full screen background image
Keresés
2021 május 12 - szerda
  • :
  • :

A biztonság és a megújulás a cél Szekszárdon

A biztonság és a megújulás a cél Szekszárdon

2017.03.03. Biztonság és megújulás – ezt a nevet viseli Szekszárd város 2017. évi költségvetése, melyet kedden fogadott el a közgyűlés.

Az idei évi költségvetés főösszege 8,46 milliárd forint, melyből 5,57 milliárd forintot a működési-, 2,89 milliárd forintot a fejlesztési célú kiadások tesznek ki – mondta el Ács Rezső polgármester szerdán, a költségvetésről tartott sajtótájékoztatón. A költségvetés elfogadására a tizenhárom képviselőből kilencen szavaztak igennel. A költségvetési rendelet vitájában érdemi kifogás nem hangzott el – fűzte hozzá.

A 2017. évi költségvetést kiegyensúlyozottnak nevezte Ács Rezső.

Az idei költségvetés egyik üzenete, hogy a város szeretné az önkormányzat által működtetett ellátórendszereket, többek között az okatási intézmények, óvodai-, egészségügyi ellátásokat megerősíteni és fejleszteni, hiszen ezek sok családot érintenek – fogalmazott Ács Rezső. Orvosi rendelők újulnak meg, illetve egy teljesen új rendelő építését és egy új ügyeleti központ kialakítását kezdik meg az Ybl Miklós utcában, a volt BM Klub épületében.

Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a gyermekek napközbeni ellátását a mai kor követelményeinek megfelelően tudják biztosítani – tudatta a városvezető. Ennek fényében folytatódik az óvoda felújítási program, mely a kertvárosi- és a szőlőhegyi óvoda mellett a városi bölcsődét is érinti.

Szociális ellátásokra 130 millió forintot különítettek el, olyan új ellátásokat vezetnek be, mint a gyógyszerár-támogatás, vagy a tűzifa-támogatás, melyről tavaly döntöttek.

Az elnevezésben megfogalmazott célkitűzés, a biztonság nemcsak a városüzemeltetés és-működtetés, de a közlekedés terén is visszaköszön. Ennek egyik fontos fejezete a kerékpárút-hálózat bővítése, valamint a Magyar Közúttal közösen tervezett fejlesztések. Utóbbi részeként a város több pontján válik biztonságosabbá az úton való átkelés.

Ezekről a fejlesztésekről itt tájékozódhat bővebben – kattintson!

Bűn- és baleset-megelőzési célokat szolgál a belvárosi közvilágítás tervezett fejlesztése azokon a pontokon, ahol erre szükség van.

Sajtótájékoztató a polgármesteri hivatalban. Jobbról Ács Rezső. Fotó: Kadarka.net

A megújulás részeként elindul a Zöld városok program, mely a teljes belvárosi részt érinti. Sok helyen, többek között a 160 lakásos épület előtti részen, illetve a Luther téren is eltűnik a beton és zöld területeket alakítanak ki, de megújulnak, valamint gyarapodnak majd a parkolóhelyek is.

A Baka István-, illetve a Dienes Valéria Általános Iskolában összességében 900 millió forint értékben hajtanak végre energetikai korszerűsítést. Emellett folytatni szeretnék az iskolai tornatermek és öltözők felújítását is, melyet részben a városban működő klubok segítségével, az azok által a helyi vállalkozásoktól gyűjtött TAO-kedvezményből valósítanának meg. A tervek szerint egész évben használható kis labdarúgópályákat is létesítenének iskolákban és óvodákban.

Folytatódik a vízbázis projekt is, melynek köszönhetően új vízellátást kapnak a Józsefpusztán, Kendergyáron és Ózsákpusztán élők.

Az éves működés szempontjából meghatározó lesz a Modern Városok Program előkészítése és elindítása, illetve a Területi Operatív Programból megvalósuló fejlesztések – emelte ki Ács Rezső. Előbbivel kapcsolatban megosztotta, valamennyi programpontnál elindult a tervezők kiválasztása és a tanulmányok elkészítése. A gemenci fejlesztésekkel kapcsolatos megvalósíthatósági tanulmány a jövő hétre készül el.

Azt is elmondta, sok a teendő a városüzemeltetés terén, ezért is határozták el, hogy emelik az erre szánt keretet mely 10 éve még 380 millió forint volt, az idén pedig már 1,13 milliárd forintot tesz ki.

A polgármester arról is beszámolt, hogy az önkormányzatnál 8 százalékos bérfejlesztés valósítanak meg. Ez összesen 681 embert, közte 192 hivatali dolgozót érint.

Ács Rezső hangsúlyozta, az idei lesz az első olyan esztendő, amikor a helyi adókból származó bevételek nagyobb arányt képviselnek a költségvetésben, mint az állami támogatások. Míg előbbi 2,7 milliárd, utóbbi 1,7 milliárdot forintot tesz ki, és ez jól mutatja a helyi gazdaság erejét – mondta a városvezető. Nyomatékosította, a város hitel nélkül tudja végiggazdálkodni az évet, mindössze egy folyószámla hitelkeretet tartanak fent.

A polgármester zárásként elmondta, tavaly 10 milliárdos főösszeggel tervezték a költségvetést, ám a teljes főösszeg 18 milliárd körül alakul. Ennek tükrében kijelentette, várhatóan az idei költségvetés is jóval több lesz, mint 8,46 milliárd forint.

A vezető képen Ács Rezső. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close