full screen background image
Keresés
2021 június 22 - kedd
  • :
  • :

A 20 éves Bárka tagjainak alkotásaiból nyílt jubileumi kiállítás

A 20 éves Bárka tagjainak alkotásaiból nyílt jubileumi kiállítás

2016.11.09. A 20 éves Bárka Művészeti Szalon tagjainak alkotásaiból nyílt jubileumi kiállítás szerda késő délután a Babits Mihály Kulturális központ Márványtermében.

A Márványteremben megjelent szép számú érdeklődőt Kissné Hóner Magdolna, a tárlatnak helyet adó Babits Mihály Kulturális Központ művelődésszervezője üdvözölte. Farkas János, az intézmény igazgatóhelyettese rövid köszöntőjében elmondta, a megjelentek annak a Bárkának az értékteremtő hozadékát élvezhetik, melynek ácsolója Lönhárd Ferenc volt 20 éve.

Lönhárd Ferenc megnyitó beszédében többek között Kodály Zoltán szavait idézte: „tettem, amit tudtam és ahogy tudtam”. Ez tették ők is, utalt a Bárka Művészeti Szalon tagjainak tevékenységére. „Azt tettük, amit szeretünk, úgy tettük, ahogy szerettük” – fogalmazott.

Az egyesület elnöke a Bárka Művészeti Szalon két alapvető értékéről szólva elárulta, az egyik az alkotómunka és az alkotó kötelező tisztelete, a másik pedig a közönség, a befogadó tisztelete. Célkitűzésként is azt fogalmazta meg, továbbra is meg kell őrizni az alkotó ember iránti tiszteletet. A Bárka közösségéről pedig ekképpen szólt: számukra az összetartozás élménye meghatározó.

Lönhárd Ferenc, a Bárka Művészeti Szalon elnöke a megnyitón. Fotó: Kadarka

A tárlattal kapcsolatban röviden elmondta, a kiállított alkotások többsége festmény, de néhány kerámia és kisplasztika is látható. Ahány alkotás, annyi technika és mondanivaló. A kiállítás mindenképpen jó arra, hogy megmutassák, alkotni érdemes és az alkotónak is érdemes megmutatnia magát – tudatta az elnök.

A tétlenség közel áll a halálhoz, a szorgalom jelzi az életet, a bölcs szorgalmas, az ostoba tétlenkedik – mondta Buddha gondolatai nyomán Lönhárd Ferenc, aki zárásul a szorgalom bölcsességét kívánta az alkotóknak és mindenkinek.

A Bárka elnöke megköszönte a kitartást az alapító tagoknak, akik közül többen is jelen voltak a megnyitón, ahol a rangidős bárkás, a közel 90 éves Mözsi Szabó István is tiszteletét tette.

A megnyitón közreműködött az Atlantis zenekar, Juhász Diána (ének) és Víghné Székely Rózsa (vers). A kiállítás megtekinthető december 2-ig a Babits Mihály Kulturális Központ Márványtermében, az intézmény nyitva tartási idejében.

A Bárka Művészeti Szalon honlapja – kattintson!

Fotó: Kadarka.net