full screen background image
Keresés
2022 január 20 - csütörtök
  • :
  • :

A Béla király tér ékköve lett a felújított polgármesteri hivatal

A Béla király tér ékköve lett a felújított polgármesteri hivatal

2015.12.17. A Béla király tér ékköve lett a felújított polgármesteri hivatal, mely a korszerűsítés nyomán nagyrészt zöld energiát használ fel.

Hivatalosan is lezárult a a(z) „SZMJV Polgármesteri Hivatalának és Kadarka óvodájának energetikai korszerűsítése” című pályázat. A beruházás részleteit csütörtökön, a Piactéren található PLACC-on tartott projektzáró rendezvényen mutatták be.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere elmondta, a város szempontjából fontos fejlesztés zárult le a polgármesteri hivatal korszerűsítésével. A Kadarka utcai óvoda felújításával együtt összesen mintegy 600 millió forintos költség túlnyomó részét támogatásból finanszírozták. Mivel a város önerő támogatásban is részesült, ezért az egész projekt mindösszesen 12,5 millió forintjába került az önkormányzatnak.

Projektzáró rendezvény a PLACC-on, a képen Ács Rezső polgármester. Fotó: Kiss Albert

A Béla király tér közelmúltban történt felújítása után már csak a polgármesteri hivatal és az élelmiszerboltnak is helyet adó épületrész nem illett bele az összképbe. Utóbbi élesen elütött a műemlékvédelem alatt álló épületrésztől, ezért kívülről zöld fedlapokkal burkolták le. Mint azt Ács Rezső mondta, ezzel sikerült tompítani a két épületrész közti feltűnő kontrasztot. Az épületegyüttes külső megújítása nyomán a Béla király tér valóban minden szempontból méltó lett a városi rendezvények megtartására.

Ám a valódi változás szemmel nem látható, ugyanis a pályázat keretében túlnyomórészt energetikai korszerűsítést hajtottak végre.

Noha a pályázat lezárult, a hivatal egyelőre nem költözik vissza Széchenyi utcai ideiglenes helyéről. A polgármesteri hivatal épületének korszerűsítését ugyanis szeretnék a belső terek – például a Tanácsterem – felújításával, a burkolatok megújításával folytatni. A költségek fedezésére ismét pályázni fognak. Remélik, hogy tavaszra ezzel is elkészülhetnek – tudatta a polgármester.

A rekonstrukció részleteit a felújítási munkát közbeszerzési pályázaton elnyert ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója, Peresztegi Imre tárta a nyilvánosság elé.

A hivatal energetikai korszerűsítése az öt épületrészből álló épületegység minden részét érintette. A főépület műemlékvédelmi előírások miatt nem kaphatott új homlokzati hőszigetelést azonban a többi épületrészen a homlokzatok, valamint a padlás- és zárófödémek intenzív hőszigetelése megtörtént. A homlokzatot újravakolták és festették. A felújítás hatására a Béla király tér ékévé vált az épületegyüttes.

A képen Peresztegi Imre, a  ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója. Fotó: Kiss Albert

Az elavult, rossz szigetelésű ablakok modern, háromrétegű üvegezésű fa, illetve alumínium nyílászárókra lettek kicserélve. Az optimális légcserét az épület nagytermében szellőzőrendszer segíti. A hivatal fűtésrendszerét bivalens hőszivattyús rendszerrel újították fel, melyet rendkívüli hideg időjárás esetén kondenzációs gázkazánok támogatnak, így biztosítva a leginkább energiatakarékos működést.

A projekt keretében napelemes rendszereket is telepítettek. Az épületek tetején összesen 300 napelemet helyeztek el, aminek köszönhetően az energiaköltségek 85-95 százaléka is megtakarítható – számolt be a fejlesztések részleteiről Peresztegi Imre vezérigazgató.

Szinte teljesen megszűnt Kadarka utcai óvoda energiafüggősége

A Kadarka utcai óvoda energetikai korszerűsítése – mely szintén a projekt része volt – már tavasszal befejeződött.

A lehető legalacsonyabb fenntartási költségek érdekében az intézmény új homlokzat- és tetőszigetelést kapott. A szigeteléseket 20-, illetve 25 centiméteres vastagságban, a hőhíd csökkentése érdekében az ablakkáváknál legalább 5-, a lábazati szigetelést pedig 10 centiméteres vastagságban helyezték el. Az óvoda – a hivatalhoz hasonlóan – az alapvető épületenergetikai beruházásokon túl hőszivattyús fűtési rendszert kapott. Eközben az intézmény fokozott energiafüggősége a világítási rendszer korszerűsítésével, és a kiépített napelemes rendszer energiahasznosításával, szinte teljes egészében megszűnt.

A legfelső képen a polgármesteri hivatal  felújított épülete a Béla király téren. Fotó: Kiss Albert
Read previous post:
Filmpremier – Obsitos

2015.12.16. Az...

Close