full screen background image
Keresés
2021 január 20 - szerda
  • :
  • :

A Bodri Pincészet csúcsbora nyerte el a legjobb vörösbornak járó díjat

A Bodri Pincészet csúcsbora nyerte el a legjobb vörösbornak járó díjat

2018.03.23. A Bodri Pincészet Szekszárd – No.1 2012 bora nyerte el az idei borvidéki borverseny Legjobb vörösbora díjat – tájékoztatott pénteken a szervező Szekszárdi Hegyközség.

Mint azt megírtuk, a Szekszárdi Hegyközség által szervezett borvidéki borversenyen összesen 232 tétel, közte 175 vörösbor versengett az érmekért. A Babits Mihály Kulturális Központban csütörtökön megtartott borbírálat után pénteken a Garay Élménypincében ült össze a csúcszsűri, mely többek között a Legjobb vörösbor és a Szekszárd Város Bora különdíjról is döntést hozott.

A hét tagú csúcszűrit a borászatban prominens szakemberek alkotják. Közülük négyen – Vesztergombi Ferenc, Takler Ferenc, Vida Péter és Mészáros Pál – is elnyerték már az Év Bortermelője kitüntető címet. Velük együtt Bodri István, Heimann Zoltán és Eszterbauer János alkotja a hétfős csúcszsűrit.

Azt, hogy mely borászatok, borászok, illetve borok nyerték a különdíjakat, hagyományosan a PTE KPVK aulájában tartandó Szent György-napi Borünnepen tartandó ünnepélyes díjátadón közlik. Ez alól csak a Legjobb vörösbor díj a kivétel. Azt, hogy melyik lett a Legjobb vörösbor, tavaly óta a csúcszsűri döntését követően hozzák nyilvánosságra.

A megtisztelő elismerést az idén a Bodri Pincészet Szekszárd – No.1 2012 bora érdemelte ki.

A Bodri Pincészet honlapján fellelhető információ szerint a(z) No.1 2012 a pincészet abszolút csúcsbora, mely egy nagyon testes, nagyon koncentrált tétel 2012-ből, 16%-os alkoholtartalommal.

A Borászportál információi szerint a No.1 2012 alapanyagául szolgáló szőlőt kézzel válogatták, feldolgozása kíméletes módon, erjesztése pedig irányítottan történik. A bort magyar és francia kisméretű tölgyfahordókban érlelték két éven keresztül.

Fajtaösszetétel: Cabernet Sauvignon (43%), Cabernet Franc (35%), Merlot (22%)

Az idei Szekszárdi Borvidéki Borversenyre a tavalyi 184 mintával szemben összesen 232 tételt nevezett be 47 termelő. Ahogy lenni szokott, a nevezett borok többsége az idén is palackos. Ezekből 153 tétel érkezett, míg hordós és tartályos borból együttesen 79 mintát neveztek be a termelők.

A 232 benevezett tétel között 175 vörös- és 30 fehérbort, valamint 25 cüvée-t, 25 rozét, illetve 2 sillert találni. A jellegzetes helyi fajtákat 41 kékfrankos, 22 bikavér és 17 kadarka képviseli az idei borvidéki borversenyen. A bordeux-i fajták száma ettől valamivel elmarad, cabernet sauvignon-ból 23, cabernet franc-ból 14, merlot-ból 17 minta érkezett.

A megtisztelő Szekszárd Város Bora címért 10 bikavér, 8 kékfrankos és 2 kadarka versenyez, míg a fiatal borászok 11 mintát neveztek be, de ugyanennyi volt a muzeális tételek száma is – derült ki a versenyt szervező Szekszárdi Hegyközségtől kapott tájékoztatásból.

A versenyről készült írást és képgalériát itt találja – kattintson!

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close