak a rizlingekhez sem. Az olasz- és a rajnai rizling származásában és genetikájában is különbözik. Régen egyedül a rajnai jelentette a rizlinget, ennek a fajtának pedig kis bogyói és fürtjei vannak. A hétköznapi szóhasználatban később a többi kis bogyójú és kis fürtű szőlőt is rizlingnek kezdték nevezni.

Az olaszrizling eredete még ma sem teljesen tisztázott, ám nagy valószínűséggel Franciaországból származik. Valójában egyetlen másik fajtával sem tudták közvetlenül rokonságba hozni, leszámítva egy provance-i nagyon régi ültetvényen talált fajtát. Magyarországra feltehetően Ausztrián át érkezett a 19 század közepén, korai elnevezése a kutatások szerint „welsh rizling” volt. Ez a fajta azután igazi hazára lelt a Kárpát-medencében, melynek kontinentális éghajlata tökéletesen megfelel adottságainak.

Leposa Zsófia, Szabó Gyula és Ruppert Márton Fotó: Steiner V.

Régebben, mintegy 150 éve, amikor még kevésbé voltak melegek a nyarak és az ősz hazánkban, a lehető legtovább vártak ennek a rothadásnak is ellenálló fajtának a szüretelésével. Mára viszont csak tízévente akad olyan „kellően hideg év”, ami a lehető legjobb körülményt biztosítja az olaszrizling számára.

A mostanra teljesen magyar fajtának számító szőlő elnevezése azonban sajnos sokszor félrevezető. A külföldi vásárlók a név alapján egy (rajnai) rizlinget várnak, ám egészen mást kapnak. Az olaszrizling ugyanis jegyeiben teljesen elüt névrokonától. Így még akkor is csalódottak, amikor egy kimondottan jó minőség olaszrizlinget kóstolnak. Ezért az olaszrizling összefogásban részt vállaló borászatok szerint érdemes lehetne más névre keresztelni ezt a fajtát. Ez azonban számos gyakorlati kérdést vet fel, de mint mondták dolgoznak a megoldáson. A megkóstolt tételek alapján biztos, hogy a minőség már most adott ahhoz, hogy egy könnyen iható, üdítő jellegű, jó savakkal rendelkező minőségi borral szolgálják ki vevőiket.

A BorEgyetem 2014/2015-ös szemeszterének végeztével Horváth Béla, a PTE IGYK dékánja köszönte meg a hallgatók figyelmét. Emlékeztetett, a Borkultúra Szabadegyetem a hatodik évfolyamát zárta. Az előadások résztvevőinek izgalmas és változatos programokban, például vakkóstolókban lehetett része. Az idei „tanévben” nagy szerepet kaptak a helyi fiatal borászok, akik bemutathatták boraikat. A dékán köszönetet mondott a hallgatókon kívül a szervezésben segédkező szekszárdi borászoknak, és a PTE segédkező diákjainak és munkatársainak is. A BorEgyetem 2015/2016-os tanéve októberben kezdődik. A Kadarka.net pedig igyekszik majd ezekről is tudósítani.

Borok

Pálffy Olaszrizling 2014
Pálffy Olaszrizling Válogatás 2013
Káli Kövek Rezeda 2013
Káli Kövek Szentantalfa 2013
Bakó Ambrus Olaszrizling 2014
Bakó Ambrus Olaszrizling 2013
Laposa 4 hegy Olaszrizling 2013
Laposa Rizling 2013
Gilvesy Rajnai Rizling 2013
Gilvesy Tarányi Rajnai Rizling 2013
Villa Tolnay Olaszrizling 2009
Villa Tolnay Rajnai Rizling 2007

Fotó: Steiner Viktor
Read previous post:
Close